Ευάγγελος Παρταλιάς: Το κοίτασμα ΤΑΛΩΣ του Μυλοποτάμου έχει αξία πάνω από 1700 δις $. Θα τινάξει στον αέρα τα μνημόνια της Ελλάδας.

Πλευριανά Νοέμβριος 2022

Αποκαλυπτική συνέντευξη του καθηγητή  Ευάγγελου Παρταλιά  για το μεγάλο αυτό γεγονός στην ομάδα μας

Η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης έχει σημείο αναφοράς την Κρήτη. Και λέγεται Μυλοπόταμος.  Ο φάκελος για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με το σύνθημα να το δίνει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Παρταλιάς. “Το κοίτασμα ΤΑΛΩΣ του Μυλοποτάμου  θα διαλύσει τα μνημόνια”, τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ομάδα μας,  ο άνθρωπος που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάδειξης του θέματος. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Παρταλιάς απαντάει για τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και τα αστρονομικά νούμερα, τα ύποπτα πολιτικά παιχνίδια και το … ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιοποίηση του εγχώριου πλούτου υδρογονανθράκων;

Είναι κάτι εξαιρετικά θετικό έστω και αν ήρθε αργά. Αυτή τη στιγμή, λόγω της ακρίβειας που ζούμε όλοι με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η κατεύθυνση που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα αποθέματα φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει, ότι όταν έχουμε τόση ακρίβεια παντού λόγω της παρουσίας του Ρώσικου φυσικού αερίου που είναι πανάκριβο αλλά και των εισαγωγών από τις ΗΠΑ υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο επίσης είναι πανάκριβο, εάν διαπιστώσουμε παρουσία ελληνικών αποθεμάτων δίπλα μας θα δώσουν φυσικό αέριο φθηνότερο. Άρα η ενέργεια που θα παράξουμε εδώ θα είναι φθηνότερη από την εισαγόμενη ενέργεια και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για να προχωρήσουν οι έρευνες και να βρούμε αποθέματα.

Πόσο ρεαλιστικά είναι τα νούμερα που περιλαμβάνονται στη μελέτη σας για το κοίτασμα ΤΑΛΩΣ  φυσικού αερίου στην περιοχή του  Μυλοποτάμου Κρήτης. Σας ρωτώ μεταφέροντας και την αγωνία του κόσμου που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη συγκεκριμένη υπόθεση και αναρωτιέται «μα είναι αλήθεια. Και αν ο Παρταλιάς και οι άλλοι ερευνητές κάνουν λάθος, τι γίνεται» ;

Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων της περιοχής Μυλοποτάμου Κρήτης τα πήρα από την παρουσίαση που έκανε η Νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή η εταιρεία που ανάλαβε τις γεωφυσικές μελέτες, πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Αυτή εκτίμησε τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε μία έκταση 20 χιλ σε 35 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου και 1,7 δις Μ3 . υγρούς υδρογονάνθρακες.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η εταιρεία PGS κάνει την έρευνα με δικά της έξοδα, περίπου 60-70$ εκατομ. ευελπιστώντας ότι τα στοιχεία των ερευνών της θα μοσχοπουληθούν στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε δεκαπλάσια τιμή και ότι σε παρεμφερείς γεωλογικές συνθήκες όπως αυτής του Μυλοποτάμου πάντα υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις της εταιρείας PGS πρέπει να είναι σωστές.

Η έρευνα αυτή απαιτεί υψηλές επενδύσεις, σύγχρονη τεχνολογία, συστηματική δουλειά με προσήλωση στο στόχο, υπομονή και επιμονή. Για το σκοπό αυτό πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση από την κυβέρνηση στις εταιρείες ώστε να υποβάλουν ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα με τους επιδιωκόμενους στόχους από τις μέλλουσες γεωτρήσεις. Παράλληλα πρέπει να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν μια μάστιγα και τροχοπέδη για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Αρχικά οι στόχοι και οι προτεραιότητες τι επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσαν να έχουν;

Το πρώτο ζητούμενο των ερευνών είναι αν τα κοιτάσματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η Ευρώπη επιταχύνει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και  παραγωγός φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις συνοψίζονται ως εξής: Μία εταιρία Κολοσσός από τη Νορβηγία ανέλαβε το έργο των σεισμικών ερευνών και όλος ο διεθνής τύπος όπως το Reuters και οι N.Y.Times με αναλυτικά δημοσιεύματα αναφέρονται όχι μόνο στα νούμερα που έχετε αποκαλύψει, μέσα από τις μελέτες σας, αλλά δίνει και πολιτικό στίγμα ως προς την επόμενη ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα πόσο κοντά η πόσο μακριά είμαστε από το να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τα ενεργειακά αποθέματα του Μυλοποτάμου;

Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Η εκμετάλλευση μπορεί να αρχίσει σε λιγότερο από 5 χρόνια αλλά  αν οι κυβερνήσεις κωλυσιεργήσουν, κατ’ εντολή των μονοπωλιακών επιχειρήσεων εισαγωγής υδρογονανθράκων, σε 10 χρόνια. Σημαντικό ρόλο για την πορεία της επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης παίζει και η οργάνωση της δομής του Δημοσίου, με την  γραφειοκρατία που το διακρίνει σε πολλές περιπτώσεις να είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Είναι τραγικό να χρειάζεται ακόμα και σήμερα ένα απλό έγγραφο από υπηρεσία  ένα εξάμηνο για να προωθηθεί, μια απλή ένσταση ενός ιδιώτη για οποιαδήποτε λόγο να εκδικάζεται από την δικαιοσύνη μετά από δύο χρόνια, να περιμένεις έως και τρία χρόνια για μια περιβαλλοντική άδεια ή έως και πέντε χρόνια για την κύρωση μιας σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων, Αν δεν ξεπεραστούν άμεσα όλες αυτές οι αγκυλώσεις δεν θα έχουμε γρήγορα αίσια λύση στο θέμα.

Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: