11ο Κυνήγι Θησαυρού 2013 – Ο θησαυρός του Αγαθόποδα του Πανορμίτη.

Διοργανώτρια ομάδα: Θαλασσοβρεγμένοι
Νικήτρια ομάδα: Τρέχα Γύρευε

Ο θησαυρός του Αγαθόποδα του Πανορμίτη.
Ένα εξαιρετικό σε οργάνωση και εκτέλεση παιχνίδι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κυνηγοί του Μυλοποτάμου το τριήμερο 22-24 Φεβρουαρίου 2013. Οργανωτές του οι περσινοί νικητές Θαλασσοβρεγμένοι από το Πάνορμο, με τις 16 ομάδες που συμμετείχαν να χειροκροτούν για την ωραία διοργάνωση, τους νικητές την ομάδα των Τρέχα Γύρευε και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο, έχοντας ευχάριστες αναμνήσεις από ένα παιχνίδι αξιώσεων.
Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Αγαθόποδας Πανορμίτης ένας Μυλοποταμίτης πυρηνικός επιστήμονας που εργάζονταν στο CERN στην Γενεύη της Ελβετίας και σκοπός της ζωής του ήταν να εντοπίσει ένα σωματίδιο, το μποζόνιο του Χιγκς ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό το σωματίδιο του Θεού. Στην διάρκεια των ερευνών του ανακαλύπτει ένα τρόπο να ταξιδεύει στο χρόνο και αρχίζει να αναζητά τον θησαυρό του Ελληνισμού, με σκοπό να αναπτερώσει την υπερηφάνεια των Ελλήνων που τόσο πολύ έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια. Βρίσκει τον θησαυρό, τον κρύβει κάπου στο Μυλοπόταμο για να τον βρουν οι κυνηγοί και έτσι ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι κυνηγώντας στο χρόνο.
Και τι δεν είχε αυτή η αναζήτηση. Οι κυνηγοί θα έπρεπε να διαθέτουν εκτός από ατσάλινο σθένος και καρδιά δεκαθλητή, προσαρμογή στην επίλυση κλασικών αλλά και ανορθόδοξων γρίφων, γνώση της τοπικής ιστορίας και μυθολογίας, ένστικτο αποκρυπτογράφησης, να νιώσουν το αίσθημα της παρασκευής του Αγίου Μύρου, θέληση χειμερινού κολυμβητή και το βασικότερο άριστες γνώσεις σκακιού.
Το παιχνίδι ξεκίνησε μέρες νωρίτερα με το διαδικτυακό παιχνίδι. Μετά από μια διαδικασία έξι γρίφων με νικήτρια ομάδα τους Χουμεριανούς Ιχνηλάτες.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε το πρωινό του Σαββάτου. Οι ομάδες αφού έλυσαν το γρίφο του χαρουπάλευρου οδηγήθηκαν στον Χαρουπόμυλο, το γνωστό Πολιτιστικό κέντρο στο Πάνορμο, όπου με πρωτοβουλία των οργανωτών παρέδωσαν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και παιχνίδια τα οποία θα διατείθονταν από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μυλοποτάμου σε άπορες οικογένειες της περιοχής.

Σάββατο προσφορά ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων από τις ομάδες.

Παράλληλα η συνέχεια για την επόμενη μέρα δόθηκε για τις 08.30 το πρωί, οπότε και ξεκίνησε μια μεγάλη παρτίδα σκάκι με 25 παράλληλους γρίφους που επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι το απόγευμα.


Το παιχνίδι της Κυριακής:
1.Με τους πρώτους στίχους από την Α ραψωδία της Ιλιάδας οδηγούσαν τους κυνηγούς στην πινακίδα της Αλφάς γενέτειρας του μεγάλου Κρητικού βάρδου Κώστα Μουντάκη.

Παράλληλα με τους γρίφους δίνονταν η δυνατότητα βοήθειας στις ομάδες αν δυσκολεύονταν στην επίλυση τους. Εδώ η βοήθεια για τον πρώτο γρίφο.

2.Αν και δεν πέρασε από τον τόπο μας εν τούτοις άφησε το όνομα του. Με μια μικρή περιγραφή της συνήθειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ονοματίζει πόλεις στο όνομα του καταλήγαμε στου Αλεξάνδρου το Χάνι, στο μεσαίο γεφυράκι.

3.Με ένα κωδικό ασφαλείας που μάλιστα αποτελούνταν από 41 χαρακτήρες και ξεκλειδώνει ένα βίντεο το οποίο μας παραπέμπει στο καινούργιο κλειστό Γήπεδο του Περάματος …Εδώ http://youtu.be/EVbSUtcTH1Q μπορείτε να δείτε το βίντεο.

4.Μια περιγραφή από μια μάχη κατά την Μάχη της Κρήτης μας έστελνε
στο Ελαιουργείο του Πανόρμου όπου παράγετε το λάδι Λατζιμάς.

5.Μια φωτογραφία ενός πλατάνου συνοδευόμενη με δυο μαντινάδες μας γύριζε στα πέτρινα χρόνια της Δικτατορίας, αναφερόμενη σε ένα από τους πρωταγωνιστές της, με κατάληξη το καφενείο Πλάτανος στο Ρουμελή του Εμμανουήλ Ψωμά, γνωστός στην περιοχή με το ψευδώνυμο Παττακός.

6.Με την φώτο του πίνακα του θανάτου του Μαρά από τον ζωγράφο Ζακ-Λουί Νταβίντ και μια φώτο κυρίας [Ντόνα] με την Ιταλική σημαία είχε σαν λύση την λέξη Μαραντόνα και εννοούσε τον Γιώργο Σπανουδάκη γνωστό ως Μαραντόνα με κατάληξη το σπίτι του.

7.Μια κάρτα που απεικόνιζε ένα ταμπλό σκακιού με γράμματα σε 8 τετράγωνα και 10 αριθμούς στην πίσω της πλευράς μετά από την αποκρυπτογράφηση μας έδινε τις λέξεις ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙ και τον επόμενο μας προορισμό.

  1. Ο γρίφος απεικονίζει τους τρεις κριτές του Άδη τον Ραδάμανθυ, τον Μίνωα και τον Αιακό. Οι ομάδες κατέληγαν στον Μινωικό τάφο στην περιοχή των Μαργαριτών.

Μια ρήση του Βεσπασιανού ότι το χρήμα δεν μυρίζει, οδηγούσε τις ομάδες στις δημόσιες τουαλέτες στο Σκορδίλο.

10.Μια αναφορά για τον Μεγάλο άρχοντα του Μυλοποτάμου και του αγώνα του κατά των Ενετών αναφέρονταν στον Αλέξιο Καλλέργη. Οι ομάδες πήγαιναν στην εκκλησία της Παναγίας στον οικισμό Καλλέργο που το όνομα του το έχει πάρει από αυτήν την ιστορική οικογένεια.

11.Μια περιγραφή από τις σκέψεις του Αγαθόποδα που κάθονταν σε ένα ψηλό μέρος που είχαν διαδραματιστεί ιστορικά γεγονότα και επιδρομές πειρατών σε συνδυασμό με τον ήχο της καμπάνας, μας έστελνε στον Άγιο Γεώργιο, που στο σημείο αυτό κατά τα χρόνια της ενετικής και Τούρκικης κατοχής ήταν το κάστρο του Πανόρμου.

Μια επιγραφή με τα ονόματα του Ισίδωρου και του Αρτέμιου, των μηχανικών που δημιούργησαν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη μας οδηγούσε στην ομώνυμη βασιλική του Πανόρμου.

13.Με ένα μάθημα χημείας μαθαίναμε ότι το χημικό σύμβολο του χρυσού είναι το Au, με ατομικό αριθμό 79 και σχετική ατομική μάζα 196.97 καταλήγαμε στο χρυσοχοείο Βουκάλη στο Πέραμα.

14.Μας δόθηκε μια λίστα από τα 57 υλικά παρασκευής του Αγίου Μύρου. Αφού συγκεντρώναμε αυτά που λείπουν με αναγραμματισμό μας προέκυπτε η λέξη Αστράτηγος και καταλήγαμε στον Άγιο Αστράτηγο στον οικισμό των Πασαλιτών.

Ο επόμενος γρίφος μας έστελνε στο πηγάδι του Γερασάνη στον Αχλαδέ.

Στον τόπο μου έχω τ’ όνομα το κουζουλό πηγάδι
εκεί που αναστενάζουνε απ’ το πολύ το λάδι
.

  1. Μια λέξη στα Λατινικά [DOMUS] και βασικές μαθηματικές γνώσεις άλγεβρας μας παρέπεμπε στον οικισμό των Σιριπιδιανών στο λεγόμενο Σπίτι των Χιλιαστών.
  1. Μια γαλάζια κορδέλα από αυτές που έχουν τα στέφανα που καταθέτουμε ως φόρο τιμήν σε ηρώα τυλίγοντας την στην σκυτάλη που μας είχε δοθεί νωρίτερα ,μας έστελνε μετά την αποκρυπτογράφηση της [Ανδρών Επιφανών πάσα γη τάφος] στο Ηρώο της Σκεπαστής.

18.Μας δόθηκε μια ακολουθία αριθμών. Με την αποκωδικοποίηση τους προέκυπτε το τηλεφωνικό νούμερο 2834022842 του Υποθηκοφυλακείου Περάματος, προσδιορίζοντας την επόμενη στάση μας.

19.Με φωτογραφία της οδού Ηγουμένου Γαβριήλ στο Ρέθυμνο και ένα ρέμπους, προέκυπτε η φράση Καταγωγή Ηγουμένου Γαβριήλ, καταλήγαμε στην προτομή του ήρωα ηγούμενου στις Μαργαρίτες.

  • Απόφαση ΦΕΚ με την οποία είχε αναγνωριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή των Γρίβιλων κοντά στο Πέραμα.

21.Ένας γρίφος προς τιμήν του Βασίλη Δαμβόλγου μας παρέπεμπε στην ομώνυμη θεατρική ομάδα και στο στέκι νεολαίας στο Πέραμα.

22.Μια μεταλλική πινακίδα με χτυπημένες πάνω της κουκίδες μας παρέπεμπε στον κώδικα Μπράιγ, σύστημα ανάγνωσης των τυφλών, προκύπτοντας η περιοχή Καστελάκια στο Χουμέρι.

23.Μια περιγραφή από τον Μεγάλο Κρητικό πόλεμο του Μπουνιαλή , με διαγραμμένο το όνομα του Οικισμού Πασαλίτες, έστελνε τις ομάδες στον ομώνυμο οικισμό.

  • Ένας γρίφος που αποτελούνταν από διάφορες ρήσεις. Οι ομάδες έπρεπε να απαντήσουν ποιοι τις έχουν πει ή που είναι γραμμένες.
    1. Γρίφος θησαυρού:
      Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού οι ομάδες έπαιρναν στοιχεία, τους δινόταν και μια θέση πάνω στην σκακιέρα, με την μέρα να προχωρά και την παρτίδα να σχηματίζεται όλο και περισσότερο. Στο σημείο αυτό δόθηκαν στις τα πιόνια του σκακιού, η σκακιέρα σε μορφή διαφάνειας και ένας χάρτης του Πανόρμου. Αφού μαζεύτηκαν όλα τα στοιχεία και μπήκαν στις θέσεις όλα τα πιόνια ζητήθηκε από τους παίχτες να κάνουν ματ με τρεις κινήσεις με πρώτη κίνηση των λευκών και να κερδίσουν την παρτίδα. Το σημείο που θα γινόταν το ματ έδινε και το αντίστοιχο σημείο του θησαυρού πάνω στο χάρτη που είχαν οι ομάδες. Η σκακιέρα σε διαφάνεια θα έπρεπε να έχει τοποθετηθή στο σημείο της πυξίδας με άξονα το βορά.
      Η θέση ματ οδήγησε πρώτη την ομάδα των Τρέχα Γύρευε στο λιμάνι του Πανόρμου όπου άναψαν φωτοβολίδες οδηγώντας με το φως τους στην ακτή μια βάρκα που βρίσκονταν στα ανοικτά του λιμανιού και μέσα της ήταν ο θησαυρός, αφού πρώτα ένα μέλος από την ομάδα των νικητών έπεφτε στην θάλασσα με σθένος χειμερινού κολυμβητή ώστε να γίνει και αυτός ουσιαστικά Θαλασσοβρεγμένος. Ήταν η τρίτη επιτυχία στο θεσμό για την ομάδα του Περάματος
      Με την σκληρή τους δουλειά η ομάδα του Πανόρμου ανέβασε τον πήχη της διοργάνωσης και τώρα όλες οι ομάδες δίνουν ραντεβού το 2014 στο επόμενο παιχνίδι με διοργανωτές την ομάδα των Τρέχα Γύρευε. Και του χρόνου.

    Πηγές πληροφοριών- Βιβλιογραφία

    1. Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 26-02-2013
    2. Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα… ίσως Παρασκευή , Νεκτάριος Ανδρουλιδάκης
    3. Εφημερίδα Ρέθεμνος 02-03-2013
    4. Αρχείο ομάδας Θαλασσοβρεγμένοι
    5. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια

    Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: