17ο Κυνήγι Θησαυρού 2019 – Το βασικό ιατρικό υλικό.

Διοργανώτρια ομάδα: Τα Κίτρα
Νικήτρια ομάδα: Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες

Ένα εξαιρετικό παιχνίδι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κυνηγοί
του Μυλοποτάμου το τριήμερο 1-3 Μαρτίου 2019. Διοργανώτρια ήταν
η περσινή νικήτρια ομάδα από το Γαράζο Τα Κίτρα με νικητές την
ομάδα των Τσαχπινομπιρπιλιάρηδων από τα Αγγελιανά να
πανηγυρίζουν την τέταρτη νίκη τους στο θεσμό.
Το παιχνίδι ξεκίνησε εβδομάδες πριν από το διαδίκτυο όπου μετά από
μια συνέχεια έξι γρίφων νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα
Ανασκεπασμένοι.

1ος διαδικτυακός Γρίφος

Λύση: Με ένα μικρό βίντεο ο γρίφος αναφέρεται στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Γεώργιο Σιγανό με καταγωγή από το Φαράτσι, ο οποίος από το 2013 έως και φέτος χρηματοδοτεί κάθε χρόνο με 2000 ευρώ κάθε ένα από τα 22 Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούν στον Μυλοπόταμο. Μια πρωτοβουλία άξια κάθε επαίνου που μακάρι να βρει και άλλους μιμητές.

2ος Διαδικτυακός γρίφος

Λύση: Με ένα μικρό βίντεο ο γρίφος αναφέρεται στην σπουδαία φωτογραφική δουλειά του Αντώνη Δαφέρμου από την Αξό ο οποίος αντλώντας έμπνευση από την Κρητική ύπαιθρο αιχμαλωτίζει με τον φακό του σπάνιες στιγμές της άγριας ζωής χωρίς να κάνει καμιά παρέμβαση σε αυτήν. Στήνοντας φωτογραφικό καρτέρι αποθανατίζει στιγμές των πτηνών που κάνουν στάση στην Αξό στο ταξίδι τους προς τα βόρεια.

3ος διαδικτυακός γρίφος

Λύση: Με ένα μικρό βίντεο με πολλές μορφές αγίων ο γρίφος αναφέρεται στον Ιερό ναό της Αγίας Υπομονής στον Άγιο Μάμα.

Κάρτα απάντησης του 3ου διαδικτυακού γρίφου
4ος Διαδικτυακός γρίφος

Λύση: Ο γρίφος αναφέρεται με ένα μικρό βίντεο στον Χρήστο Φλουρή και το βιβλίο του <<Υπόθεση Μανδραγόρας>> , με καταγωγή από την Θεοδώρα όπου και η λύση του γρίφου.

5ος Διαδικτυακός γρίφος

Λύση: Ο γρίφος με ένα μικρό βίντεο αναφέρεται στο πολυκατάστημα του Ιωάννη Κυρμιζάκη στην τοποθεσία Γαραζανά Χάνια. Υπήρξε το κεντρικότερο και μεγαλύτερο πολυκατάστημα της επαρχίας Μυλοποτάμου το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Εκτενή αναφορά για τα Γαραζανά Χάνια και το πολυκατάστημα του <<Κιρμιζογιάννη>> όπως ήταν γνωστότερο εντοπίζουμε στο βιβλίο του Μιχάλη Τρούλη Μυλοπόταμος, έκδοση 2017, σελ 171.

6ος Διαδικτυακός γρίφος

Λύση: O γρίφος με ένα μικρό βίντεο αναφέρεται στην κορυφή Κοπίδα, όρους στην Κάλυβο όπου έχει διαπιστωθεί εγκατάσταση μινωικής φρυκτωρίας. Η φρυκτωρία αυτή ήταν για επικοινωνία με τις αντίστοιχες στο όρος της Τυλίσου και στο όρος της Αγίας Απακουής στην Ατάλη.

Αποτελέσματα Διαδικτυακού.
17ο ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΣΤΟΥΣ “ΧΟΥΜΕΡΙΑΝΟΥΣ ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ” ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΖΟΚΕΡ
Η ομάδα Χουμεριανοί Ιχνηλάτες ήταν οι νικητές της φετινής διαδικτυακής διαδικασίας του 17ου Κυνηγιού Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου. Βρήκαν το Τζόκερ και όπως έχουν τώρα δικαίωμα θα ξεκινήσουν το μεγάλο παιχνίδι της Κυριακής 10 λεπτά νωρίτερα από τις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό θα γίνει και με τα τρία τζόκερ που ως διοργανωτές έχουμε ορίσει για φέτος με αντίστοιχες αποστολές.
Στο διαδικτυακό παιχνίδι διαγωνίστηκαν οι 12 από τις 13 συμμετέχουσες ομάδες. Στους διαδικτυακούς γρίφους πρώτευσε σε χρόνους η ομάδα των Ανασκεπασμένων συγκεντρώνοντας συνολικά 69 πόντους. Στην ραδιοφωνική εκπομπή που έγινε στον ΤΑΛΩΣ FM 88,6 οι Ανασκεπασμένοι πήραν πρώτοι γρίφο για την τελική διαδικασία στις 18:00 και ακολούθησαν οι υπόλοιπες ομάδες ανάλογα με τους πόντους που συγκέντρωσαν στους γρίφους των τελευταίων δύο εβδομάδων. Συγκεκριμένα στις 18:03 οι Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες, στις 18:06 οι Αναμαζωξάρηδες και οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες, στις 18:09 οι Αχελάδες, στις 18:12 οι Θαλασσοβρεγμένοι, οι Τρέχα Γύρευε και τα Στραβά Κουλούκια ενώ στις 18:15 οι Ζαβολιάρηδες, τα Μπουντάλια, οι Απροσάρμοστοι και οι Άστα – Βράστα.
Αρχικά οι ομάδες πήραν ως γρίφο μια αγγελία, σύμφωνα με την οποία η Crhis ζητούσε υπάλληλο με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας για μεγάλη επιχείρηση. Οι ομάδες έπρεπε να πάνε στο κτίριο όπου λειτούργησε το πρώτο φροντιστήριο Αγγλικής Γλώσσας στο Πέραμα, το οποίο είχε ανοίξει η κ. Χρυσούλα Φουντουλάκη – Αλεξάκη, μητέρα του Γιάννη Αλεξάκη, μεγάλου χορηγού του φετινού κυνηγιού και ιδιοκτήτη των CITY LANGOUAGES στο Πέραμα. Οι ομάδες πέρασαν όλες από το σημείο όπου τους περίμεναν τα “Κίτρα” και πήραν τον τελικό γρίφο της πρώτης αποστολής. Επρόκειτο για τον χάρτη του Περάματος και ένα πίνακα τριών Βιετναμέζων ζωγράφων, εμπνευσμένων από την Θεία Κωμωδία του Δάντη με 102 προσωπικότητες του 20ου και του 21ου αιώνα. Οι ομάδες έπρεπε να παίξουν το γνωστό παιχνίδι “Μάντεψε Ποιος”. Αφαιρώντας τις 101 προσωπικότητες με βάση τις οδηγίες έμενε μόνο η Μέριλιν Μονρόε. Τοποθετώντας τον χάρτη πάνω στον Πίνακα η προσωπογραφία της Μονρόε “έπεφτε” στο Ανοιχτό Θέατρο Περάματος, όπου ήταν κρυμμένο το τζόκερ, το οποίο βρήκαν οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες.
Στην συνέχεια έγινε μεγάλο πάρτι με καραόκε στο ΚΑΦΕ του ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ ΠΡΙΝΑΡΗΣ στο Πέραμα όπου οι ομάδες διασκέδασαν, και τραγούδησαν. Παράλληλα πήραν την αφίσα του κυνηγιού με το σκίτσο του ΑΡΚΑ καθώς και τον πρώτο γρίφο για το μεγάλο κυνήγι. Το μέρος ενός παζλ που θα τους χρειαστεί κεντρικό παιχνίδι, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.

Τελική δοκιμασία διαδικτυακού με νικητές τους Χουμεριανούς Ιχνηλάτες.
Τα… απαραίτητα για το παιχνίδι.

Η συνέχεια δόθηκε στο χορό της Παρασκευής 01-03-2019 στο κέντρο Θυμέλη. Εκεί οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε μια ξεχωριστή παρουσίαση avant garde, με πρωτοποριακές ενδυματικές δημιουργίες του μέλλοντος. Έναντι τετραμελούς κριτικής επιτροπής τον διαγωνισμό κέρδισε η ομάδα των Άστα Βράστα παραλαμβάνοντας και ένα τζόκερ για την επιτυχία της. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός Τίτος Λίτινας. Συμμετείχαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό οι χορευτικές ομάδες του Γιάννη Τσιμπήδη των σχολών Dance Studio και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου. Γκεστ σταρ της βραδιάς ήταν η ηθοποιός και πρέσβειρα του Κρητικού Πολιτισμού Μαρία Τζομπανάκη.

Χορός των ομάδων, κέντρο Θυμέλη.

Η συνέχεια θα δίνονταν την επομένη σε Φαράτσι και Γαράζο όμως η μεγάλη κακοκαιρία ματαίωσε τα σχέδια των διοργανωτών περιορίζοντας τις δραστηριότητες στο Γαράζο σε ένα παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων με θέματα από την περιοχή του Μυλοποτάμου. Τον
διαγωνισμό αυτό τον κέρδισε ο ομάδα τα Boudalia λαμβάνοντας με την σειρά της ένα ανάλογο τζόκερ.
Μετά το πέρας της δραστηριότητας οι διοργανωτές προσέφεραν στις ομάδες ένα πλούσιο τραπέζι, παίρνοντας δυνάμεις για τον μαραθώνιο της επόμενης μέρας.
Το σενάριο του φετινού κυνηγιού έβαλε τις ομάδες σε μια αγωνιώδη αλλά κεφάτη διαδρομή, προκειμένου να βρουν το βασικό υλικό που έλειπε από ένα παλιό συνταγολόγιο ιατροφιλοσοφίας. Η ιστορία ήθελε η πρακτική γιατρός του Μυλοποτάμου από το Φαράτσι η << Ρία Μακαρία-Τέως Εμπειρία >> που ακολουθούσε τις παλιές συνταγές και τα γιατροσόφια των προγόνων της με επιτυχία, να έχει φύγει από την ζωή, αλλά οι κληρονόμοι της , οκτώ επιστήθιες φίλες της, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν καμιά συνταγή με επιτυχία.
Η μια αποτυχία ακολουθούσε την άλλη. Θάνατοι και αρρώστιες απειλούσαν όσους έπεφταν στα χέρια των οκτώ γυναικών που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των … ασθενών οι οποίοι πια έλπιζαν σε ένα θαύμα. Έλειπε το βασικό υλικό. Έτσι κλήθηκαν όλες οι ομάδες του Μυλοποτάμου να το βρουν για να συμπληρωθεί το παλιό συνταγολόγιο, με τις δόσεις των φαρμάκων, τα κατάλληλα υλικά, τα ξόρκια και τις γητειές.
Συνταγές και συμβουλές ιατροφιλοσόφων σε συνδυασμό με ιατρικά υλικά και ισχυρή δόση από χιούμορ οδήγησαν τις ομάδες από σημείο σε σημείο.
Την αφίσα του παιχνιδιού την είχε επιμεληθεί ο

γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς, ενώ το πνεύμα της <<Ρίας Μακαρίας –Τέως Εμπειρίας >> στο χορό των ομάδων ενσάρκωνε η Πρέσβειρα του Κρητικού Πολιτισμού Μαρία Τζομπανάκη.
Το παιχνίδι της Κυριακής:

1.Ο πρώτος γρίφος ήταν μια περιγραφή που έστελνε τους κυνηγούς στο σπίτι της αείμνηστης Μαριάννας Πολυμίλη , ως τιμητική αναφορά στην μνήμη της, καθώς ήταν η υπεύθυνη πολιτισμού του πρώην Δήμου Γεροποτάμου όταν ξεκίνησε ο θεσμός αυτός. Μια περιγραφή με την Μήδεια του Μποστ να κλαίει [παράσταση που έφερε την σφραγίδα της
επιμέλειας της] και το κουτί της Πανδώρας από το πρώτο παιχνίδι
θησαυρού που είχε βοηθήσει στην οργάνωση του ήταν δύο μικρά
δείγματα από την μεγάλη της προσφορά. Συνέπεσε μάλιστα η απόδοση
αυτής της τιμής με το ετήσιο της μνημόσυνο και όλες οι ομάδες
πέρασαν πριν πάρουν το γρίφο τους από την εκκλησία του Αχλαδέ
ανάβοντας ένα κεράκι στην μνήμη της.

2.Μια αναφορά με θέμα την υπνηλία των μωρών με πολλές
παραστατικές φωτογραφίες, μας παρέπεμπε στο παλιό Δημοτικό
Σχολείο των Πασαλιτών όπου εκεί πριν από πολλές δεκαετίες
φιλοξενούνταν παιδικές κατασκηνώσεις.

3.Με μια συσκευασία σε ένα σακουλάκι από λινάτσα, μιας
φιάλης αρωματικού νερού με σήμα τον χάρτη της Κρήτης και μια
αναφορά περί κακοσμίας μας έστελνε την πρωτοποριακή
επιχείρηση τυποποίησης προϊόντων ελαιολάδου Cretanthos στα
Αγγελιανά.

Φιάλη με αρωματικό νερό

4.Μια κορνίζα με την φωτογραφία του μητροπολίτης μας Ευγενίου να κόβει μια κορδέλα εγκαινείων μας μετέφερε στο Μελιδόνι στην τελετή του αγιασμού και των εγκαινίων του Εκκλησιαστικού Μουσείου [Κειμηλιαρχείου] που είχαν γίνει στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Η φωτογραφία ήταν από την τότε εκδήλωση.

5.Το υλικό που μας δόθηκε εδώ, μια σύριγγα που είχε τυλιγμένα δυο χαρτάκια κι όλο αυτό τυλιγμένο σαν καραμέλα, αναφέρονταν στο μαρτύριο του Επίσκοπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Γεράσιμου Περδικάρη ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στην Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου το 1822. Μετά την εκτέλεση του οι Τούρκοι πήραν αίμα από την καρδιά του και ράντισαν τις σημαίες τους για να νικήσουν στις μάχες τους Έλληνες. Οι κυνηγοί κατέληγαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου του Περδικάρη στο Χουμέρι.

6.Δόθηκε ένας φάκελος που έφερε ιταλικό γραμματόσημο των Ολυμπιακών αγώνων της Ρώμης του 1960 και εσωτερικά σχέδιο χώρου ρίψεων ενός σταδίου με ένα γράμμα περί εξάρθρωσης ώμου. Αναφέρονταν στο μεγάλο αστέρι του Ελληνικού κλασσικού αθλητισμού και συνδημότη Μύρο Ανυφαντάκη που είχε λάβει τότε μέρος στο αγώνισμα του ακοντισμού. Η λύση του γρίφου ήταν το σπίτι του τη βίλλα Ακόντιο στο Πάνορμο.

7.Με ένα μεταλλικό κουβαράκι που περιείχε …..ένα βαρύ υγρό
και μια αναφορά περί ποιότητος του νερού, μας έστελνε στο
πηγάδι του στο Βαρύ πηγάδι ή πηγάδι του Βαρύ στον Ορθέ. Πάντως η τιμή αγοράς του κουβά ήταν ….πολύ ελαφριά. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε γίνει χρήση ατόφιου εδαφίου από το <<Γεωπονικόν>> του Αγάπιου Μοναχού του Κρητός, που γράφτηκε το 1600.

7ος γρίφος


8.Με ένα CD εν μέσω ακουστικής και ψαλμωδίας μας
προσδιορίζονταν ή περιοχή που ήταν ο επόμενος σταθμός μας
που δεν ήταν άλλη από το υπαίθριο έργο τέχνης Εν Τούτω Νίκα στον Άγιο Σύλλα. Μια μοναδική δημιουργία με την συμβολή του παπά Χρηστίδη. Το τσεκάρισμα του γρίφου αυτού δεν γίνονταν πάνω στο λόφο αλλά στον κεντρικό δρόμο, στην διασταύρωση προς Δαμοβόλου.

9.Με μια νέα αναφορά για την βαρυστομαχιά με ένα θεριακλή φαγά σε συνδυασμό με πένες όπου οι ομάδες έπρεπε να τις σπάσουν και στο εσωτερικό τους να εντοπίσουν τα χαρτάκια που
θα τους έδιναν τα ανάλογα γράμματα για να σχηματίσουν την
λέξη Σπαλιαράκης οδηγώντας μας στο ομώνυμο εστιατόριο του
στο Πέραμα.

10.Δόθηκε μια Ελληνική σημαία και μια αναφορά με μαντζούνια και βοτάνια που μετά βίας μπορούσες να καταλάβεις που θα κινηθείς… μας έστελνε στο μνημείο Ηρώων του Εξάντη.

11.Με μια θερμοφόρα που μέσα της περιείχε μια φωτογραφίας
της Νταίζης με την προσθήκη μιας αναφοράς περί υδρωπικίαν…
καταλήγαμε στην βρύση των Μαργαριτών [Νταίζη = Μαργαρίτα]

12.Από την Καλανδαρέ στην οποία ζούσε ο Πασάς Μουλά Σκοτούλιος…

13.Με μια φωτογραφία που από την μια της πλευρά είχε την
λαϊκή αγορά του Περάματος και από την άλλη μια γυναίκα να
ρίχνει βεντούζες με υγρό καθαρότητας 95 ή 100, μας παρέπεμπε
στο παλιό βενζινάδικο Δασκαλάκη στο Πέραμα που βρίσκονταν
στο σημείο που έχει τραβηχτεί η φωτογραφία.

14.Με μια νέα αναφορά εντός μπουκαλιού μας αποκάλυπτε τον
Μύθο – Θρύλο του Πανορμίτη στη Σύμη οδηγώντας τους
κυνηγούς στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Πάνορμο
που είχε κτιστεί από την οικογένεια των Σκουλάδων του Γαράζου.

  1. Μια νοηματική αποκρυπτογράφηση με τις αρθρώσεις των
    δακτύλων κατέληγε στην Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια
    στην Αγιά όπου έπρεπε να ανάψουμε και μια λαμπάδα ενός
    μέτρου στην χάρη της.

16.Ακολουθούσε ένας μοναδικός και πρωτότυπος γρίφος όπου οι
διοργανωτές έδιναν στις ομάδες αρωματική μπάλα που περιείχε
…άλατα και ένα μικρό μήνυμα για την ταυτοποίηση του. Τα
άλατα όταν έρχονταν σε επαφή με το νερό σχημάτιζαν
αναβρασμό με φυσαλίδες … που παρόμοιο φαινόμενο το
συναντάμε στο Σπήλαιο με τους φυσικούς σχηματισμούς Γκουρ
στα Κεραμωτά όπου και η επόμενη στάση μας.

17.Με δύο ανέκδοτες φωτογραφίες από την παράσταση Τα καλά ξέτελα που είχε γράψει ο θεατρικός συγγραφέας Νίκος Ορφανός και με μια αναφορά περί παιδείας, καλούμασταν να πάμε να βρούμε το δημοτικό σχολείο που είχε φοιτήσει καταλήγοντας στο παλιό σχολείο των Πλευριανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ανοίξουν το κουτί που επιμελώς ήταν τοποθετημένος ο γρίφος έπρεπε οι κυνηγοί κάθε ομάδας να εντοπίσουν το κλειδάκι του που επιμελώς είχαν οι οργανωτές αφήσει σε ανύποπτο χρόνο στα αρχηγεία των ομάδων…

18.Με μια περιγραφή περί συσφίξεως ανθρώπινων σχέσεων που
κατέληγε σε μια μαθηματική αποκρυπτογράφηση, αποκάλυπτε το
όνομα του ήρωα Δεληδάκη στο Άνω Τριπόδο. Η επίλυση της
ακολουθίας γίνονταν ευκολότερη αν κάποιος είχε παρακολουθήσει την
ταινία Έτερος Εγώ που είχε προβληθεί στους κινηματογράφους.

19. Στη συνέχεια οι ομάδες λάμβαναν μια ομπρέλα με πολύχρωμα πανάκια και αριθμούς σχηματισμένους με αστέρια. Έπρεπε ουσιαστικά να μελετήσουν ένα έναστρο θόλο και να βρουν το σύνθημα που θα τους βοηθούσε για την εύρεση του θησαυρού.
Η λύση ήταν Αστεροειδής Πανάκεια που έχει τον αύξοντα αριθμό 2878, ο οποίος σχηματίζεται από τα αστέρια. Να σημειωθεί ότι η Πανάκεια είναι ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της Ελληνικής Μυθολογίας συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας και ειδικά της βοτανοθεραπείας επί πάσας νόσου. Προς τούτο και σε όλα τα σημεία που προηγήθηκαν οι ομάδες, έβρισκαν ονόματα βοτάνων που σχετίζονταν, με τις θεραπείες των παλιών βιβλίων ιατροφιλοσοφίας που χρησιμοποίησαν οι οργανωτές του παιχνιδιού.

Γρίφος Θησαυρού: Ο τελικός γρίφος ήταν ένα ρολόι το οποίο έκανε χρήση της ώρας Ζούλου, η οποία και αποτελεί παγκόσμια στρατιωτική ώρα και έχει αντικαταστήσει την ώρα Γκρίνουιτς. Ο γρίφος με την μορφή παζλ είχε δοθεί στις ομάδες αρκετές μέρες νωρίτερα και συμπληρώθηκε σταδιακά στο παιχνίδι. Ο σωστός υπολογισμός των ωρών και η μετατροπή τους σε γράμματα, οδηγούσε εφόσον γινόταν ορθός αναγραμματισμός στο Υποθηκοφυλακείο Περάματος.
Εκεί η ηρωίδα του παιχνιδιού Ρία Μακαρία –Τέως Εμπειρία είχε προστατεύσει την σελίδα του βιβλίου της με το βασικό υλικό, για την επιτυχία των συνταγών της. Το υλικό αυτό ήταν το Κίτρο και το ανακάλυψαν κερδίζοντας το παιχνίδι η ομάδα Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες από τα Αγγελιανά. Το έπαθλο ένα συλλεκτικό έργο τέχνης που απεικονίζει το Χρυσό μήλο των Εσπερίδων το κίτρο, φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες της ΚΟΙΝΣΕΠ Μαδέρι από το Ρέθυμνο.
Έτσι λοιπόν τέλος καλό –όλα καλά με την ομάδα των Αγγελιανών να γίνεται η δεύτερη ομάδα που έχει κερδίσει τέσσερις φορές στο θεσμό, αναλαμβάνοντας παράλληλα το βάρος της 18ης διοργάνωσης το 2020.

Οι νικητές με τον θησαυρό

Πηγές πληροφοριών- Βιβλιογραφία

  1. Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 06-03-2019, Οργανισμός Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου.
  2. Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 06-03-2019
  3. Αρχείο ομάδας Κίτρα
  4. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: