18ο Κυνήγι Θησαυρού 2020 – La caza de papel by Milopotamo…..

Σαν τα κουλούκια ψάχνανε το θησαυρό του τόπου, λένε μετά τα δεκαοκτώ κόβει ο νους του ανθρώπου. Με αυτή την μαντινάδα από την νικήτρια ομάδα Στραβά Κουλούκια ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του 18ου κυνηγιού θησαυρού που είχε οργανώσει η ομάδα των Τσαχπινομπιρπιλιάρηδων από τα Αγγελιανά το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίου 2020. Πάνω στην ενηλικίωση λοιπόν του θεσμού ήρθε και η πολυπόθητη νίκη σε μια ομάδα που πολλές φορές στο παρελθόν είχε χάσει το πολυπόθητο θησαυρό την τελευταία στιγμή.

Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό με τις 14 ομάδες και τους 1000 και πλέον κυνηγούς να συμμετέχουν σε ένα πραγματικό μαραθώνιο, με έντονο ρυθμό που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ομάδων έως το τέλος του. Την αφίσα του παιχνιδιού είχε φιλοτεχνήσει ο Δημήτρης Χατζόπουλος ενώ μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης ήταν τα Super market Μαθιουδάκης.
Το θέμα του φετινού παιχνιδιού ήταν εμπνευσμένο από την σειρά του Netflix La caza de papel, όπου οι διοργανωτές στο ρόλο των ληστών με τιε χαρακτηριστικές μάσκες Νταλί, δεν χτύπησαν ούτε το Εθνικό Νομισματοκοπείο [που πολλοί θα ήθελαν]ούτε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα της περιοχής αλλά με την δράση τους επιδίωκαν να ανακτήσουν μέσα από την καθημερινότητα την παιδική μας αθωότητα, βάζοντας στις ομάδες δοκιμασίες ώστε ο καλύτερη να γίνει μέλος της παρέας τους. Παράλληλα οι ομάδες αναζητούσαν τον θησαυρό τους, τα χρήματα από μια από μια ληστεία που είχαν κάνει τελευταία, με νικήτρια αυτή που θα μπορούσε να τα εντοπίσει πρώτη.

Από την πρώτη σύναξη των ομάδων στο Δημαρχείο στις 13-01-2020

Το παιχνίδι ξεκίνησε εβδομάδες πριν με το διαδικτυακό παιχνίδι. Μετά από μια σειρά τεσσάρων γρίφων νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Άστα Βράστα κερδίζοντας το πρώτο τζόκερ για την Κυριακή του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό του διαδικτυακού ήταν ο υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων αφού στους τέσσερις αυτούς γρίφους οι πρώτες απαντήσεις προήλθαν από τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

1ος διαδικτυακός γρίφος-1η σελίδα
1ος διαδικτυακός γρίφος- 2η σελίδα

Λύση: Τόπος Επιστροφής

2ος διαδικτυακός γρίφος : Μέσα από μια εφαρμογή μας δίνονταν τα στοιχεία που θα μας οδηγούσαν στο όνομα και το επώνυμο του αναζητούμενου.

Αυτός ήταν ο Μιχάλης Συγλέτος γνωστός λυράρης ο οποίος στις 21-04-1982 έλαβε το πρώτο βραβείο στην τηλεοπτική εκπομπή <<Να η ευκαιρία>> για την κατηγορία Δημοτικό τραγούδι. Ο γρίφος αυτός μπήκε τιμητικά στον καλλιτέχνη ως ετήσιο μνημόσυνο διότι σαν σήμερα [την ημέρα ανάρτησης του γρίφου] πέθανε.

Από την αναφορά στον 2ο γρίφο
3ος διαδικτυακός γρίφος –Πρώτη Σελίδα
3ος διαδικτυακός γρίφος-Δεύτερη σελίδα
3ος διαδικτυακός γρίφος –Τρίτη Σελίδα
3ος διαδικτυακός γρίφος-Τέταρτη Σελίδα
3ος διαδικτυακός γρίφος-Πέμπτη Σελίδα
3ος διαδικτυακός γρίφος-Έκτη Σελίδα
3ος διαδικτυακός γρίφος- Έβδομη σελίδα

Απάντηση 3ου διαδικτυακού γρίφου
Από την ημερομηνία του Ηλιοστασίου προέκυπτε 21-6-2019
Από τις λατινικές ονομασίες των χημικών στοιχείων προέκυπτε η λέξη usitatissimum L ή οποία είναι το λινάρι με βάση τη φυτολογία.
Τα κείμενα παρέπεμπαν στην Πηνελόπη από την Οδύσσεια και το απόφθεγμα ανήκε στον Γκάντι.
Ο Συνδυασμός των παραπάνω μας έδινε την Μινωική τελετή λιναριού που διοργάνωσε το Παν/μιο των Ορέων με την Αποστολή “Πηνελόπη Γκάντι” στην Κράνα 21-6-2019.

4ος διαδικτυακός γρίφος-Πρώτη Σελίδα
4ος διαδικτυακός γρίφος-Δεύτερη Σελίδα
4ος διαδικτυακός γρίφος-Τρίτη Σελίδα
4ος διαδικτυακός γρίφος-Τέταρτη Σελίδα
4ος διαδικτυακός γρίφος-Πέμπτη Σελίδα
4ος διαδικτυακός γρίφος-Έκτη Σελίδα
4ος διαδικτυακός γρίφος-Έβδομη Σελίδα

Διαδικτυακός Γρίφος Νο 4
Απάντηση
PHILOXENIA
ΑΛΟΙΔΕΣ

Η εφημερίδα The Daily Universal Register στην αρχή του γρίφου είναι η λονδρέζικη Times. Η εφημερίδα δημιούργησε τη γραμματοσειρά Times New Roman, για να εκμεταλλευτεί την υψηλή ικανότητα αναγνωσιμότητα που προσφέρει, ακόμα και σε χαμηλής ποιότητας εκτυπώσεις.
Στο κείμενο με τις χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες, στο τέλος κάθε παραγράφου βρισκόταν σε παρένθεση η ονομασία της γραμματοσειράς με την οποία είχε γραφεί η αντίστοιχη παράγραφος.
Στα γνήσια αποσπάσματα που υπήρχαν μέσα στο γρίφο σχετικά με την παραμονή του H.S. στην Κρήτη υπήρχαν και δέκα εικονίδια τα οποία προέρχονται από την γραμματοσειρά webdings. Η αντιστοίχιση των εικονιδίων με γράμματα μιας κοινής γραμματοσειράς (π.χ. Times New Roman) έδινε τη λέξη PHILOXENIA.
Έτσι ονόμασε κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης του 1866, όταν νοσηλεύτηκε στις Αλόιδες ο Άγγλος φιλέλληνας και ανταποκριτής των TIMES του Λονδίνου, Ι. Σκίννερ. Επηρεασμένος από την φιλοξενία και τις περιποιήσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ονόμασε στο βιβλίο του το χωριό ως Φιλοξενία .
Μ. Τρούλης, Μυλοπόταμος ,Ρέθυμνο 2017, σελ 85
Ι. Ε. Σκίννερ, Σκληραγωγίαι εν Κρήτη κατά το 1867, Εν Αθήναις 1868, σελ. 92

Η συνέχεια δόθηκε στον χορό των ομάδων την Παρασκευή 07-02 στην Σκεπαστή στο κέντρο Έναστρον όπου κλήθηκαν να μιμηθούν από ένα γνωστό καλλιτέχνη η κάθε μία σε ένα διαγωνισμό αντίστοιχο με την εκπομπή Your Face Sounds Familiar. Τον διαγωνισμό κέρδισε η ομάδα των Τρέχα Γύρευε που κέρδισε παράλληλα και ένα τζόκερ για την δοκιμασία της Κυριακής.

Κυνήγι χωρίς εξοπλισμό δεν γίνεται. Έτσι λοιπόν στον χορό δόθηκε ένα σακί με το σήμα του δολαρίου με κάποια αντικείμενα χρήσιμα για τον επερχόμενο μαραθώνιο, με κυριότερα μια Καινή Διαθήκη [περίπου 750 σελίδων] και ένα πάπυρο με σημειωμένα κάποια εδάφια από το πολύτιμο αυτό βιβλίο. Ουσιαστικά οι κυνηγοί από την Παρασκευή κρατούσαν τον γρίφο του θησαυρού και την νίκη στα χέρια τους, που θα μπορούσε να αποκαλυφθεί αν στις επίμαχες σελίδες κάποιος κυνηγός με… αχαλίνωτη φαντασία έριχνε αμμωνιακό διάλυμα και τους έστελνε …όλους αδιάβαστους. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το μεγάλο ρίσκο που πήραν οι διοργανωτές [και μπράβο τους] είχε την προβλεπόμενη κατάληξη.

Απαραίτητος εξοπλισμός ομάδων
Εξοπλισμός ομάδων

Στη συνέχεια με ένα πίνακα 40 ερωτήσεων με επιλογή σωστού ή λάθους οι ομάδες προσδιόριζαν το σημείο του ραντεβού της επομένης στα Αγγελιανά. Παράλληλα πήραν και μια σελίδα με αστερισμούς με το συμπλήρωμα της ένα κρυπτόλεξο να δίνεται το μεσημέρι του Σαββάτου που τους έδινε για λύση το μήνυμα << το πρωί στο Facebook στην έδρα σας στις 08.45>> προσδιορίζοντας τον χρόνο έναρξης του παιχνιδιού της Κυριακής.
Και σαν γνήσιοι ληστές τιμώντας την δράση τους, το Σάββατο απήγαγαν ένα μέλος από κάθε ομάδα και τον πήγαν ως όμηρο στην Αγία Τριάδα στα Αγγελιανά. Οι ομάδες άκουσαν δύο τραγούδια για να καταλάβουν το σημείο εντοπισμού της απαγωγής, με πρώτους τους Τρέχα Γύρευε να παίρνουν το δεύτερο τους τζόκερ.

Η Καινή Διαθήκη των ομάδων
Γρίφος Σαββάτου-1
Γρίφος Σαββάτου-2
Γρίφος Σαββάτου-3
Υλικό παιχνιδιού των ομάδων
Ανάρτηση στο Facebook του Μανούσου Κλάδου για το παιχνίδι

Το παιχνίδι της Κυριακής:
Στις 08.45 το πρωί της Κυριακής με ένα ακόμα εδάφιο της Καινής
διαθήκης που είχε δοθεί ζητούσε από τις ομάδες μια φωτογραφία selfy
και παράλληλα να κάνουν like στην σελίδα των διοργανωτών στις 09.00.
1.Στις 09.00 ακριβώς ανέβηκε στην σελίδα ο πρώτος γρίφος που
απεικόνιζε ένα ιερωμένο να ζωγραφίζει, φαινόταν να είναι
αγιογράφος και μέσα από το κείμενο με τις λέξεις ανωφελείς,
κοινός και αηδείς που αν τις γκουγκλάρουμε μας βγάζει την λέξη
κουνούπι. Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά η κατάληξη του γρίφου
ήταν στην εκκλησία της Αγίας ζώνης στο Ρουμελί που υπάρχουν
εικόνες του Αγιογράφου Νικολάου Κούνουπα.

2.Μια περιγραφή ενός καφενείου [που η περιγραφή του
εσωτερικού του έμοιαζε με μουσειακή συλλογή], με την φιγούρα
του Σέρλοκ Χολμ και κωδικοποίηση στην ομώνυμη γλώσσα. Η
λέξη που προέκυπτε ήταν καφενείο γκάλερι μας παρέπεμπε στο
καφενείο Γκαλερί του Καλυβιανάκη στην Αγιά που στο εσωτερικό
του έχει αρκετούς πίνακες… Στο γρίφο αυτό δόθηκαν παράλληλα
και οι κάρτες τσεκαρίσματος του παιχνιδιού στις ομάδες.

3.Στο σημείο αυτό κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο καθηγητής <>,με το παρακάτω μήνυμα: Όπως λένε όλοι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εμένα όμως δεν με ενδιαφέρει η αρχή. Και κατέληγε με την μαντινάδα: Αρχή και τέλος έχουνε την ίδια σημασία, μόνο η αρχή που προκαλεί του τέλους την αιτία. Με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές θέλανε να τονίσουν την σημασία της Καινής διαθήκης και τον ρόλο της στο τέλος του παιχνιδιού. Παράλληλα δόθηκε και ο τρίτος γρίφος Μια
δημοσίευση για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο
που κάηκε σε συνδυασμό με την ημερομηνία 29-11-1993 και ένα
ρέμπους που η λύση του ήταν πυρκαγιά είχε σαν κατάληξη το
Λύκειο του Περάματος που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από
πυρκαγιά εκείνη την ημερομηνία.

4.Μια προσευχή προς την Παναγία με λατινικές λέξεις και
χαρακτήρες με χρήση του κώδικα Ave Maria όπου οι λέξεις
αντιστοιχούν σε γράμματα προέκυπτε σαν λύση Παναγία Γρυλού
… μας οδηγούσε στην ομώνυμη εικόνα της Παναγίας της Γρυλού
στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο χωριό
Πασαλίτες. Σύμφωνα με την πα άφηνε να πλησιάσει στο χωριό η
επιδημία της χολέρας.

5.Ένα μπουκαλάκι με φωτιστικό πετρέλαιο και 5-6 σπίρτα οδηγούσε στο κατάστημα του μονοπωλίου στο Πέραμα, στο σημερινό κατάστημα Mat Galleries. Ένας φαινομενικά εύκολος γρίφος αλλά στην πράξη αποδείχθηκε αρκετά δύσκολος ο εντοπισμός του ακόμα και για τους νικητές του παιχνιδιού… που χρειάστηκαν όπως και πολλές άλλες ομάδες, βοήθεια στο σημείο αυτό. Οι ομάδες με το τσεκάρισμα τους έπαιρναν εκτός από τον επόμενο γρίφο και μια τράπουλα.

6.Μέρες Αντίστασης με ένα γραμματόσημο αφιερωμένο σε αυτήν
και την φωτογραφία του στρατηγού Κράιπε. Μια παραστατική
περιγραφή των γεγονότων στο χωριό των Μαργαριτών μιας
πραγματικής απαγωγής το καλοκαίρι του 44 τεσσάρων γερμανών
μοτοσικλετιστών μας έστελνε στο ομώνυμο χωριό με την
υποχρέωση να βγάλουμε μια σέλφυ φώτο στο μνημείο του
Ηγούμενου Γαβριήλ στην πλατεία του χωριού.

7.Με ένα πλάνο δωρεάν ταξιδιού στο Μυλοπόταμο από ένα
φανταστικό τουριστικό γραφείο και με δύο κάρτες αεροπορικής
επιβίβασης είχαν σαν κατάληξη το χωριό Ορθέ όπου οι κάτοικοι
του χαρακτηρίζονται ως Πιλότοι από το υψόμετρο του χωριού
τους. Στις κάρτες επιβίβασης μέρος των στοιχείων τους έδιναν με
αναγραμματισμό την λέξη Κοσμογονία ενώ από το όνομα του
κατόχους του ζεύγους Μικρού Παπά στα Αγγλικά και το σημείο
που ήταν το μνημείο-κενοτάφιο με αναπαράσταση του
Σύμπαντος [Κοσμογονία] του Μιχάλη Παπαδάκη στο χωριό.

8.Μια συνταγή παρασκευής γεμιστών από τον …. γνωστό Σεφ
Κοτσίφ από τα Αγγελιανά σε ένθετο από τα Super market
Μαθιουδάκη ολίγον πειραγμένο [που ήταν παράλληλα και ο
χρυσός χορηγός του παιχνιδιού]. Στο μέρος εκτέλεσης της
συνταγής έντεχνα οι αριθμοί που δίνονταν μας παρέπεμπαν στο
τηλέφωνο της ΔΕΥΑΜ με κατάληξη το Δημαρχείο όπου λέγοντας
το νούμερο του τηλεφώνου τσεκάρονταν οι ομάδες.

9.Δόθηκε ένα σκίτσο με ένα ανθρωπάκι-βοσκό τον Μανούσο με μια λερωμένη μπλούζα που είχε βρει τον τρόπο να ξεμαγαρίζεται από τις βουτσές των προβάτων με τρία λερωμένα μπλουζάκια σε μέγεθος Α4. Από την Παρασκευή είχε δοθεί στις ομάδες ένα άδειο φακελάκι λευκαντικό Εύρηκα και ένα μπουκαλάκι νερό των Super market Μαθιουδάκη. Οι ομάδες θα έπρεπε να βάλουν σε μια λεκάνη νερό τα μπλουζάκια αυτά για να αποκαλυφθεί σε κάθε μπλουζάκι και μια λέξη. Οι τρεις λέξεις ήταν Ιερό δέντρο Κεραμωτά είχε σαν κατάληξη το ομώνυμο χωριό.
Να σημειωθεί ότι όταν στέγνωναν τα μπλουζάκια οι λέξεις εξαφανίζονταν, για να εμφανιστούν και πάλι μόλις βρέχονταν.

Ο 9ος γρίφος

10.Με τις ιδιοτροπίες ενός απόδημου μέσω μιας αναλυτικής
περιγραφής για τις ασχολίες του που θα μπορούσαν να ήταν
τουλάχιστο τρεις γρίφοι με ανάλογο χαμό στην επίλυση του.
Ο γρίφος προέρχονταν από τα φινιρίσματα μαρμάρων και τις
τεχνικές ονομασίες τους. Οι λέξεις που προέκυπταν εν μέσω
αναγραμματισμού ήταν μιτσοτσίμπουκο, τσιμπουκολίμανο και
τσιμπούκι μας παρέπεμπε σε φινιρίσματα και τεχνικές των
μαρμάρων στο τέλος πηγαίναμε μέχρι την Αλφά μέρος που
δουλεύουνε την πέτρα ξάδελφο υλικό με το μάρμαρο [Ξαδέλφη
περιγραφή κειμένου]. Ένας γρίφος που πραγματικά γονάτισε
σχεδόν όλες τις ομάδες…

11.Με ένα φύλλο της Κρητικής Επιθεώρηση του Σαββάτου το οποίο είχε μια καταχώρηση στην 25η σελίδα εν μέσω διαφόρων ανακοινώσεων υπήρχε το κάλεσμα της Ένωσης Κυνηγών Μυλοποτάμου για κοινή χάραξη πορείας βάση των εδαφιών 498,7 και 21,3,4 όπου μιλούν για φιλανθρωπία του μέσω ενός qr code στην 3η σελίδα …. μας έστελνε στον Άγιο Γεώργιο στο Πέραμα όπου και η έδρα του. Από εκεί έπαιρναν μια απόδειξη και πήγαιναν στο Δημαρχείο για να καταθέσουν ένα ποσό για τους σκοπούς του μαζί με το τσεκάρισμα του γρίφου. Παράλληλα ο καθηγητής στο γρίφο αυτό μια έδινε μια νέα του αναφορά.

Η εφημερίδα για την λύση του 11ου γρίφου

12.Με μια Έκδοση του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας που
είχε σαν θέμα την κονσερβοποίηση των λαχανικών στο σπίτι μας
οδηγούσε στα Αγγελιανά στην αποθήκη του Συνεταιρισμού όπου
την δεκαετία του 50 γίνονταν κονσερβοποίηση λαχανικών.
Ζωντανός γρίφος όπου εκεί δίνονταν ένα βάζο με κονσέρβα
ντομάτας και ένας πελτές.

13.Η κονσέρβα με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με qr code στο καπάκι είχαν γράψει με μαρκαδόρο αδιάφανης γραφής πληθώρα στοιχείων που αν γίνονταν χρήση ειδικού φακού με ακτινοβολία uv [που οι διοργανωτές είχαν προμηθεύσει νωρίτερα στις ομάδες] μπορούσες να τα διαβάσεις. Τα στοιχεία αυτά με ποιο κύριο την ημερομηνία Τελώνου και Φαρισαίου παρέπεμπαν στο Τελωνείο στο Πάνορμο με ζωντανό τσεκάρισμα.

14.Μια περιγραφική αναφορά ενός ύμνου στην Nikkal προς τιμήν μιας θεότητας που έχει βρεθεί χαραγμένη μια παρτιτούρα με νότες πάνω σε πέτρα στην Μεσοποταμία, συνοδευόμενη μέσα στο φάκελο με μια χορδή λαούτου. Μέσω ενός qr που ήταν πάνω στον ύμνο παρέπεμπε τις ομάδες σε ένα βίντεο για την λύση του γρίφου. Από κει με δυο μαντινάδες καταλάβαιναν τι μπορούσαν να κάνουν με την χορδή που είχαν στα χέρια τους που τους οδηγούσε στον Νίκο Αλεφαντινό στο Πέραμα ο οποίος είχε κατασκευάσει ένα ειδικό και πλέον επώνυμο μουσικό όργανο, ένα λαγούτο που μοιάζει περισσότερο στα νησιώτικα λαγούτα και όχι στα Κρητικά, με την ονομασία Nikkal. Μια κατοχυρωμένη δική του μουσική πατέντα.

15.Δίνονταν στις ομάδες ένα τσαντάκι που περιείχε ένα κουτάκι
με μια κορδέλα που έγραφε κάποια γράμματα. Παράλληλα με
ένα κείμενο με μια φωτογραφία του Αρκαδίου που έλεγε ότι αυτό που σε συντροφεύει σήμερα θα σου δώσει την λύση. Την κορδέλα θα έπρεπε να την τυλίξουμε γύρω από την σκυτάλη που μας είχε δοθεί νωρίτερα και να διαβάσουμε κάθετα το όνομα Μονιάκης Ιωάννης παλιός Αρκαδιοδρόμος. Ο γρίφος οδηγούσε στο σπίτι του στα Αγγελιανά.

16.Δόθηκε ένα φύλλο με τον αστερισμό του Ηρακλή από την μια
πλευρά και από την άλλη αποσπάσματα από επιγραφές που
δείχνουν ότι μια πόλη της περιοχής ήταν φίλη με την Πάρο και
την Τέα. Παράλληλα στο κάτω μέρος της περιγραφής σου
δίνονταν στοιχεία για το τι θα κάνεις στην συνέχεια με λέξεις
κλειδιά ηλίου φαεινότερον και φως φανάρι, όπου με την χρήση
φακού black light εμφανίζονταν λατινικοί αριθμοί πάνω σε
γράμματα που αν τα διάβαζες στη σειρά σου αποκαλύπτονταν το
αρχαίο όνομα της πόλης αυτής. Αυτό ήταν Αλάρια στην περιοχή
του σημερινού Σταυρωμένου, όπου η ταυτοποίηση γίνονταν έξω
από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

17.Μια κατασκευή με σημειωμένες πάνω της μαθηματικές πράξεις [πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση] από τις οποίες προέκυπταν αριθμοί που παρέπεμπαν σε χρώματα. Οι ομάδες θα έπρεπε να ζωγραφίσουν τα συγκεκριμένα κομμάτια της κατασκευής, με ξυλομπογιές που τους είχε ζητηθεί να έχουν, όπου όταν ολοκληρώνονταν το έργο αποκαλύπτονταν μια ελιά. Από τα κομμάτια που δεν είχαν ζωγραφιστεί μετατρέπαμε τους αριθμούς σε γράμματα και προέκυπταν οι λέξεις Ελιά και Αβδελά. Εκεί υπάρχει μια ελιά πάνω από 2000 ετών που έχει χαρακτηριστεί ως ζωντανό μνημείο. Μια σέλφυ εκεί πιστοποιούσε την λύση του γρίφου.

18.Με ένα δελτίο αναφοράς της Ελληνικής Σπηλαιολογικής
Εταιρείας του 1965 περιγράφονταν διάφορες μετρήσεις
θερμοκρασιών αλλά και διαστάσεων του σπηλαίου του
Μελιδονίου που είχε κάνει το 1932 ο δάσκαλος Γεώργιος
Δαφέρμος. Ο αείμνηστος αυτός δάσκαλος πρωτοπόρος για την
εποχή του είχε ιδρύσει μετεωρολογικό σταθμό καταγράφοντας
τις μετρήσεις του. Ιδρυτής και εκδότης επί πολλών χρόνων του
περιοδικού Προμηθέας Πυρφόρος όπως το γραμματόσημο
έξωθεν του φακέλου απεικονίζει. Η κατάληξη και ταυτοποίηση
του γρίφου ήταν το Σχολείο ή το Σχολαρχείο του Μελιδονίου
μέσα από την σπουδαία δουλειά του Δαφέρμου.

19.Όλη μέρα στο Δημαρχείο οι κυνηγοί έβλεπαν ένα κύλινδρο Da
Vinci που χρειάζεται πέντε ψηφία γραμμάτων για να ανοίξει. Στο
κείμενο που δόθηκε είναι σημειωμένες επτά αρχές του μεγάλου
ερευνητή και εφευρέτη με σημειωμένη την Connessione όπου οι
κυνηγοί καλούνταν να την βελτιώσουν. Με την παράθεση και των
υπολοίπων στοιχείων οι ομάδες έπρεπε να πάρουν όλα τα zonk
που όλη μέρα συναντούσαν. Αυτά τα πέντε που είχαν δοθεί
έδιναν ένα λατινικό γράμμα το κάθε ένα σχηματίζοντας την λέξη
GLORY ανοίγοντας τον κύλινδρο, ταυτοποιόντας το γρίφο.

20.Γρίφος Θησαυρού:
Στο σημείο αυτό από εδάφια της Καινής Διαθήκης ακολουθώντας τις οδηγίες προέκυπταν οι παρακάτω λέξεις: <<Ορατές έγιναν ορατές όταν έβρεξε φύλλα βιβλίου με μύρο>>. Στη συνέχεια παίρναμε τον πάπυρο που είχε δοθεί από την Παρασκευή και με το << αρωματικό μύρο>> βρέχαμε τις σελίδες που ήταν υποσημειωμένες μια-μία. Με τον τρόπο αυτό βρίσκαμε τα γράμματα που ήταν γραμμένα στις σελίδες που ήταν << 2,V,8,9,+,P,5 >>συνολικά επτά και να τοποθετηθούν με την σωστή σειρά στο χρωματικό φάσμα του ουράνιου τόξου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει θεωρητικά όπως και έγινε με δυο τρόπους όμως μόνο η μια ήταν σωστή. Η λάθος πλευρά έστελνε σε μια τοποθεσία στο Ρουμελί ενώ η σωστή κατεύθυνση παρέπεμπε στον Άγιο Αστράτηγο στους Πασαλίτες.
Αμμωνιακό διάλυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το υγρό αμμωνιακό διάλυμα που είχε δοθεί ή παραπλήσιο αυτού μπορούσε να αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, οτιδήποτε άλλο και αν έπεφτε πάνω στις σελίδες δεν θα έδινε τίποτα.
Επίσης τα επτά σημεία για την εύρεση της τοποθεσίας αποτελούν μια νέα πατέντα ταυτοποίησης της Google και ο κωδικός που είναι καρφιτσωμένος με μπαλονάκι ονομάζεται Google plus.
Στον Άγιο Αστράτηγο έξω από την εκκλησία υπήρχε μια γλάστρα με ένα σταυρό πάνω της. Στην γλάστρα υπήρχε ένα λουλούδι όπου κάτω από αυτό υπήρχε ο θησαυρός. Τα Στραβά Κουλούκια το ξεπάτωσαν αρχικά για να το ξαναβάλουν αμέσως μετά στην θέση του παίρνοντας το πολύτιμο αντικείμενο που έκρυβε μέσα του, ένα κουτάκι με χαρτονομίσματα.
Ένα ξέφρενο πανυγύρι στήθηκε αρχικά στο Πέραμα και μετά στα Πλευριανά. Τα παιδιά των Στραβών Κουλουκιών στην ενηλικίωση του παιχνιδιού, επιτέλους έφθασαν στην πηγή και έφυγαν με γεμάτη την στάμνα, ρίχνοντας την αυλαία σε ένα συναρπαστικό γεμάτο δράση και ανταγωνισμό παιχνίδι, αναδεικνυόμενοι άξιοι για την παρέα των <<ληστών>>.
Επόμενο ραντεβού λοιπόν του χρόνου με τους νικητές να αναλαμβάνουν από νωρίς το δύσκολο έργο της οργάνωσης του.

Ο θησαυρός

Πηγές πληροφοριών-Βιβλιογραφία:

  1. Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 20-02-2020
  2. Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 20-02-2020
  3. Αρχείο ομάδας Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες
  4. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: