15ο Κυνήγι Θησαυρού 2017 – Ο Θησαυρός της μακαρίτισσας.

Διοργανώτρια ομάδα: Θαλασσοβρεγμένοι
Νικήτρια ομάδα: Ζαβολιάρηδες
Ο Θησαυρός της μακαρίτισσας.
Μια εξαιρετική διοργάνωση είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν οι
κυνηγοί του Μυλοποτάμου το τριήμερο 3-5 Φεβρουαρίου 2017. Την
οργάνωση του είχαν αναλάβει οι περσινοί νικητές Θαλασσοβρεγμένοι
από το Πάνορμο με νικητές την ομάδα των Ζαβολιάρηδων από τον
Ορθέ να κατακτά την πολυπόθητη νίκη και την πρώτη τους επιτυχία στο
θεσμό.
Το παιχνίδι ξεκίνησε εβδομάδες πριν από το διαδίκτυο, όπου μετά από
την επίλυση 6 γρίφων με νικήτρια ομάδα των Ζαβολιάρηδων από τον
Ορθέ που συγκέντρωσε την ποιο υψηλή βαθμολογία. Λίγες μέρες
αργότερα θα κέρδιζαν και το κυρίως παιχνίδι μιμούμενοι τους
διοργανωτές που είχαν πετύχει κάτι ανάλογο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η συνέχεια δόθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στον χορό των ομάδων στο κέντρο Σάλα, όπου η ομάδα του Πανόρμου παρουσίασε μια εξαιρετική επιθεώρηση των Γιάννη Περαντωνάκη και Βασίλη Σταματάκη με θέμα Χαρά στο Χορό.
Ήταν μια μοναδική βραδιά γέλιου με έξυπνη σάτιρα και ευρηματικά νούμερα που καθήλωσαν το κοινό, το οποίο και αντάμειψε με παρατεταμένο χειροκρότημα τους συντελεστές. Κι ενώ ο χορός βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η δολοφονία της πρωταγωνίστριας Χαράς ανέτρεψε κάθε δεδομένο.
Οι κυνηγοί των ομάδων δεν είχαν πια να ψάχνουν για το χρυσό αυγό Φαμπερζέ που αρχικά είχαν προετοιμαστεί αλλά για τον θησαυρό της μακαρίτισσας Χαράς που έφυγε άδοξα από την ζωή και μάλιστα με όλο το αστυνομικό προσωπικό του Μυλοποτάμου να ερευνά παράλληλα για το ποιος ήταν ο δολοφόνος.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε το Σάββατο 04-02. Οι ομάδες συμμετείχαν στην τελετή αποχαιρετισμού της Χαράς, η οποία είχε ζητήσει καύση και πολιτική κηδεία. Έτσι αφού έριξαν την στάχτη της στην θάλασσα του Πανόρμου, ζύμωσαν το ψωμί του συνχωρεμού και ακολούθως έσβησαν με ρακές τον πόνο τους σε παρακείμενο παραδοσιακό καφενείο, δίνοντας παράλληλα ραντεβού για την Κυριακή και για το κυρίως παιχνίδι.

Το παιχνίδι της Κυριακής:
1.Με ένα ρέμπους οι διοργανωτές αναφέρονταν στον χαράκτη Σταύρο Σταυρουλάκη με κατάληξη το χωριό του την Καλανδαρέ.

2.Μέσα από μια τηλεφωνική κλήση καταγεγραμμένη σε ένα CD, δυο παλιών συμμαθητών μαθαίνουμε για ένα μεγάλο έρωτα που δεν εκπληρώθηκε ποτέ αλλά τώρα του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Κάνοντας χρήση του φωνητικού αλφαβήτου, με την χρήση των κεφαλαίων γραμμάτων από τα ονόματα προέκυπτε η λέξη Παναγία Δευρερέγο με κατάληξη την ομώνυμη εκκλησία στα Πλευριανά.

Α. Καλημέρα ρε Παναγιώτη τι γίνεται?
Π. Καλημέρα Αθανάσιε τι κάνεις?
Α. Άσε που να σου λέω, την προηγούμενη βδομάδα είχαμε συνάντηση με τους παλιούς συμμαθητές μας, που ήσουν εσύ?
Π. Είχα μια δουλειά με το Νικόλαο και γι’ αυτό δεν ήρθα. Για πες μου ρε Αθανάσιε ποιοι και ποιοι είχαν έρθει? Α. Πρώτοι πρώτοι ήρθαν ο Γεώργιος και ο Ιωάννης, πάντα μέσα σ’ όλα οι δυό τους!
Π. Λέγε ρε Αθανάσιε και μην καθυστερείς. Α. Άντε βιαστικέ θα σου λέω, ήταν και ο Δημήτριος με την Ελένη, παντρεύτηκαν αυτοί οι δύο το ‘μαθες?
Π. Ποιά, μη μου πεις την ψηλομύτα την Υψηλάντη? Α. Ναι, αυτή, και ήταν και ο Τιμολέων, και συνεχίζαμε να τον δουλεύουμε για το όνομα του!
Π. Βρε την Ελένη μας…αλήθεια η Ρωξάνη ήταν εκεί? Ο μεγάλος μου έρωτας ήταν αυτή, αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα. Α. Είχε αρραβωνιαστεί μου είπε η Ελένη, αλλά χώρισε, οπότε είναι διαθέσιμη, όρμα!
Π. Άστα αυτά τώρα, θα δούμε αργότερα. Δε μου λες ο Γεώργιος έχει ακόμα το κόλλημα με τα ακριβά ρολόγια? Α. Εννοείται ότι το έχει και όσο πάει και χειροτερεύει. Ο Οδυσσέας μου είπε ότι έσκασε μύτη με ένα πανάκριβο ρολόι που ο θεός ξέρει που βρήκε λεφτά να το αγοράσει, μάρκας Ρόλεξ.
Απομαγνητοφώνηση της κλήσης που δόθηκε στον γρίφο σαν βοήθεια.

3.Μια φωτογραφία με κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων μας οδηγούσε στον Βιολογικό καθαρισμό Περάματος στην περιοχή της Λόυτρας.

4.Δόθηκε ένα βιβλίο [διαφορετικό σε κάθε ομάδα] με μια σημείωση υπό μορφή σελιδοδείκτη που σου προσδιόριζε την σελίδα, γραμμή και αριθμό λέξης. Οι ακόλουθες λέξεις θα έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα σταυρόλεξο όπου από τα σημειωμένα με αριθμούς τετράγωνα προέκυπταν τα γράμματα που έδιναν την λύση ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ… Ένας από τους ωραιότερους γρίφους όλων των παιχνιδιών.

Βρες τις λέξεις για να βρεις
αυτό που ψάχνεις!
Βοήθεια που δόθηκε για την λύση του γρίφου

6.Με ένα ψωμί που μέσα του οι διοργανωτές είχαν κρύψει φλουριά [χρήματα] είχε σαν κατάληξη τον δίκλιτο ναό του Άγιου Νικόλαου και Ζωοδόχους Πηγής στην Σκεπαστή . Το θέμα ήταν από την ιστορία της παπαδιάς από την Σκεπαστή και την εκκλησία που έκτισε ο σύζυγος της παπά Νικόδημος Ταρμάρος.

Και η παρακάτω βοήθεια που δόθηκε στο γρίφο αυτό
Σήμερο είναι του Σταυρού,
ταχιά τ’ Αγιού Νικήτα
και γίνεται στο σπίτι μου
μεγάλο πανηγύρι.
-*
Αν έχει δόξα ο Σταυρός
και χάρη ο Αϊ-Νικήτας,
θε να βρεθείς στο σπίτι σου,
μ’ ό,τι κρατάς στα χέρια.

8.Με μια ενεργοποίηση πιστωτικής κάρτας από την Sea wet bank οι όροι της ενεργοποίησης της από το πλησιέστερο τραπεζικό κατάστημα καταλήγαμε στο Δημαρχείο. Εκεί υπήρχε μια κατασκευή από θυρίδες που ήταν κλειστές με λουκέτα. Ξεκλείδωναν οι ομάδες με το νούμερο του pin της κάρτας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
Για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε με επιτυχία την πιστωτική κάρτα που σας έχει χορηγήσει η SEA WET BANK, πρέπει να ακολουθήσετε με προσοχή τις συννημένες στο παρόν έντυπο οδηγίες που σας δίνονται, ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα ολοκληρώσετε τη διαδικασία με επιτυχία.
Εν συνεχεία μεταβείτε στο πλησιέστερο υποκατάστημα της SEA WET BANK, όπου και θα πράξετε αναλόγως.

9.Μας δόθηκε ένα στικάκι παρακολουθούσαμε την εξέλιξη ενός αγώνα μπάσκετ. Η μια ομάδα στο συνθετικό του ονόματος της είχε την λέξη άγγελοι και με την αμυνόμενη ομάδα να εφαρμόζει το σύστημα της ζώνης, είχε σαν κατάληξη τον Ιερό ναό της Αγίας Ζώνης στο Ρουμελί.

Βοήθεια που δόθηκε για την λύση του 9ου γρίφου
Ακολουθούσε μαζί με τον επόμενο γρίφο και ή 3η αναφορά

Ακολουθούσε η τέταρτη αναφορά μαζί με τον επόμενο γρίφο

11.Μια αναφορά άρθρου για τα βάσανα των συνταξιούχων και απομάχων της ζωής που δημοσιεύονταν παλιότερα στα Ρεθεμνιώτικα Νέα μας έφερνε στην μνήμη την στήλη << Το παράθυρο του Χωριάτη>> του Περαντωνάκη, καταλήγοντας στο σπίτι του στο Πάνορμο. Το παράθυρο [που εικονίζεται στον γρίφο είναι από το σπίτι του.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1921 στο Πάνορμο, όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της εποχής. Ήταν ένας από τους αρχικούς ιδρυτές του Τουριστικού-Πολιτιστικού συλλόγου Πανόρμου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ιδρύθηκαν στην Κρήτη. Διετέλεσε πρόεδρος του χωριού επί 3 τετραετίες, ενώ διατηρούσε και πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, λαχείων, και πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών, επίσης στο Πάνορμο. Βοήθεια που δόθηκε στον 11ο γρίφο
12.Με 22 φωτογραφίες διάσημων αθλητών, οι διοργανωτές ζητούσαν τα παρατσούκλια τους , με την χρήση της διαφάνειας που δόθηκε παράλληλα φωτίζοντας το μυστήριο μας προέκυπτε ο Όμιλος Βρακοφόρων στο Πέραμα …

13.Με ένα διάγραμμα όπου η μια πλευρά του είχε 24 τετράγωνα τα οποία εκφράζονταν με γράμματα, οι καταλήξεις των τιμών στις γωνίες του μας έδιναν σε γράμματα Υδραγωγείο των Αγγελιανών .

14.Με ένα CD οδηγούμασταν στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στις Μαργαρίτες …..

Βοήθεια 14ου γρίφου. Τμήμα του αποτελεί τον Αστερισμό του Νότου.

15.Με μια φώτο από ένα τμήμα φιδιού καταλήγαμε στο Μελιδόνι, στην εκεί συλλογή ερπετών.

Βοήθεια 15ου γρίφου

16.Με μια κατασκευή που απαιτούσε αναδιάταξη των κομματιών της οι διοργανωτές μας έστελναν στους Πασαλίτες

Αναδιάταξη κομματιών
Βοήθεια 16ου γρίφου

17. Ένας χάρτης της Δυτικής Κρήτης με σβησμένο το Καβρό στον Αποκόρωνα Χανίων, μας έστελνε στο ομώνυμο κατάστημα σιδηρικών Καβρός κοντά στο Χουμέρι.

35.359916, 24.719730
Βοήθεια 17ου γρίφου

  1. Με μια ανατομία του ανθρώπινου σώματος όπου οι κυνηγοί θα
    έπρεπε να βρουν αρχικά τα μέλη που ζητούνταν και από αυτά να
    πάρουν τα κόκκινα στίγματα των λέξεων, προέκυπτε ο Βρεφονηπιακός
    Σταθμός Περάματος.
Βοήθεια 18ου γρίφου

19. Μια συσκευασία με άμμο, χαλίκι και ψηφίδα μας παρέπεμπε στα μπετά Ψαροκόλυβος στο Πέραμα.

20.Μια συνταγή μαγειρικής για μια καλοκαιρινή σαλάτα, περιείχε κάποια ορθογραφικά λάθη τα οποία μας έδιναν τις λέξεις ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ με κατάληξη την ομώνυμη εκκλησία κοντά στο Χουμέρι.

21.Στις ομάδες δίνονταν ένα μολύβι που έφερε το σήμα του σταυρού και στην θέση της γόμας υπήρχε κρυμμένο ένα χαρτάκι με ονομασίες χωριών με ένα ερωτηματικό ανάμεσα τους. Οι κυνηγοί θα έπρεπε να σκεφτούν ποια κοινή εκκλησία έχουν τα αναφερόμενα χωριά και ποιο θα ήταν αυτό με το ερωτηματικό με κατάληξη τον Άγιο Αντώνιο στο Ρουμελί.

Γρίφος θησαυρού
Στο σημείο αυτό δόθηκε μια ξύλινη κατασκευή που αποτελούνταν από οκτώ κύκλους και η κεντρική της βάση με χαραγμένες πάνω τους λέξεις στα Ελληνικά και στα Λατινικά. Παράλληλα και ένα μικρό ποίημα που με πληροφορίες για τους κυνηγούς. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι ομάδες λάμβαναν αναφορές για τη ν δολοφονία της Χαράς. Οκτώ συνολικά όσοι και οι ξύλινοι δίσκοι. Σύμφωνα με τις οδηγίες θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ανεμολόγιο που είχαν από νωρίτερα και να περιστρέψουν το δίσκο ανάλογα με την φορά του ανέμου δεξιά ή αριστερά και σε ανάλογες μοίρες. Έτσι όλοι οι άνεμοι έπαιρναν την ανάλογη τους θέση πάνω στο ξύλινο ταμπλό. Παράλληλα πάνω στην ξύλινη κατασκευή υπήρχαν χαραγμένα δύο σημεία τα οποία ενώνοντας τα σε συνδυασμό με τα γράμματα που αποκαλύπτονταν από κάθε άνεμο μας έδιναν Άγιος Κωνσταντίνος την με κατάληξη την ομώνυμη εκκλησία στο Πάνορμο.
Εκεί ολοκληρώθηκε η τελική φάση του παιχνιδιού με την ομάδα των Ζαβολιάρηδων να κλείνει πρώτη αυτό το μαραθώνιο και να είναι η μεγάλη νικήτρια του παιχνιδιού.
Οι νικητές πανηγύρισαν την επιτυχία τους αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη διοργάνωσης του θεσμού την επόμενη χρονιά. Ραντεβού λοιπόν εκ νέου το 2018 με το παιχνίδι των Ζαβολιάρηδων του Ορθέ.

Ξύλινο ταμπλό με τους οκτώ δίσκους και το ανεμολόγιο

Κείμενο-ποίημα οδηγιών στο γρίφο του θησαυρού
Ήταν της μοίρας σου γραφτό
να περιστρέφεται η ζωή σου γύρω από ένα θησαυρό.


Αν θες αυτό που τόσο ποθείς
πρέπει τη μοίρα σου πιστά ν’ ακολουθείς.


Κι ας σε πηγαίνει δεξιά κι αριστερά
κι ας φαίνεται σε κύκλους να γυρνά.


Κι ας σε χτυπούν ανέμοι μανιασμένοι
από κάθε κατεύθυνση ερχομένοι


Μα να θυμάσαι τη ζωή χωρίς κενά να ζεις
μια συνεχόμενη γραμμή ν’ ακολουθείς.


Μία γραμμή που από την άκρη ξεκινά
μέχρι το στόχο σου να βρεις ξανά.

Πηγές πληροφοριών- Βιβλιογραφία:
1.Εφημερίδα Ρέθεμνος 11-02-2017
2.Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 09-02-2017
3.Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 09-02-2017
4.Αρχείο ομάδας Θαλασσοβρεγμένοι
5.Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: