Ευάγγελος Παρταλιάς: Το κοίτασμα ΤΑΛΩΣ του Μυλοποτάμου έχει αξία πάνω από 1700 δις $. Θα τινάξει στον αέρα τα μνημόνια της Ελλάδας. – Μέρος 2

Πλευριανά Νοέμβριος 2022

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν … ύποπτα παιχνίδια που συνδέουν την κρίση και τον ορυκτό πλούτο της χώρας; Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση που οι αποφάσεις της θα υπαγορεύονται από την οικονομική της κατάσταση.

Η αξία του ορυκτού πλούτου φυσικού αερίου της περιοχής εκτιμάτε σε αρχικό στάδιο σε 1700 δις $,  μη συμπεριλαμβανομένης της αξίας των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και μη περιλαμβανομένων των μελλοντικών ερευνητικών επεκτάσεων της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

 Η ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής ήτανε γνωστή στις Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2003. Μάλιστα εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια. Το γιατί δεν αξιοποίησαν αυτόν τον πλούτο για να αποφύγουμε τα μνημόνια είναι ένα ερωτηματικό. Φοβάμαι πολύ ότι οι μονοπωλιακές εταιρείες εισαγωγής υδρογονανθράκων δεν ήθελαν να ανακαλυφθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου διότι η ανακάλυψη θα ήταν σε βάρος τους. Η τιμή του φθηνού, άφθονου και καθαρού φυσικού αερίου που θα έβγαινε από τoν Μυλοπόταμο  θα στοίχιζε ελάχιστα σε αντίθεση με την τιμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου. Ουσιαστικά είναι ένας ενεργειακός πόλεμος μεταξύ εισαγόμενου πετρελαίου και ντόπιου φυσικού αερίου…Τελικά θα κερδίσει το ντόπιο φυσικό αέριο.

Όπως μας λέτε, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του Μυλοποτάμου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του οικονομικού χρέους, μαζί με τα ενεργειακά αποθέματα για τη χώρα, αλλά και να αποτελέσει παράλληλα και μία από τις βασικές διόδους ενέργειας της Ευρώπης. Δηλαδή ο Μυλοπόταμος θα  μπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο;

Ασφαλώς. Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ζώνης έρευνας, μπορούν άνετα να βγάλουν το χρέος της Ελλάδας και να διαλύσουν τα μνημόνια. Επιπροσθέτως,  ο ενεργειακός πλούτος ΤΑΛΩΣ του Μυλοποτάμου είναι πολύ μεγάλος και οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης τεράστιες. Η περιοχή θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης….Άλλωστε η έλευση της Μέρκελ στην Ελλάδα λίγο πριν παραδώσει την καγκελαρία έχει και αυτόν τον σκοπό.

Όταν επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, μπορούμε εκτιμώντας από το 2027 να μεταφέρουμε ετησίως από τον αγωγό East Med μέσω της Δυτικής Πελοποννήσου, από 40-50 δις m3 για τα επόμενα πρώτα 25 χρόνια κατ ελάχιστον.

Αυτό αυξάνει εκθετικά την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, διότι αντικαθιστά εξολοκλήρου τις απώλειες του Ρωσικού φυσικού αερίου που θα διοχέτευε ο NordstreamII στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα η παράλληλη έρευνα που θα αναπτυχτεί και στις όμορες περιοχές του κοιτάσματος, θα μας επιτρέψει σε μικρό βάθος χρόνου να τροφοδοτήσουμε επιπρόσθετα την Ευρωπαϊκή αγορά με ποσότητες 60-80 δις m3 κατ έτος για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια. 

Σε περίπτωση που η περιπέτεια των κοιτασμάτων έχει αίσιο τέλος, τα οφέλη ποια εκτιμάται ότι θα είναι;

Για μια διάρκεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με τα τωρινά δεδομένα,  για 25 χρόνια το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι:

Ι. Από την φορολογία 20% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων $ 340 Δις.

ΙΙ. 5% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων πηγαίνουν στην περιφέρεια Κρήτης $ 85 Δις, με το μισό του ποσού αυτού στη περιφέρεια του Μυλοποτάμου.

 ΙΙΙ. Από την φορολόγηση των επιπλέον απασχολουμένων, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα των υδρογονανθράκων 40-60 Δις $

ΙV. Από την αντικατάσταση κατά 50% του εισαγόμενου ακριβού αργού πετρελαίου με το ενεργειακό ισοδύναμο φυσικό αέριο $ 80 Δις ΣΥΝΟΛΟ $ 545-565Δις.

Κι αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη τα πρόσθετα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τις παράλληλες έρευνες σε όμορες περιοχές, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα μετά από 10 χρόνια θα είναι τουλάχιστον το διπλάσιο του πρώτου εκτιμώμενου και θα αγγίξει τουλάχιστον το 1.2 τρις $.

Και το σημαντικότερο, όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν υπολογιστεί σε τιμές προ της κρίσης της άνοιξης του 2022 που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Δεν μπορώ ούτε εγώ ούτε κανείς να εκτιμήσει με ακρίβεια τα επιπρόσθετα έσοδα που θα αναδυθούν από τις ολοένα αυξανόμενες τιμές, οπότε καταλαβαίνετε για τι τάξης οικονομικού μεγέθους μιλάμε.

Κύριε καθηγητά πέρα από τους αριθμούς τι συνέπειες θα έχει για την απασχόληση η νέα αυτή επένδυση;

Αυτό είναι κάτι που αυτή την στιγμή δεν μπορεί να το συλλάβει κανείς. Η αύξηση του εργατικού δυναμικού ειδικευμένων ειδικοτήτων σε τόσους πολλούς τομείς θα είναι τεράστια και θα προκαλέσει την αναδιάταξη όχι μόνο του ανάλογου προσωπικού της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Σε πρώτη φάση των ερευνών και έως την εξόρυξη υπολογίζουμε περί τα 15.000 άτομα ενώ όταν είναι σε λειτουργία και  καθολική ισχύ το κοίτασμα μπορεί να υπερβαίνουν και τις 40000. Ουσιαστικά μιλάμε για την δημιουργία μιας νέας πόλης στην περιοχή που θα υποστηρίξει το έργο αυτό. Προτεραιότητα στις νέες θέσεις εργασίας έχουν οι κάτοικοι της ευρύτερης  περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικότερα.

Από τη στιγμή που μία εταιρία Κολοσσός, έμπειρη και με τεχνογνωσία, έχει αναλάβει το έργο των σεισμικών ερευνών, υπάρχει οτιδήποτε, έστω και με υπόγειες διαδρομές, να μπορεί να βάλει ξανά την υπόθεση στο «ψυγείο» ;

Ναι, υπάρχει ο φόβος να μην προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση. Άλλο πράγμα ο εντοπισμός των κοιτασμάτων και άλλο πράγμα η εκμετάλλευση……Εδώ ακριβώς θα φανεί η πολιτική βούληση και η επίδραση των εισαγωγέων υδρογονανθράκων στις κυβερνητικές αποφάσεις. Και φυσικά κομβικό ρόλο θα έχει η πίεση που θα ασκήσουν στην κεντρική κυβέρνηση οι τοπικές αρχές για να διεκδικήσουν τα καλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή τους. Παρακολουθώντας πάντως το ρυθμό των εξελίξεων η υπόθεση  έχει πάρει το δρόμο της και θα έλεγα με βεβαιότητα, ότι το ποτάμι πια δεν γυρίζει πίσω. Η ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής είναι στα χέρια σας.

Κύριε καθηγητά σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύπλευρη ενημέρωση που μας δώσατε και για τον αγώνα που κάνετε για τον τόπο μας.

Και μένα ήταν χαρά και τιμή μου.

Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: