Υδρογονάνθρακες: Δεύτερες σκέψεις από τις ΗΠΑ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Μυλοποτάμου Κρήτης.

Αθήνα Σεπτέμβριος 2022

Του συνεργάτη-ανταποκριτή μας Ματθαίου Στραβοκουλούκη.

Το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται να αλλάζει εντελώς το σκηνικό γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και για την “καυτή” περιοχή με υψηλό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον στην περιοχή του  Μυλοποτάμου της Κρήτης. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης που δημοσιεύτηκε στο Greece Investor Guide και η οποία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το μέλλον της αμερικανικής παρουσίας στα επίμαχα οικόπεδα. Ο κ. Τσούνης τονίζει ότι το μέλλον των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή του  Μυλοποτάμου θα καθοριστεί από την ίδια την αγορά, σημειώνοντας βεβαίως ότι οι εταιρείες ακόμη και στην Ελλάδα αναζητούν τρόπους για να κάνουν πιο πράσινο το χαρτοφυλάκιό τους. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που θα παίξει μέγιστο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Σεισμικές έρευνες 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κοινοπραξία που αποτελείται από την Total, την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ, καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στις σεισμικές έρευνες που απαιτούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο διαγωνισμός της σύμβασης παραχώρησης. Συγκεκριμένα, το χρονικό παράθυρο που είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι έρευνες αυτές κλείνει το φετινό χειμώνα (τέλος 2022 – αρχές 2023). Αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση τα μέλη της κοινοπραξίας θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Αρχή και εκπροσώπους του Μυλοποτάμου ζητώντας χρονική παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στη διάρκεια του περυσινού χειμώνα, την οποία δεν αξιοποίησε λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά και των γενικότερων αρνητικών συνθηκών στην αγορά των υδρογονανθράκων. 

Η συνέντευξη

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση των ερευνών στον Μυλοπόταμο  στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Greece Investor Guide. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας επηρεάζει τις προσπάθειες για έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Τσούνης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι πραγματική και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα προέλθει αυτό το αέριο. Μάλιστα κάνει ειδική μνεία στις αλλαγές που σημειώνονται στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και οι οποίες οφείλονται στις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υποδομών φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP, η επέκταση του σταθμού της Ρεβυθούσας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που θα διαφοροποιήσουν την προμήθεια αερίου με εισαγωγές που δεν θα προέρχονται από τη Ρωσία και τυγχάνουν της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο ίδιος προσθέτει ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης των μεγάλων projects έρευνας υδρογονανθράκων στον Μυλοπόταμο  θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο κάτοχος της άδειας εκμετάλλευσης.  Αλλά νομίζω ότι για τις ΗΠΑ προτεραιότητα παραμένει το πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο ως εγγυητής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και ταυτόχρονα να κάνουμε όλα όσα μπορούμε ώστε να υποστηρίξουμε το γενναίο σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης και ολοκλήρωσης των ερευνών στον Μυλοπόταμο για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης” καταλήγει ο κ. Τσούνης. 

Ενδιαφέρουσα περιοχή

Ανεξάρτητα από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη διεθνή αγορά και έχει οδηγήσει στην αναστολή πολλών επενδυτικών projects, ιδίως για περιοχές που θεωρούνται ανεξερεύνητες (frontier) για την περιοχή του Μυλοποτάμου Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από το 2003 ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική τομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή στον Μυλοπόταμο  ονομάστηκε “Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι επενδυτές με πρώτους την  Total και την Exxon Mobil.

Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: