13ο Κυνήγι Θησαυρού 2015 –  Η Βίβλος των μυστικών των Αλχημιστών.

Η αλχημεία, τα σύμβολα και οι μέθοδοι της, ήταν το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκαν φέτος οι κυνηγοί του Μυλοποτάμου αναζητώντας την μοναδική << Βίβλο των μυστικών>>, που περιείχε την γνώση και τα μυστικά των αλχημιστών γύρω από την φιλοσοφική λίθο και το ελιξίριο της ζωής.
Σύμφωνα με την ιστορία η Βίβλος των Μυστικών κατέληξε να φυλάγετε από ένα γέρο φύλακα που η ιστορία τον τοποθετούσε να ζη στο Γαράζο. Βλέποντας ότι οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν μυεί ένα νέο παλικάρι τον Μανώλη προκειμένου να αναλάβει την φύλαξη του μυστικού.
Ο νεαρός αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι μια οργάνωση, το Μαύρο Ρόδο, έχει φθάσει στην περιοχή και αναζητά το χαμένο βιβλίο. Τον ρόλο του Μαύρου Ρόδου παίζει η ομάδα Τα Κίτρα όπου μέλη της ομάδας εμφανίζονταν σε όλο το παιχνίδι με μαύρες κάπες. Ο Μανώλης δεν πείθεται από τις καλές προθέσεις της οργάνωσης και πριν προλάβουν οι κυνηγοί να φθάσουν στην μυστική κρύπτη, κάνει την ανατροπή παίρνοντας το πολύτιμο βιβλίο, αφήνοντας παράλληλα ένα DVD στο οποίο και εξηγούσε την πράξη του.
Την οργάνωση του παιχνιδιού είχε η περσινή νικήτρια ομάδα Τα Κίτρα από το Γαράζο όπου 13 ομάδες με πλέον των 1000 κυνηγών έψαξαν με ακτίνα 7 χιλιομέτρων στην ευρύτερη του Περάματος περιοχή.
Το παιχνίδι δεν περιορίστηκε στο τριήμερο μεταξύ 13-15 Φεβρουαρίου 2015, αλλά ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα, με το διαδικτυακό παιχνίδι που περιλάμβανε 8 γρίφους από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου. Νικήτρια ομάδα ήταν οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες, κερδίζοντας για την επιτυχία τους ένα τζόκερ που τους έδινε την δυνατότητα να μην παίξει ένα γρίφο στο κυρίως παιχνίδι της Κυριακής.

Ακολούθησε ο χορός της Παρασκευής 13-02 με θέμα την αλχημεία της μουσικής με την μορφή της <> , στο κέντρο Σάλα ακολουθώντας με ακρίβεια τον τρόπο διοργάνωσης και παρουσίασης του γνωστού ετήσιου διαγωνισμού της Eurovizion. Οι 12 από τις 13 ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς είχαν την δυνατότητα για πολυήμερες πρόβες, βοηθώντας την σκηνική τους παρουσία. Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκαν τα Boudalia με έπαθλο ένα ακόμα τζόκερ όπως του διαδικτυακού παιχνιδιού.
Στο δεύτερο μέρος του χορού οι ομάδες πήραν μια γεύση από το θέμα του παιχνιδιού, το οποίο και συνοδεύονταν με ακροβατικό χορό από την Ειρήνη Σπυροπούλου και Μαριλέννα Δημοπούλου που ήταν το clue της βραδιάς.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε το Σάββατο, όπου για πρώτη φορά οι κυνηγοί την μέρα αυτή κυνήγησαν σαν σε κανονικό παιχνίδι. Αφού ξεκίνησαν την αναζήτηση του πρώτου γρίφου μέσα από μια τούρτα, διαγωνίστηκαν στα θέματα της ιστορίας που τους είχε δοθεί μέρες πριν καθώς περιείχε τοποθεσίες του Γαράζου που έπρεπε να βρουν. Στην συνέχεια διαγωνίστηκαν σε δρώμενα και σε παιχνίδια που παρά την βροχή διεξήχθησαν κανονικά. Νικήτρια από αυτόν τον μαραθώνιο ήταν η ομάδα των Τσαχπινομπιρπιλιάρηδων από τα Αγγελιανά που πήραν με την σειρά τους ένα τρίτο τζόκερ δίνοντας παράλληλα ραντεβού την επόμενη μέρα για το κυρίως παιχνίδι.

Το παιχνίδι της Κυριακής:
Το παιχνίδι ήταν χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη χρησιμοποιήθηκαν οι βασικές Αλχημιστικές μέθοδοι συνδυασμένες με την παραγωγή τοπικών προϊόντων. Στην δεύτερη ενότητα έγινε συνδυασμός των Αλχημιστικών συμβόλων με μνημεία και ιστορικά σημεία του Μυλοποτάμου. Η Τρίτη ενότητα περιλάμβανε την τελική διαδρομή προς τον θησαυρό, που ήθελε την λύση πέντε γρίφων με διάφορες τεχνικές.
Το παιχνίδι της Κυριακής ξεκίνησε με μια Αλχημιστική παράσταση στο ανοικτό θέατρο Περάματος. Οι ομάδες αφού ήπιαν ένα δυναμωτικό φίλτρο πήραν και τον πρώτο γρίφο για να ξεκινήσουν την μυστηριώδη αναζήτηση.

  1. Από την συχνότητα του ΤΑΛΩΣ FM ακούγονταν το τραγούδι <<Θα σπάσω κούπες…>> Παράλληλα κατανοώντας το μήνυμα του τραγουδιού θα έπρεπε να σπάσουν μέρος κεραμικής κούπας που τους είχε δοθεί όπου μέσα της ένα μικρό μήνυμα θα τους αποκάλυπτε τον τύπο της σύστασης του κρασιού.[Το ελιξίριο της ζωής]. Οι ομάδες οδηγούνταν στο οινοποιείο Κλάδου στη Σκεπαστή…
    Κούπα κεραμική

Παράλληλα με τον πρώτο γρίφο και το πρώτο μήνυμα.

2.Μια αλχημιστική χημική διαδικασία στην οποία ο μαύρος
φοίνικας [που αναγεννιέται από τις στάχτες του] ήταν σε
συνθήκες βρασμού με διάχυτη φλόγα και την ένδειξη carbonium
μας παρέπεμπε στα καμίνια κάρβουνου στην Αγιά.

3.Μια διαδικασία παρασκευής χειροποίητης γκαζόζας περίμενε στην συνέχεια τις ομάδες. Για την υλοποίηση της παρασκευής θα έπρεπα να χρησιμοποιήσουν τα υλικά που όριζε η ανάλογη περιγραφή με την προσθήκη ειδικού διαλύματος που είχε άρωμα κίτρου. Η λύση του μυστηρίου παρέπεμπε στο Γαζοζάδικο των Χαλκιαδάκη-Ρουκούνη στο Πέραμα.

4.Αφού ολοκλήρωσαν το προηγούμενο πείραμα ακολουθούσε μια ανάλογη διαδικασία για την παρασκευή χειροποίητου καθαριστικού χεριών [σαν υγρό κρεμοσάπουνο] με την προσθήκη αιθέριου ελαίου. Οι ομάδες παράλληλα διέθεταν και ντισπένσερ για την χρήση του. Η λύση του γρίφου οδηγούσε στην εταιρεία Athos στα Αγγελιανά.

5.Ακολουθούσε η διαδικασία της απόσταξης και της εξάχνωσης.
Στον Άγιο Φανούριο στον Αχλαδέ δίπλα στην Τρεμιθιά [Δέντρο
της ζωής] είχε στηθεί ένα γυάλινο αποστακτήριο, που παρήγαγε
ρακί, κατασκευή από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας [ΙΤΕ]
του Ηρακλείου Κρήτης. Οι ομάδες οδηγούνταν εκεί και εν μέσω
δέησης και πίστης θα εισάγονταν στα μυστικά του
επαγγέλματος….

6.Μια αναφορά περί ευφορίας των καρπών με ένα ειδικό να κοιτάζει ένα φιαλίδιο με λέξεις κλειδιά Παράσχου Κύριε μας παρέπεμπε στο Μουσείο Λαδιού του Παρασχάκη στο Μελιδόνι.

7.Με μια αναφορά που αναφέρονταν στην διαδικασία και τον
τρόπο παραγωγής βουτύρου οι ομάδες εν μέσω διύλισης έπρεπε
να κτυπήσουν σε μίξερ που τους είχε ζητηθεί μια κρέμα γάλακτος
και να την μεταμορφώσουν ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες
σε λιπαρή ουσία [κάτι σαν βούτυρο]. Οι ομάδες στο σημείο αυτό
θα έπρεπε να επισκεφτούν το βουτυράδικο Τζανακάκη στο
Πέραμα όπου βρίσκονταν σε ένα ημιυπόγειο και από πάνω του
είχε κατάστημα γυαλιών. Για τους παρατηρητικούς ανάλογη
περιγραφή είχε και η σχετική αναφορά που λάμβαναν. Στο
σημείο αυτό τελείωνε η πρώτη ενότητα του παιχνιδιού και οι
ομάδες εισάγονταν στην δεύτερη…

8.Στην συνέχεια με την βοήθεια του Νεύτωνα, εκτελώντας παράλληλα την αποκρυπτογράφηση στη γλώσσα του… χορού οι ομάδες έπρεπε να κατευθυνθούν στον Άγιο Αλέξανδρο στα Μουρτζανά όπου με ναυτικά κιάλια θα μπορούσαν από εκεί να διαβάσουν ένα τεράστιο μήνυμα που είχε τοποθετηθεί στο καμπαναριό της Αγίας Κυριακής στο Γαράζο.

9.Από το καμπαναριό της Αγίας Κυριακής διάβαζαν το μήνυμα :<< Στο πλευρό του καλού μηνύματος στην αρχή του χρόνου>>. Το
καλό μήνυμα ήταν το μήνυμα του αγγέλου προς την Παναγία,
στην αρχή του χρόνου [Άγιος Βασίλειος] κατεύθυνε τις ομάδες
στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Αγίου
Βασιλείου στα Πλευριανά.
10.Μια περιγραφή στον Τρισμέγιστο Ερμή αναφέρονταν στα
άδυτα του σπηλαίου Μελιδονίου. Γίνονταν αναφορά στο Σαλούιο
Μηνά όπου σύμφωνα με την παράδοση επισκέπτονταν κάθε
χρόνο το χώρο με την γυναίκα του για να προσφέρουν θυσία στον
Ερμή. Μάλιστα σχετική επιγραφή υπάρχει εντός του Σπηλαίου
όπως ακριβώς περιγράφεται στο μήνυμα που παραλάμβαναν οι
ομάδες με το σπήλαιο σύμβολο θυσίας και λατρείας να αποτελεί
την επόμενη στάση τους.

11.Στις ομάδες στο σημείο αυτό δίνονταν ένας κουβάς με πάγο, που οι κυνηγοί έπρεπε να τον σπάσουν. Μέσα στο πάγο θα έβρισκαν ένα πλαστικοποιημένο μήνυμα όπου με την ερμηνεία του εν μέσω ενός μικρού αναγραμματισμού οδηγούσε στις βρύσες των Αβδανιτών.

12.Ο επόμενος γρίφος αποτελούνταν από ένα μικρό κόκκινο κουτί δώρου που μέσα του περιέκλειε ένα ακαταλαβίστικο μήνυμα με καμένα κάποια σημεία του. Αυτά τα κενά στα σημεία που είχε καεί τοποθετώντας πάνω στο κείμενο έδιναν την λέξη Μπενσουσάν που παρέπεμπε τις ομάδες στο Πάνορμο στο εκεί Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο.

13.Με την επόμενη αναφορά και την χρήση ενός κεραμικού
τριγώνου που δίνονταν στις ομάδες αν αποκωδικοποιούσες τα
γράμματα που ήταν χαραγμένα πάνω του σε κατεύθυναν στον
Άγιο Θεράποντα στα Κεραμωτά.

14.Με μια διαφάνεια που πάνω της έφερε το σκίτσο του Άνδρα του Βιτρούβιου, διαβάζοντας σωστά τα γράμματα που έφερε πάνω της οδηγούμασταν στον οικισμό του Σταυρωμένου.

  1. Με ένα κουτί δώρου που μέσα του περιέκλειε υλικά που χρησιμοποιούνται για τα εγκαίνια εκκλησίας σε συνδυασμό με τις αναφορές που δίνονταν παράλληλα και την φωτογραφία του παλιότερου επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Θεόδωρου που είχε παραστεί στο γεγονός αυτό, οδηγούμασταν στην Αγία Φωτεινή των Σιριπιδιανών .

16.Με ένα σκίτσο ενός πύργου που βρίσκονταν μέσα σε ένα μπουκάλι κρασιού κατευθυνόμασταν στον πύργο του Κρασούνα.

17.Στο σημείο αυτό τελείωνε και η δεύτερη ενότητα του παιχνιδιού και ακολουθούσε το τρίτο και τελικό μέρος του.
Ένας σύνθετος και ολίγον … απλός γρίφος ήταν το πρώτο στοιχείο που δόθηκε. Ερμηνεύοντας την αναφορά που δόθηκε οι ομάδες έπρεπε να πάνε σε ένα κατάστημα ΠΡΟΠΟ και να πάρουν ένα δελτίο ΚΙΝΟ. Να επιστρέψουν με αυτό στο δημαρχείο όπου οι διοργανωτές θα τους συμπλήρωναν κάποια στοιχεία τα οποία θα τους βοηθούσαν να βρουν την λέξη ΠΙΣΚΟΠΟΥ. Η λύση του γρίφου θα τους οδηγούσε στον Άγιο Σύλλα στον ποταμό του ΠΙΣΚΟΠΟΥ όπως όριζε και μέρος του αρχικού μηνύματος. Απλό έτσι;

18.Στον επόμενο γρίφο οι ομάδες έπρεπε να κάνουν χρήση του βιβλίου για την ιστορία του Γαράζου που τους είχε δοθεί νωρίτερα. Έτσι σύμφωνα με την περιγραφή που λάμβαναν οδηγούνταν σε συγκεκριμένη σελίδα, γραμμή και γράμμα της έκδοσης του από τα οποία σχημάτιζαν μια φράση που είχε ειπωθεί στα εγκαίνια του νέου αθλητικού στολιδιού της περιοχής, του γηπέδου του χωριού Αλφά. Η λύση του οδηγούσε τις ομάδες σε αυτό που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Γιάννη Δάνδολου.

19.Μια αναφορά του Αριστοτέλη περί ζώων μορίων σε συνδυασμό με την κούπα που οι ομάδες έπρεπε να βάλουν ζεστό νερό και να μας αποκαλύψει το μέρος στο Πάνορμο που μαζεύονταν τα Κίτρα. Ένας πολύ ιδιαίτερος και ευρηματικός γρίφος.

20.Ακολουθούσε ένας αρκετά σύνθετος γρίφος που θα μπορούσε σε πολλά παιχνίδια να είναι και γρίφος θησαυρού. Μια ακολουθία αριθμών με ένα μικρό περιγραφικό κείμενο και οδηγίες για κατασκευή ενός κύβου σε σχήμα σταυρού. Από τα γράμματα που προέκυπταν αν στήνονταν και λύνονταν σωστά η κατασκευή το όνομα του Νίκου Παλιεράκη και οι ομάδες παραπέμπονταν στον Ορθέ στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν του. Ο Νίκος Παλιεράκης είχε τιμηθεί από το Ελληνικό κράτος με τον Σταυρό του Σωτήρα ύψιστη διάκριση της πολιτείας για τις υπηρεσίες του.

21.Λίγο πριν το τέλος οι ομάδες έπρεπε να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία μιας κάρτας SIM και να μπουν σε ένα mail που είχαν κατασκευάσει οι διοργανωτές με τα στοιχεία τους. Στο mail αυτό τους έρχονταν επτά μηνύματα που τους παρέπεμπαν σε επτά ονόματα στο μνημείο Ηρώων του Περάματος. Ένας πολύ ωραίος και απαιτητικός γρίφος.

Γρίφος θησαυρού:
Στο σημείο αυτό οι ομάδες έπαιρναν ένα κουτί με το χάρτη του Μυλοποτάμου που περιλάμβανε ηλεκτρονικό κύκλωμα. Σε κάθε σημείο της τελικής διαδρομής των πέντε τελευταίων σημείων έπρεπε να τοποθετείτε ένα πιόνι με μαγνήτη πάνω στον χάρτη. Αφού τοποθετούνταν τα πέντε πιόνια και οι ομάδες έλυναν σωστά τους γρίφους έπαιρναν και ένα κλειδί, με το οποίο ενεργοποιούνταν το κύκλωμα και άναβε ή ένδειξη << Γαράζο 11>> με λατινικούς χαρακτήρες.
Έτσι οδηγούνταν στην πινακίδα που δείχνει προς Γαράζο και είναι τοποθετημένη έξω από το σπίτι και το μνημείο του αγωνιστή Σταύρου Καλλέργη. Πρώτα εκεί έφθασαν τα Boudalia και βρήκαν ένα κόκκινο νήμα πίσω από την ταμπέλα και ξεθάβοντας το σιγά-σιγά οδηγήθηκαν στην κρύπτη της Βίβλου των Μυστικών.
Ωστόσο το τέλος της ιστορίας ήταν ανατρεπτικό. Η βίβλος των μυστικών δεν βρέθηκε. Οι νικητές βρήκαν μέσα σε ένα σεντούκι την αποκάλυψη της αλήθειας από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας ο οποίος με μια επιστολή και ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα τους ενημέρωνε ότι οι διοργανωτές δεν ήταν καλοί και αγαθοί αλλά μέλη μιας μυστικιστικής οργάνωσης που ήθελε να κλέψει την Βίβλο των Μυστικών. Έτσι εκείνος πρόλαβε και εξαφάνισε το μυστικό βιβλίο πριν αυτό πέσει στα χέρια κακόβουλων Αλχημιστών.
Θησαυρός μπορεί να μην βρέθηκε λοιπόν όμως νικητές αναδείχθηκαν τα Boudalia που μπορεί να μην έκαναν όπως τα προηγούμενα χρόνια back to back όμως έγιναν η πρώτη ομάδα με τέσσερις νίκες στο θεσμό πράγμα που το πανηγύρισαν δεόντως.
Έτσι η επόμενη διοργάνωση πέρασε με την σκυτάλη από το Γαράζο να παραδίδεται στις Μαργαρίτες, με τους κυνηγούς να έχουν ζήσει ένα ανατρεπτικό παιχνίδι, γεμάτο εντάσεις και πρωτοτυπίες που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους.

Πηγές πληροφοριών- Βιβλιογραφία

  1. Εφημερίδα Ρέθεμνος 21-02-2015, Αθηνά Ε. Πετρακάκη
  2. Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 20-02-2015
  3. Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 21-02-2015
  4. Αρχείο ομάδας Κίτρα
  5. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: