16ο Κυνήγι Θησαυρού 2018 – Διεθνείς αερογραμμές Μυλοποτάμου.

Διοργανώτρια ομάδα : Ζαβολιάρηδες
Νικήτρια ομάδα: Τα Κίτρα
Διεθνείς αερογραμμές Μυλοποτάμου.
Με την ομάδα των Κίτρων να πανηγυρίζει και να σηκώνει τον θησαυρό ολοκληρώθηκε το τριήμερο 26-28 Ιανουαρίου 2018 το 16ο κυνήγι θησαυρού του Δήμου Μυλοποτάμου. Οργανωτής ήταν η περσινή νικήτρια ομάδα των Ζαβολιάρηδων από τον Ορθέ.
Το παιχνίδι ξεκίνησε εβδομάδες πριν από το διαδίκτυο. Μετά από την επίλυση έξι γρίφων αναδείχθηκε νικήτρια η ομάδα των Θαλασσοβρεγμένων από το Πάνορμο. Παράλληλα άρχισαν να ζουν την εξέλιξη της ιστορίας πάνω στην οποία βασίστηκε το παιχνίδι. Σύμφωνα με αυτήν οι οργανωτές κάλεσαν τις ομάδες να διεκδικήσουν την κατασκευή του αεροδρομίου Μυλοποτάμου για το χωριό που εκπροσωπούσαν.

1ος διαδικτυακός γρίφος-Λύση: Γιαγιάδες στον Εθνικό
2ος διαδικτυακός γρίφος-Λύση: Κράνα, Πανεπιστήμιο των Ορέων
3ος διαδικτυακός γρίφος-Λύση: Πύργος Αστάλης-Μπαλί
4ος διαδικτυακός γρίφος-Λύση: Δροσιά, του Χάνιαλη η βρύση
5ος διαδικτυακός γρίφος: Με λέξεις κλειδιά ότι κυλά Μανιάτικο και Κρητικό αίμα, κεράκια αναμμένα κ.ά η λύση παρέπεμπε στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Ζωνιανά.
6ος Διαδικτυακός γρίφος-Λύση: Βιβλιοθήκη Μαραθιανού στο Γαράζο.

Με Βιντεοσκοπημένα επιχειρήματα οι ομάδες διαγωνίστηκαν ανεπιτυχώς, καθώς ο αρμόδιος Πτέραρχος έκρινε ακατάλληλα όλα τα χωριά και έδωσε εντολή το αεροδρόμιο να γίνει στον Ορθέ. Μάλιστα ιδρύθηκε και αεροπορική εταιρεία με την επωνυμία << Διεθνείς αερογραμμές Ορθέ-DAORAIRLINES που επέφερε μεγάλη ανάπτυξη στον Μυλοπόταμο και τελικά κάθε χωριό απέκτησε τον αεροδιάδρομο για τις μεταφορές του.
Το βράδυ της Παρασκευής στον χορό των ομάδων, το αεροπλάνο που εκτελούσε την τελευταία πτήση από τον Ορθέ, εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση και οι ομάδες μπήκαν στην διαδικασία να βρουν το αγνοούμενο αεροπλάνο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι Ζαβολιάρηδες εμπνεύστηκαν το θέμα του κυνηγιού τους από την παραδοσιακή ονομασία των κατοίκων του Ορθέ, που λόγω του υψομέτρου του χωριού, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών τους έχουν ονομάσει Πιλότους.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε το Σάββατο το μεσημέρι όπου οι ομάδες επισκέφτηκαν τον Ορθέ. Ξεναγήθηκαν στο χωριό με τα ωραία μνημεία, το φυσικό κάλλος και το Λαογραφικό Μουσείο. Μάλιστα στην παλιά κρήνη που ονομάζεται Κυριαχέλι, έγινε παρουσίαση παραδοσιακής μπουγάδας με στάχτη, ενώ στην συνέχεια οι οργανωτές παρείχαν πλούσια φιλοξενία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, δίδοντας παράλληλα ραντεβού για το παιχνίδι της Κυριακής.

Το παιχνίδι της Κυριακής:
Την Κυριακή το πρωί 13 ομάδες με πάνω από 1000 κυνηγούς βρέθηκαν στην αφετηρία μιας μεγάλης διαδρομής. Το Δημαρχείο είχε μετατραπεί στο κέντρο επιχειρήσεων σε ένα Πύργο Έλεγχου της όλης διαδικασίας. Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απαραίτητα σχέδια πτήσης που δίνονταν σε μαγνητικά καρτελάκια κατά το παιχνίδι .Οι ευρηματικοί γρίφοι έδωσαν την δυνατότητα στους κυνηγούς να τρέξουν σε πολλά χωριά και να επιδιώξουν την εύρεση του θησαυρού.

  1. Με μια έκδοση φωτογραφιών από ομορφιές και αξιοθέατα της περιοχής υπό το βλέμμα παιδιών, που πάταγαν πάνω σε κομμάτια Lego προέκυπταν κάποια γράμματα που βάζοντας τα στη σειρά έδιναν την λέξη ΑΝΑΔΡΑΣΙΣ με κατάληξη τον Σύλλογο Ανάδρασις στον Ορθέ.

Σχέδια πτήσεων

2.Μέσω μηνύματος με DVD καλούμασταν να βγάλουμε μια selfy φωτογραφία στου Πούπη την στροφή έξω από το Πέραμα.

3.Δυο μαντινάδες για τον μερακλή τον κυνηγό και τα κατορθώματα του,
δεν μας έστελναν σε απάτητες βουνοκορφές ή σε κυνήγι του λαγού στο
χιόνι …αλλά στο καφενείο Μερακλής στα Κυνηγιανά.

4.Με μια υδρόγειο που μας δόθηκε και ένα χάρτη του Μυλοποτάμου καταλήγαμε στο παρκινγκ μπροστά από το Δημαρχείο στο Πέραμα όπου γίνονται οι εκδηλώσεις Γη Μυλοποτάμου [Υδρόγειος- Γη και χάρτης της περιοχής Μυλοποτάμου]. Η μικρή γη είναι από την βοήθεια που δόθηκε στον γρίφο αυτό.

Χάρτης Μυλοποτάμου –Δόθηκε μαζί με την Υδρόγειο

5.Με την φωτογραφία μιας αίγας δεμένη σε ένα πάσαλο και το μήνυμα << Πήγαινε στην πλατεία όπως κοιτάς αριστερά – σέβου όμως μην τσουδίσει μας παρέπεμπε στην πλατεία του οικισμού των Πασαλιτών. Εκεί καίγοντας το σκοινί που ήταν δεμένη την απελευθέρωναν .

6.Με μια επίκληση του Αγίου Νικολάου να κρατήσει την γέφυρα του χωριού όρθια γιατί όμοια της στο νησί δεν υπάρχει, καταλήγαμε στην στενή γέφυρα της Αγιάς που θεωρείτε ίσως η ποιο στενή του νησιού. Στον γρίφο αυτόν δόθηκε παράλληλα βαζάκι με όστρακα και μέτρο χάρτινο για να μετρήσουμε την γέφυρα σε ίντσες και μέτρα.

7.Μια ιστορία από την Γερμανοκατοχή με τους αντάρτες της
περιοχής να κινούν από την γούρνα στο Μελισσουργάκι. Γι αυτό
το λόγο δόθηκε ως προσδιορισμός το οικόσημο αρχοντικής
οικογένειας του Βυζαντίου πλαισιωμένο από μέλισσες.

8.Μια παρασύρα που πάνω της έφερε για ετικέτα ένα κοχύλι μας οδηγούσε στην παραλία του Πανόρμου, όπου παλιότερα ο Μανόλης Παρασυράκης ειδοποιούσε τους λιμενεργάτες για το φόρτωση των πλοίων με ένα κοχύλι- τηλεβόα. Στο σημείο αυτό βρίσκουν Wi-Fi που τους στέλνει στο Il Camino να πάρουν μια πίτσα. Αφού πάρουν την πίτσα λύνουν τον κώδικα του Bacon που τους ζητείται για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

9.Με φωτογραφίες εκκλησιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που
έχουν κτισθεί με πέτρα από την Αλφά οδηγούμασταν στην
εκκλησία της Αλφάς όπως πρόσταζε και το μήνυμα…

10.Με ένα σκίτσο από μια οικογένεια αεροπλάνων που τα τρία μικρά
σκάφη [παιδιά] αναρωτιούνται αν μπορούν να πετάξουν καταλήγαμε
στον Σύλλογο Τριτέκνων στο Πέραμα. Ήταν ένας από τους ωραιότερους
γρίφους του παιχνιδιού.

11.Με μια λιτή πρόσκληση σε τραπέζι με φόντο τον άνδρα του Βιτρούβιου ένα από τα γνωστά έργα του Ντα Βίντσι πηγαίναμε στην εκκλησία της Αγίας Τράπεζας στην Καλανδαρέ.

Στην εκκλησία που υπάρχει ζωντανό τσεκάρισμα παίρνουν ένα φάκελο με Domino Braille. Αφού λύσουν το κώδικα και βρουν τις λέξεις [διαφορετικές για κάθε ομάδα] παίρνουν τον επόμενο γρίφο.
Εδώ οι λέξεις ήταν INDIA – OSCAR

Οι δύο όψεις των Domino Braille

12.Με μια ιστορία του Δον Κιχώτη και του αγώνα του κατά των
Ανεμόμυλων, οδηγούμασταν στον ξεσκέπαστο γίγαντα της Σκεπαστής
που ακόμα περιμένει την αποκατάσταση του.

13.Με ένα καμβά σε μαύρο φόντο με αστέρια και μια λεπτομέρεια από ένα ανάγλυφο σχέδιο σε κτίριο καταλήγαμε στο Μελιδόνι. Στον καμβά απεικονίζετε ο αστερισμός της Παρθένου, και αναφέρονταν στον Επίσκοπο Παρθένιο και στην έδρα της Επισκοπής Αυλοποτάμου στο Μελιδόνι. Ο Παρθένιος ήταν γνώστης και λάτρης της αστρονομίας και της ζωγραφικής.

14.Με μια φωτογραφία από μια φωτογραφική μηχανή που μας
προέτρεπε αν δεν έχουμε το εγχειρίδιο λειτουργίας να το
δανειστούμε μας έστελνε …για μελέτη στην δανειστική
βιβλιοθήκη των Αγγελιανών.

15.Με μια αποκρυπτογράφηση αριθμών τα γράμματα που
προέκυπταν μας έστελναν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορφέα στις
Μαργαρίτες και στην πρέσβειρα του Κρητικού Πολιτισμού Μαρία
Τζομπανάκη.

16.Με ένα CD όπου περιγράφονταν τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα της πτήσης Α 11 που δέχονταν πλευρικούς ισχυρούς ανέμους με επίκληση στον άγιο για βοήθεια, καταλήγαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στα Πλευριανά.

Γρίφος Θησαυρού:
Στο σημείο αυτό δίνονταν στις ομάδες οκτώ χάρτες του Μυλοποτάμου με διαφορετικές ώρες που αντιστοιχούσαν στις ώρες πτήσης, έξι μαγνητικά σχέδια πτήσεων και οι κωδικοί σε σύντομη γραφή των αεροδρομίων για την ανάγνωση προορισμού των πτήσεων. Οι πτήσεις θα έπρεπε να μπουν στον κάθε χάρτη ανά ώρα. Οι κοινές πτήσεις μαζί σχηματίζουν πάνω στον κάθε χάρτη και ένα γράμμα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναλαμβάνεται στον επόμενο χάρτη με τις επόμενες κοινές πτήσεις. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι πτήσεις τα γράμματα με σειρά ώρας σχηματίζουν την λέξη FEETBACK, ονομασία του Συλλόγου Ανάδραση στον Ορθέ.
Έτσι το παιχνίδι κατέληξε στο σημείο από το οποίο είχε το πρωί ξεκινήσει με την ομάδα των Κίτρων από το Γαράζο να πανηγυρίζει την δεύτερη της επιτυχία στο θεσμό αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση της επόμενης διοργάνωσης.
Κι απ ότι ακούσαμε κάτι για αεροδρόμιο στο Γαράζο που σιγοψιθυρίζονταν … στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις.

Οι νικητές με τον θησαυρό
Η ομάδα των Κίτρων έξω από το Δημαρχείο με τον Θησαυρό
Επεξηγήσεις σε συντομογραφία των Προορισμών- Οικισμών
Χάρτης Μυλοποτάμου χωρίς ώρα πτήσης
Κάρτες πτήσης

Πηγές πληροφοριών- Βιβλιογραφία

  1. Εφημερίδα Ρέθεμνος 03-02-2018
  2. Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 09-02-2018
  3. Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 01-02-2018
  4. Αρχείο ομάδας Ζαβολιάρηδες
  5. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: