14ο Κυνήγι Θησαυρού 2016 – Back to the school – Reunion

Με την επιστροφή για τους κυνηγούς στα μαθητικά τους χρόνια μας ξαναγύρισε το άρτια οργανωμένο 14ο κυνήγι θησαυρού. Οι κυνηγοί σε ρόλους παλιών συμμαθητών ξανασυναντήθηκαν μετά από καιρό σε μια διαφορετικού τύπου reunion σύναξη. Οι διοργανωτές του παιχνιδιού είχαν επιλέξει η φετινή θεματολογία να είναι από το χώρο της εκπαίδευσης.
Όπως είναι φυσικό μαθητής χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό δεν γίνεται Για τις ανάγκες τους είχαν φροντίσει από νωρίς οι διοργανωτές εφοδιάζοντας τους με τα κατάλληλα μαθητικά αξεσουάρ, όπως σχολική τσάντα, μολύβια, τετράδια, χάρακες όργανα γεωμετρίας κ.α. Οι ομάδες διαγωνίστηκαν στα Νεοελληνικά κείμενα, την ιστορία, τα μαθηματικά, την χημεία την φυσική και άλλα μαθήματα. Και φυσικά ως καλοί εξεταστές που επιβραβεύουν την πρόοδο των μαθητών, ανά δύο εξεταζόμενα θέματα έδιναν και τον βαθμό της επίδοσης τους, απαραίτητο συμπλήρωμα για την τελική αξιολόγηση τους στον γρίφο του θησαυρού. Παράλληλα οι μαθητές δίνοντας στους διοργανωτές παλιές φωτογραφίες από τις αναμνήσεις των μαθητικών τους χρόνων πήραν ένα συλλεκτικό λεύκωμα.
Το παιχνίδι ήταν σωστός μαραθώνιος διάρκειας 14 ωρών, το οποίο ξεκίνησε στις 8.20 το πρωί της Κυριακή από το σχολείο των Μαργαριτών και κατέληξε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του χωριού των διοργανωτών στις 10 το βράδυ. Το μαραθώνιο αυτό παιχνίδι κέρδισε η ομάδα των Θαλασσοβρεγμένων από το Πάνορμο, σημειώνοντας την δεύτερη τους νίκη στην ιστορία του παιχνιδιού της περιοχής.

Το παιχνίδι ξεκίνησε εβδομάδες πριν από το διαδίκτυο όπου οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε έξι γρίφους με νικήτρια αμάδα τους Θαλασσοβρεγμένους από το Πάνορμο. Μετά από λίγες μέρες θα ολοκλήρωναν την επιτυχία τους κερδίζοντας και το κυρίως παιχνίδι πραγματοποιώντας ένα σπάνιο για τα δεδομένα του κυνηγιού νταμπλ…

14ο Κυνήγι Θησαυρού Δ.Μ. 27 Ιανουαρίου 2016 · 26/01/2016 Τα ζωντανά δωμάτια απόδρασης Enigma the Game, διοργανώνουν το 1ο αποκλειστικό τουρνουά για τις ομάδες της περιφέρειας Μυλοποτάμου… για ειδικά εκπαιδευμένους ντετέκτιβ! To τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στις 06 & 07/02/2016 και σκοπός του είναι να συμβάλλουμε μέσω της διασκέδασης, στην όξυνση του εγκεφάλου των παικτών κάνοντας ουσιαστικά ένα μίνι ΄΄ζέσταμα’’ πριν το μεγάλο κυνήγι θησαυρού! Οι ομάδες θα διαγωνιστούν στο θεματικό δωμάτιο του Σέρλοκ Χολμς! Μεταφερόμαστε νοερά λοιπόν στο παλιό Λονδίνο και συγκεκριμένα στην Βικτωριανή εποχή για να βοηθήσουμε τον πιο διάσημο ντετέκτιβ όλων των εποχών, να λύσει την τελευταία υπόθεση μυστηρίου, αποκωδικοποιώντας τα διάσπαρτα στοιχεία που θα βρούμε στον χώρο. Μυστήριο, πίεση χρόνου, αδρεναλίνη, έξυπνοι συνδυαστικοί γρίφοι και μοναδική διακόσμηση συνθέτουν το συναρπαστικό σκηνικό… Αποστολή σας??? Η απόδραση πριν την εκπνοή του χρόνου…. Θα τα καταφέρετε???? Κανόνες Τουρνουά Όλες οι ομάδες θα πρέπει να αποτελούνται από 5 παίκτες.
Οι βοήθειες προς όλες τις ομάδες θα δίνονται από τον Game Master ανά 10 λεπτά ακριβώς! Θα δοθεί έκπτωση 20% προς όλους, οπότε αντί για 11, η τιμή θα είναι στα 9 Ευρώ το άτομο. Επίσης θα υπάρχει έκπτωση 20% προς όλους για οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν να μας επισκεφτούν για να παίξουν κάποιο άλλο θεματικό δωμάτιο. Η νικήτρια ομάδα θα έχει ως έπαθλο δωρεάν φιάλη ποτού σε νυχτερινό μαγαζί στην πόλη του Ρεθύμνου. Οι ομάδες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο έως 03/02/2016 καλώντας μας στο 2831-302011 καθημερινά από τις 17.00-23.00. Με εκτίμηση Ρόκκας Εμμανουήλ
Δράση – Τουρνουά σε σκοτεινό δωμάτιο 6-7-02-2016

Η συνέχεια δόθηκε στο χορό της Παρασκευής στο κέντρο Σάλα κοντά στο Πάνορμο. Εκεί συναντήθηκαν οι παλιοί συμμαθητές σε μια βραδιά με πολύ χορό, τραγούδι και …αναμνήσεις.
Οι διοργανωτές φρόντισαν την προσφορά αναμνηστικών λευκωμάτων από τις μαθητικές αναμνήσεις των <<συμμαθητών>> ελαφρώς τροποποιημένων αφού κάποια από τις φωτογραφίες τους θα έπρεπε να την αναζητήσουν σε άλλο λεύκωμα, αλλά και επιμελώς έκρυψαν κάποια άλλη φώτο κάτω από το τραπέζι των παριστάμενων. Παράλληλα οι συμμαθητές διαγωνίστηκαν στο τραγούδι και σε άλλες δοκιμασίες. Σε μια από αυτές οι 10 διαγωνιζόμενες ομάδες κατέβαλαν από 5 ευρώ για τους σκοπούς του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

Ανάρτηση των διοργανωτών για τον χορό του κυνηγιού. Υπενθυμίζουμε στις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο χορό ότι θα χρειαστούμε : • Ένα άτομο που θα πρέπει να φοράει άσπρο πουκάμισο και μπλε παντελόνι ή μπλε φούστα • Ένα δεύτερο άτομο που θα πρέπει στην επόμενη μας συνάντηση (10/2) να μας πείτε το όνομα και το φύλο του. • Το δηλωμένο στην αίτηση συμμετοχής για το κυνήγι, κινητό σας τηλέφωνο θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. • Δύο τετράστιχα – μαντινάδες που να περιέχουν τις λέξεις κυνήγι, σημαία, πατρίδα και το όνομα της ομάδας σας, όπως θέλετε εσείς χωρισμένες… (2 στο ένα και 2 στο άλλο, 3 στο ένα και 1 στο άλλο ή 4 στο ένα και καμία στο άλλο).
• Στην επόμενη μας συνάντηση στις 10/2 θα πρέπει να μας επιστρέψετε τις προσκλήσεις που δεν πουλήθηκαν και να μας ενημερώσετε για το τι τραπέζι θα χρειαστείτε τη βραδιά του χορού.

Το Σάββατο οι διοργανωτές ξενάγησαν τους εκπροσώπους των ομάδων στα πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού τους. Άψογοι οικοδεσπότες πρόσφεραν παραδοσιακά κεράσματα και στο τέλος κατέληξαν στο σχολείο του χωριού για ένα επιπλέον μάθημα πληροφόρησης για το παιχνίδι. Μαζί με τις πληροφορίες δόθηκε στις ομάδες μια κασέτα όπου το υλικό της κατέληγε σε ένα τραγούδι που ζητούσε από τους κυνηγούς στην κατάληξη του να συμπληρώσουν το ρεφρέν και να το ανεβάσουν στο Facebook. Οι διοργανωτές ανέμεναν υπομονετικά τον πρώτο που θα έλυνε το γρίφο αυτό.
Πρώτοι κατάλαβαν το επείγον της διαδικασίας και ολοκλήρωσαν από το αρχειγίο τους την αποστολή αυτή οι Θαλασσοβρεγμένοι, κερδίζοντας παράλληλα και το Joker του Σαββάτου

Το παιχνίδι της Κυριακής:

To παιχνίδι ξεκίνησε στις 08.20 το πρωί από το σχολείο των Μαργαριτών. Ακριβώς στην ώρα έναρξης των μαθημάτων δόθηκε το … κολατσιό του μαθητή ένα μπουκάλι νερό και μια τυρόπιτα. Το μυστικό του γρίφου κρύβονταν επιμελώς καλυμμένο στην ετικέτα του μπουκαλιού όπου αντί για τα συστατικά του δίνονταν πληροφορίες σε σχετικό πίνακα περί της νόμιμης διάρκειας κυνηγετικής περιόδου και τα επιτρεπόμενα θηράματα. Η επίλυση του οδηγούσε τις ομάδες στον Κυνηγετικό Σύλλογο στο Πέραμα….

2. Με μια εξέταση στο μάθημα της Ιστορίας που έφερε και το οικόσημο των Καλλεργών αναφέρονταν στον μεγάλο Άρχοντα της Κρήτης Αλέξη Καλλέργη είχε σαν κατάληξη τον πύργο των Καλλεργών στο Καστρί.

Κάθε δύο εξεταζόμενα θέματα δίνονταν και μια πρόοδος με την
επίδοση του μαθητή. Και επειδή το ταμείο της βαθμολογίας γίνεται στο
τέλος της χρονιάς όλες οι πρόοδοι ήταν απαραίτητες για την
συμπλήρωση και την λύση του τελικού γρίφου.

3.Α.Μια τροχονομική κλήση για επικινδύνους ελιγμούς και την ακινητοποίηση του οχήματος μας παρέπεμπε στην διακλάδωση του Ορθέ προς Μαργαρίτες.
Β. Εκεί οι διοργανωτές ζήτησαν το ποσό των 20 ευρώ για την <<παράβαση >> δίνοντας σχετική απόδειξη με αιτιολογία για χρήσεις κυκλοφοριακής εκπαίδευσης, οδηγώντας τις ομάδες στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής των Αγγελιανών.

4. Ακολουθούσε το μάθημα της πληροφορικής με μια αναφορά από σελίδες στο διαδίκτυο. Μια από αυτές δοσμένη στα ρώσικα μας οδηγούσε σε ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο του Τσέχωφ. Οι ομάδες εν μέσω θεατρικής αγωγής οδηγούνταν στο Χουμέρι στην οδό Λυκούργου Καλλέργη απέναντι από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου…

 1. Με μια εξέταση στα Νεοελληνικά Κείμενα μέσω τριών
  τετράστιχων μας θύμιζε το ποίημα για τον Διγενή Ακρίτα. Αυτό
  παρέπεμπε στην τοποθεσία <<παγκάκια>> των Μαργαριτών
  που βρίσκεται απέναντι και σχετικά κοντά από την σπηλιά
  στου Διγενή της Λαγκάς.

6. Με μια θήκη από νήματα και εργαλεία ύφανσης με την ένδειξη ΛΕΟ οδηγούμασταν στον Ορθέ και στο εκεί Λαογραφικό Μουσείο.

7. Με ένα παζλ με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον Δράκο, όπου τα επαναλαμβανόμενα σύμβολα που έφερε έδιναν γράμματα που σχημάτιζαν την λέξη Κρασούνας, με κατάληξη την ομώνυμη εκκλησία στο χωριό του Αι Γιώργη του Μεθυστή.

Στην συνέχεια δίνονταν ένα φαγητοδοχείο με μαρμελάδα και φρυγανιές. Το φαγητοδοχείο είχε σαν μάρκα το λογότυπο ΔΑΤ ενώ η μαρμελάδα είχε γεύση αχλαδιού. Ο συνδυασμός αυτού του δεκατιανού είχε σαν κατάληξη το καφενείο του Δημήτρη Τζιρίτα στον Αχλαδέ.

9. Δίνονταν μια δήλωση Ε1 με παραποιημένα κάποια εδάφια αναφέροντας παράλληλα και κάποια προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου. Προσέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ και το σήμα των καταδρομέων στο κάτω μέρος οδηγούμασταν στο μνημείο του Ζαχαρία Καφάτου στην Αλφά.

 1. Με μια έκθεση παραδίνονταν ένα μάθημα ιστορίας,
  ηρωισμού και αυτοθυσίας συμπολιτών μας από την διάσωση
  Ιταλών στρατιωτών από τους Γερμανούς διώκτες τους,
  καταλήγαμε στην Λαγκά στο σπίτι του Κλεάνθη. Ακόμα και
  την ιστορία αυτή να μην γνώριζε κάποιος θα μπορούσε να
  σχηματίσει το όνομα του ήρωα από τα κεφαλαία γράμματα
  του κειμένου και να ταυτοποιήσει τον γρίφο στο Δημαρχείο
  αφού δεν ήταν απαραίτητη η μετάβαση στην Λαγκά.
 1. Στην συνέχεια δίνονταν ένας χάρτης της περιοχής με την
  ένδειξη ΕΣΡ και μια ακροστιχίδα με αριθμητικούς χαρακτήρες.
  Γίνονταν αναφορά στο φυσικό περιβάλλον και στην
  προστασία του. Μας παρέπεμπε στο Ρουμελί όπου οι ομάδες
  θα έπρεπε να εντοπίσουν τις επιγραφές που έχουν
  τοποθετηθεί, να αντικαταστήσουν τα σύμβολα που
  αναφέρονταν σε αυτές, μετατρέποντας τους αριθμούς με το
  σωστό αντίστοιχο γράμμα και η πρόταση που θα προέκυπτε
  θα δίνονταν για έλεγχο στους διοργανωτές. Απλό έτσι; Για την
  ιστορία η φράση που προέκυπτε ήταν: <<Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο με μαθηματικούς χαρακτήρες>>….
 1. Και μια και μιλάμε για την προστασία της φύσης η σκυτάλη
  δίνονταν με ένα φυτολόγιο όπου οι εξεταζόμενες ομάδες θα
  έπρεπε να συμπληρώσουν τις ονομασίες των φυτών ή
  δέντρων στα λατινικά ή στα ελληνικά και φυσικά να βρουν και
  να εκθέσουν στο εσωτερικό του τα φυτά που έλειπαν. Στην
  συνέχεια το παρέδιδαν στους διοργανωτές στο Δημαρχείο για
  έλεγχο.

13. Ακολουθούσε το μάθημα των Μαθηματικών με την επίλυση μιας ακολουθίας που συνοδεύονταν από ένα κουτάκι με ντόμινο. Η μαθηματική ακολουθία είχε ένδειξη 21-02-2016 Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου. Με την ανάλογη αντιστοίχηση των ντόμινο και την ορθή διαδικασία των πράξεων οι ομάδες κατέληγαν στον Ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στον Άγιο Σύλλα που γιορτάζει στις 30-08.

 1. Με μια αναφορά στην τέχνη της τοιχογραφίας του << Ανδρέα Μουρτζανού>> κατά την Μινωική εποχή οι ομάδες πήγαιναν
  σε οικία με αντίστοιχες τοιχογραφίες στα Μουρτζανά.
 1. Ακολουθούσε το μάθημα της χημείας όπου θα έπρεπε να
  αθροίσουμε τα άνω στοιχεία κάθε χημικού δεσμού και να τα
  αφαιρέσουμε από το άθροισμα της βάσης του. Το υπόλοιπο
  που προέκυπτε μας παρέπεμπε στο γράμμα ή στα γράμματα
  χημικού στοιχείου, έδινε την λέξη ΚΑLAMAS. Παράλληλα τα
  κάτωθεν τρία χημικά στοιχεία μας έδιναν Η2 Ο με κατάληξη
  την διπλή κρήνη του ομώνυμου οικισμού…

16. Με ένα φιαλίδιο γεμισμένο με άοσμο πυρηνόξυλο μας οδηγούσε σε πυρηνελαιουργείο στο Μελιδόνι.

17. Μια έκδοση των Μυλοπόταμίτικων Νέων με μια αγγελία παράδοσης Λατινικών μαθημάτων καταλήγαμε με στην καφετέρια Φροντιστήριο στο Πέραμα.

18. Ακολουθούσε η εξέταση στο μάθημα της γεωγραφίας με μια εκδρομική περιήγηση και ένα χάρτη από τις περιοχές που εικονικά επισκεπτόμασταν. Όταν σχεδιάζαμε την διαδρομή που ακολουθούσαμε πάνω στο χάρτη εμφανίζονταν το σχήμα μιας άγκυρας με κατάληξη κάτω από την ταβέρνα Άγκυρα στο Πάνορμο.

19.Με το μάθημα της μουσικής να παίρνει την σκυτάλη δόθηκε ένα μουσικό CD με εξωτερικό λογότυπο από την σειρά κρητικής μουσικής << οι πρωτομάστορες>> Το τραγούδι που ακολουθούσε ήταν του Νίκου Παπαδογιάννη από την Αγιά με κατάληξη το σπίτι του.

20. Μετά την μουσική ένα μάθημα χειροτεχνίας ήταν ότι έπρεπε. Μας δόθηκε λοιπόν ένα κομμάτι ξύλου με χαραγμένη στην μια όψη του μια πέρδικα. Όταν αφαιρούσαμε κομμάτι του φλοιού μας αποκαλύπτονταν μια τριχιά από δοξάρι και ένα μέρος χορδής λύρας. Όλα αυτά τα στοιχεία μας οδηγούσαν στο οργανοποιείο του Ζαχαρία Αλεφαντινού στο Πέραμα. Το σήμα του οργανοποιείου ήταν η πέρδικα.

 1. Ακολουθούσε το μάθημα της φιλοσοφίας με μια ρήση από τον Qwerto Eco και όχι του Umberto Eco μας παρέπεμπε στην γλώσσα πληκτρολογίου Κουέρτι [Qwerty]. Θα έπρεπε να πάμε στο πληκτρολόγιου του υπολογιστή και τα γράμματα που μας δίνονταν να πάμε και ένα πίσω. Όταν ολοκληρώναμε την διαδικασία προέκυπτε Δανειστική Βιβλιοθήκη Καλανδαρέ.

22. Μια κάρτα μέλους του συλλόγου Πολυτέκνων Κρήτης με σήμα το λιοντάρι, είχε από την μια μέρη που η εκκλησία του Αγίου Μάμα έχει έρθει σε αδελφοποίηση και από την άλλη το όνομα του Θεόδοτου πατέρα του Αγίου Μάμα με έτος θεώρησης το 1995 χρονιά που έγιναν οι αδελφοποιήσεις. Η κατάληξη ήταν η εκκλησία του Αγίου στον ομώνυμο χωριό.

 1. Στη συνέχεια δόθηκε το σκίτσο ενός λαβύρινθου με την
  προσθήκη μιας αντίστοιχης κάρτας που είχε πάνω της
  σημειωμένα γράμματα σε πράσινο και κόκκινο χρώμα. Οι
  ομάδες θα έπρεπε με την βοήθεια μιας πινέζας και ενός
  σπάγκου να σχηματίσουν την διαδρομή εξόδου από τον
  λαβύρινθο. Έτσι λοιπόν κινούμενες δεξιά – αριστερά
  προέκυπταν κάποια γράμματα [με διαχωρισμό χρώματος για
  όνομα και επίθετο] στην άλλη κάρτα που σχημάτιζαν το
  ονοματεπώνυμο του Λεωνίδα Ματθαιουδάκη από τις Αλιάκες,
  με κατάληξη την πλατεία του χωριού που φέρει το όνομα του.
 1. Λίγο πριν το γρίφο του θησαυρού μια ερευνητική εργασία με
  την χρήση του ονόματος του νέου καφενείου στα Τούρκικα
  που είναι ΓΚΑΒΕΣ και με την προσθήκη της μεθόδου Σαν Μπι
  προέκυπτε ο αριθμός 381 απαραίτητο στοιχείο για την χρήση
  του κωδικού της ομάδας στο Twitter όπου από εκεί θα
  λάμβαναν το μήνυμα για να ξεκινήσει η… μαραθώνια
  αναζήτηση της τελικής φάσης για το πολυπόθητο τρόπαιο.
 1. Γρίφος Θησαυρού:
  Αρχικά οι ομάδες λάμβαναν από το Twitter το παρακάτω μήνυμα: <<Αυτό που όλη μέρα σε βαραίνει ήρθε η στιγμή να σε φέρει ποιο κοντά σε αυτό που επιθυμείς. Όμως πρόσεξε …. Κάθε τι που αποκόμισες από τους κύκλους που πέρασες είναι άλλη μια βαθμίδα γνώσης στους ορίζοντες της εξέλιξης σου…>>

Ο θησαυρός είχε βρεθεί στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στις Μαργαρίτες. Οι Θαλασσοβρεγμένοι από το Πάνορμο πρώτοι ολοκλήρωσαν την διαδικασία αυτή στις 10 το βράδυ της Κυριακής λυτρώνοντας τις υπόλοιπες ομάδες. Ήταν οι μεγάλοι νικητές ενός παιχνιδιού που κυριολεκτικά είχε τα πάντα. Για την ομάδα του Πανόρμου ήταν η δεύτερη της επιτυχία στο θεσμό. Οι νικητές πανηγύρισαν έξαλλα την καθολική τους επικράτηση στο παιχνίδι, αφού έχοντας κερδίσει και το διαδικτυακό είχαν επιτύχει ένα σπάνιο για τα δεδομένα του παιχνιδιού νταμπλ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ευθύνη της επόμενης διοργάνωσης.
Ραντεβού νέο λοιπόν στο κυνήγι του 2017 των Θαλασσοβρεγμένων με νέες συγκινήσεις , σασπένς και απρόοπτα.


Πηγές πληροφοριών- Βιβλιογραφία

 1. Εφημερίδα Ρέθεμνος 27-02-2016
 2. Αρχείο ομάδας Boudalia
 3. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: