12ο Κυνήγι Θησαυρού 2014 – Προορισμός Μυλοπόταμος

Διοργανώτρια ομάδα: Τρέχα Γύρευε
Νικήτρια ομάδα: Τα Κίτρα
Προορισμός Μυλοπόταμος.
Ένα καλοδουλεμένο και έξυπνο παιχνίδι είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν οι κυνηγοί του Μυλοποτάμου το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίου 2014 από την περσινή νικήτρια ομάδα των Τρέχα Γύρευε.
Το θέμα του παιχνιδιού ήταν η παρουσίαση του Μυλοποτάμου από ένα Ρώσο δημοσιογράφο ως ιδανικό προορισμό για διακοπές αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση.
Οι ομάδες του Μυλοποτάμου μπήκαν στο κυνηγετικό κλίμα με τους τέσσερις διαδικτυακούς γρίφους που προηγήθηκαν του κανονικού παιχνιδιού . Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η ομάδα των Άστα Βράστα από το Πέραμα.

Η συνέχεια δόθηκε την Παρασκευή 07-02 όπου οι κυνηγοί χόρεψαν στο κέντρο Σάλα. Κάθε ομάδα παρουσίασε τα θετικά στοιχεία της χώρας που είχαν κληθεί να παρουσιάσουν… Η παρουσίαση του Μυλοποτάμου έγινε από ένα Ρώσο δημοσιογράφο ως ιδανικό προορισμό για διακοπές αλλά και για μόνιμη κατοικία. Ωστόσο ο Ρώσος δημοσιογράφος πέφτει θύμα απαγωγής και έτσι οι κυνηγοί καλούνται να βρουν τα ίχνη του από τους γρίφους που τους αφήνει…
Την επόμενη Σάββατο 08-02 οι ομάδες κλήθηκαν να μαγειρέψουν μια κρητική συνταγή και να συμμετέχουν σε ένα ταξίδι γεύσεων- διαγωνισμό τύπου Masterchef παρουσιάζοντας τις δημιουργίες τους σε τρεις καλεσμένους- κριτές. Ανάλογα την βαθμολογία που συγκέντρωναν δικαιούνταν κάποιες βοήθειες για την επόμενη μέρα του κυνηγιού.

Το παιχνίδι της Κυριακής:
1.Mε ηχητικό μήνυμα στις 08.30 το πρωί της Κυριακής από την συχνότητα του Τάλως FM ξεκίνησε το παιχνίδι. Με τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει ένα αυτοκίνητο που περνάει το ξύλινο πάτωμα της σιδερένιας γέφυρας του Περάματος ενώ παράλληλα ακολούθησε και ένα σφύριγμα. Οι ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ότι το αυτοκίνητο αφού πέρασε την γέφυρα κατευθύνθηκε στο γήπεδο του Περάματος όπου και τους περίμενε και το πρώτο σημείο του παιχνιδιού.

  1. Σε μια εφημερίδα του 1884 ήταν δημοσιευμένη μια πρόσκληση εγκαινίων ενός νέου σχολείου από τους κατοίκους ενός χωριού. Οι ομάδες οδηγήθηκαν στο χωριό Σκορδίλο όπου οι κάτοικοι το 1884 είχαν κατασκευάσει με δικά τους έξοδα το σχολείο.

3.Στο γρίφο αυτό οι κυνηγοί έπρεπε να ανακαλύψουν σήματα μορς [τελείες και παύλες] μέσα από ένα μακρύ κείμενο που τους παρέπεμπε στο χωριό Μουρτζανά σε μια από τις φάμπρικες του χωριού που λόγω της θέσης της χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και σαν διοικητήριο.

4. Με δήθεν ένα ημερολόγιο με σημειωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πραγματική του χρήση ήταν μέσω αρκτικόλεξου καταλήγαμε στον Εξάντη στον Σύλλογο Αρμός.

5.Μια παιδική ζωγραφιά συνοδευόμενη και με ένα μπαλόνι από το οποίο έπρεπε να αφαιρεθεί κάτιτις για να λυθεί. Από την λέξη μπαλόνι αφαιρέθηκε το λ και οι ομάδες οδηγήθηκαν στο σπίτι του προέδρου της τοπικής κοινότητας Περάματος και πρώην κοινοτάρχη Ζαχαρία Αντωνάκη, που είναι γνωστός στην περιοχή ως Μπαόνης.

6.Με ένα φάκελο που περιείχε ζάχαρη και μια σφραγίδα εξαγωγής προϊόντων με αγγλικούς χαρακτήρες και κινεζικά ιδεογράμματα. Ο γρίφος οδηγούσε στα Αγγελιανά στο σπίτι του εξαγωγέα λαδιού στην Κίνα Ζαχαρία Αντωνάκη.

7.Δόθηκε μια μουσική παρτιτούρα που γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με την μουσική. Ο γρίφος έκρυβε ανάμεσα στις νότες την λέξη Μελιδόνι και οδηγούσε στην προτομή του Αντώνη Μελιδόνη στο ομώνυμο χωριό.

8.Ένα βιβλίο με τίτλο Αφηγήσεις από το οποίο ήταν τυπωμένο μόνο το εξώφυλλο, η πρώτη και η τελευταία εσωτερική σελίδα, οδηγούσε τις ομάδες στο χωριό Πασαλίτες όπου εκεί βρίσκεται το σπίτι του συγγραφέα και γνωστού για την αριστερή του δράση Νίκου Περακάκη.

9.Μια μορφή κρυπτόλεξου που για αποκαλύψει το μυστικό του θα έπρεπε να διαβαστεί με ειδικό κώδικα που βρίσκονταν καλυμμένος σε φράση που τον συνόδευε. Η φράση που προέκυπτε μετά από κοπιαστική ανάγνωση ήταν <<Καταφύγιο θα βρείτε ψηλά εκεί που δείχνουνε στην παπαδιά>> Η λύση ήταν η περιοχή Παπαδιανά.

10.Ένα DVD που ακολουθούσε περιλάμβανε δύο γνωστά κομμάτια, <<η λίμνη των κύκνων>> και το τραγούδι του Τσιτσάνη << της Γερακίνας ο γιος>>. Αυτά οδηγούσαν στο χώρο που στεγάζονταν παλιότερα η σχολή μπαλέτου της Γερακίνας Μαμούχα.

11.Στον γρίφο αυτό δίνονταν πράξεις πολλαπλασιασμού δίπλα από την φωτογραφία μιας αριθμομηχανής. Οι διοργανωτές δεν ήθελαν τις απαντήσεις των πολλαπλασιασμών αλλά την χρήση του προγράμματος Τ9 σε κινητό τηλέφωνο το οποίο μετά τα σωστά πατήματα έδινε την λέξη Βελανιδιά και οδηγούσε στην ομώνυμη ταβέρνα στις Μαργαρίτες.

12.Με ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ που απεικόνιζε από την μια μεριά τον Καποδίστρια και από την άλλη τον Καλλικράτη, παρέπεμπε στην διοικητική διαίρεση των Δήμων. Οι ομάδες έπρεπε να βρεθούν στα σύνορα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Γεροποτάμου και Κουλούκωνα που ενώθηκαν με το πρόγραμμα Καλλικράτης.

13.Με μια ποδοσφαιρική φανέλα της Αθλέτικο Μπιλμπάο που συνδυάζονταν με μια εκκλησία μας παράπεμπε στον Άγιο Μάμα στο ομώνυμο χωριό και αυτό γιατί το στάδιο που αγωνίζεται η εν λόγω ομάδα ονομάζεται Σαν Μαμές.

14.Με μια εικόνα από το γνωστό παραμύθι κοκκινοσκουφίτσας έστελνε
τις ομάδες στην περιοχή << Μούρη του λύκου>> όπου βρίσκεται το
πάρκο κεραιών του Μυλοποτάμου.

15.Με μια πιστωτική κάρτα που στην θέση του λογότυπου της τράπεζας έγραφε << AIGA BANK>> οι ομάδες θα έπρεπε να διαβάσουν ανάποδα την λέξη AIGA και να κατευθυνθούν στην εκκλησία της Αγίας Τράπεζας στους Πασαλίτες.

16.Δόθηκε ένα από τα μικρά ημερολόγια με τις μαντινάδες. Πίσω από την ημερομηνία του κυνηγιού στις 09-02 υπήρχε το στοιχείο σε μορφή μαντινάδας που έλεγε<< Μια ομορφιά οι μπούκλες και τα ταλίμια σου όλα μια σφαίρα είναι η σκέψη σου μα τα θυμούμαι όλα>> . Η λύση ήταν ένα κατάστημα που είχε αλλάξει πολλές χρήσεις και στον ίδιο χώρο είχαν λειτουργήσει ένα κομμωτήριο, ένας χορευτικός σύλλογος και ένα κατάστημα με κυνηγετικά είδη.

17.Γρίφος θησαυρού: Ο τελικός γρίφος δυσκόλεψε αρκετά τις ομάδες που έπρεπε να δουλέψουν επί χάρτου. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι ομάδες με την λύση κάθε γρίφου έπαιρναν και κάποιες συντεταγμένες.
Στον τελικό γρίφο έπρεπε να τοποθετήσουν τις συντεταγμένες αυτές με την βοήθεια της αφίσας πάνω στο χάρτη του Περάματος. Από εκεί να οδηγηθούν στο σημείο που ήταν ο θησαυρός και να σκάψουν μόνο στο σημείο που ορίζονταν από τις συντεταγμένες. Η χρυσή κρύπτη ήταν στον χώρο των παλιών σφαγείων, 200 μέτρα από το Δημαρχείο, εκεί που σήμερα υπάρχει πάρκο. Βρέθηκε μετά από 10 ώρες και 45 λεπτά εξαντλητικού παιχνιδιού στις 10.15 το βράδυ.
Επρόκειτο για μια βαλίτσα γεμάτη με τα <<δώρα του Μυλοποτάμου>>, τα προϊόντα δηλαδή που παράγει η περιοχή τα οποία και είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Επιπλέον υπήρχε ένα βίντεο-παρουσίαση από τον Ρώσο δημοσιογράφο.
Πρώτοι ολοκλήρωσαν την διαδρομή και βρήκαν το θησαυρό η ομάδα Τα Κίτρα από το Γαράζο πραγματοποιώντας την πρώτη της νίκη στο θεσμό, δεχόμενοι παράλληλα συγχαρητήρια για την επιτυχία τους από τις υπόλοιπες ομάδες .Καλή αντάμωση λοιπόν του χρόνου, με την διοργάνωση των Κίτρων με νέους προορισμούς στον τόπο που λέγεται Μυλοπόταμος.

Πηγές πληροφοριών-Βιβλιογραφία


1.Εφημερίδα Ρέθεμνος 15-02-2014, Αθηνά Ε. Πετρακάκη 2.Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 11-02-2014
3.Αρχείο ομάδας Τρέχα Γύρευε 4.Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια

Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: