8ο Κυνήγι Θησαυρού 2010 – Lekanopedio Mylopotamu Boudalia Department

Διοργανώτρια ομάδα: Boudalia

Νικήτρια ομάδα: Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες

Lekanopedio Mylopotamu Boudalia Department

Ένα εξαιρετικό παιχνίδι έζησαν οι κυνηγοί το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου 2010. Τα Boudalia που ήταν και οι διοργανωτές παρουσίασαν μια εντυπωσιακή και προσεγμένη δουλειά. 15 ομάδες με πάνω από 1000 κυνηγούς αγωνίστηκαν σκληρά σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες , με τους Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες να είναι οι μεγάλοι νικητές και να πετυχαίνουν την Τρίτη τους νίκη στο θεσμό.

Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ένας ιδιόρρυθμος κύριος ο Πολύβιος Μαρινάκης, που έζησε στην ευρύτερη περιοχή του Γεροποτάμου μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Η επιστροφή του στα 41 του χρόνια ήταν γι αυτόν μια απογοήτευση αφού είδε ότι όλα όσα ήξερε σαν παιδί είχαν αλλάξει. Η απόφαση του να σταματήσει αυτήν την αλλαγή και η τοποθέτηση μιας βόμβας που θα τίναζε στον αέρα όλη την περιοχή, ήταν που κινητοποίησε τους εκπαιδευτές πρακτόρων [Boudalia], να αναθέσουν την αποστολή της ανεύρεσης και απενεργοποίησης της στους εκπαιδευμένους πράκτορες των ομάδων. Το παιχνίδι ξεκίνησε μέρες πριν από το διαδίκτυο με την ανάρτηση γρίφων που οι ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν.

Η συνέχεια δόθηκε στο χορό της Παρασκευής 22-01 στο κέντρο Σάλα κοντά στο Πάνορμο. Εκεί έγινε η ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων πρακτόρων του L.M.B.D. [Lekanopedio Mylopotamu Budalia Department]. Παράλληλα στους πράκτορες παραδόθηκαν οι στολές και οι ταυτότητες τους. Οι πράκτορες κατά την διάρκεια  της βραδιάς κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας διάφορες δοκιμασίες όπως Διάσωση, Αποκωδικοποίηση, Καλύτερο Λαγωνικό και Σκοποβολή. Ο νικητής των δοκιμασιών έπαιρνε ένα μετάλλιο, χρήσιμη βοήθεια για την Κυριακή.

Στην συνέχεια μαζί τα στοιχεία που δόθηκαν, κόπηκε μια πίτα με τα κομμάτια της να μοιράζονται στις ομάδες. Κάθε κομμάτι περιείχε ένα φλουρί με το σήμα του Βυζαντίου στην μια του όψη και στην άλλη το νούμερο 2010.

Η συνέχεια δόθηκε το Σάββατο το απόγευμα στις 20.10 λεπτά έξω από το καφέ Βυζάντιο του κ. Φλουρή στο Πέραμα όπου μέλη των διοργανωτών μέσα από ένα αυτοκίνητο έδιναν στους πράκτορες των ομάδων ένα CD με ένα ηλεκτρονικό sudoku και μια αναφορά για τις εξελίξεις έως τότε. Η λύση του sudoku έδινε την φράση <<Έλα στο Στέκι στις 08.30>>.

Το παιχνίδι της Κυριακής:

Στο Στέκι λοιπόν του Περάματος στις 08.30 το πρωί έγινε μια ενημέρωση των ομάδων, προβλήθηκαν φώτο από το σπίτι του Πολύβιου και τα στοιχεία που είχαν κατασχεθεί. Η βόμβα είχε εντοπιστεί στο χώρο του Δημαρχείου και θα έπρεπε όλοι οι πράκτορες να μελετήσουν όλα τα στοιχεία για να φθάσουν στον κωδικό της απενεργοποίησης της.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες ταυτοποιούσαν τους γρίφους είτε μέσω μιας φωτογραφίας είτε μέσω ζωντανού τσεκαρίσματος από τους διοργανωτές. Σε αυτούς παρέδιδαν τις αναφορές τους γραπτές ή προφορικές για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

Επίσης αν μια ομάδα δυσκολεύονταν στην επίλυση ενός γρίφου και καθυστερούσε χρονικά προβλέπονταν βοήθεια για την λύση του.

Με μια παλέτα χρωμάτων πάνω σε ένα ύφασμα με την σημείωση <<σας παρασύρουν τα χρώματα;>> είχε σαν κατάληξη το κέντρο paintball του Παρασύρη στο Πάνορμο. Από την  παλέτα τα χρώματα έμοιαζαν σαν σπασμένες μπάλες του παιχνιδιού.

 • Δόθηκαν δύο κουπόνια ενίσχυσης των πέντε ευρώ. Από τους αριθμούς τους μας παρέπεμπαν στις εκκλησίες του Αγίου Γεδεών [30/12] όπου θα κτιστεί ναός και του Σωτήρα Χριστού [06/08] που θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης.
 • Μια φωτογραφία που απεικόνιζε δύο γυναίκες σε προετοιμασία μαγειρικής και με γράμμα κλειδί του γρίφου το Α της υπογραφής της καρτ-ποστάλ  μας παρέπεμπε στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Άνθεια στο Πέραμα.
 • Μια γνωστοποίηση – πρόσκληση εγκαινίων Συλλογής με θέματα από την καθημερινή αγροτική ζωή παλιότερων εποχών,  εμπλουτισμένη με οικιακά σκεύη, είδη καλαθοπλεκτικής , μεταλλικά εργαλεία καθώς και αντικείμενα σχολικού χαρακτήρα, μας οδηγούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Λαγκάς. Το Σχολείο δεν λειτουργεί σήμερα και στο χώρο του λειτουργεί Λαογραφική έκθεση.
 • Με μια λεπτομερή αναφορά για τους τρόπους και τις δυνατότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χαρούπι με φόντο την φιγούρα του Επιμενίδη μας παρέπεμπε στον Χαρουπόμυλο στο Πάνορμο.
 • Με την βοήθεια της Μεγαλόχαρης η ζώνη μας δένει με την ζωή. Η λύση ήταν η εκκλησία της Αγίας Ζώνης στο Ρουμελή.
 • Μια κατάσταση εκκαθάρισης μισθοδοσίας όπου οι εισφορές προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας [ΟΕΚ] ήταν σε δυσθεώρητο ύψος, ανώτερες του κυρίου μισθού, μας οδηγούσε στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών του Περάματος.
 • Δόθηκε μια σελίδα εφημερίδας με οικονομικές ειδήσεις. Οι κυνηγοί έπρεπε να εστιάσουν στο άρθρο που αναφέρονταν για το ποιο ήταν το κλειδί της οικονομίας σε περίοδο κρίσης, σλόγκαν των Super market DIA αλλά και λέξεις κλειδιά όπως του Doctor Ivan Amberdin που αναφέρονταν στο άρθρο αλλά και προϊόντα όπως τα CODIAs. Η κατάληξη ήταν το Super market DIA στο Πέραμα.
 • Μια αναφορά στην τέχνη της αγγειοπλαστικής με αναφορά στην θεία βοήθεια προσδιόριζε τον Άγιο Σπυρίδωνα που είναι ο Άγιος προστάτης των αγγειοπλαστών. Η κατάληξη μας ήταν η ομώνυμη εκκλησία του στα Πηγουνιανά.
 • Μια αναφορά στο γνωστό έργο η κούπα των μυστικών με τον γνωστό ήρωα Harry Potter μας οδηγούσε στα κεραμικά του Χάρη στις Μαργαρίτες όπου μαζί με την ταυτοποίηση του σημείου παραλαμβάναμε και την τρομερή κούπα.
 • Και επειδή η κούπα αυτή είναι η κούπα της δικαιοσύνης η επόμενη στάση μας ήταν στα δικαστήρια του Περάματος.
 • Αχ αυτή η γενιά του 69. Ιδανικός εκπρόσωπος της ο Πολύβιος όπου άκουσον – άκουσον κατάφερε ο αφιλότιμος να γράφει το δακτυλικό αποτύπωμα στην ταυτότητα του ονομασίες αιθουσών του Σπηλαίου Μελιδονίου, θέλοντας να το γνωρίσουμε. Όσο για τις ταυτότητες έχουμε ακούσει και χειρότερα….
 • Επειδή από τον προηγούμενο γρίφο εκδράμουμε στη φύση έτσι και στον επόμενο θέσαμε στόχο να την κρατήσουμε καθαρή. Με ένα χαρτί τουαλέτας όπου ξετυλίγοντας το θα καταφέρναμε να κρατήσουμε τον υδάτινο ορίζοντα καθαρό καταλήγαμε στον Βιολογικό καθαρισμό του Περάματος όπου η ορθή χρήση όλων των στοιχείων μας παρέπεμπε.
 • Με μια γελοιογραφία ενός οδοστρωτήρα με πέτρινες ρόδες οδηγούμασταν στην Αλφά στην επιχείρηση Μιχάλης και Διογένης Σαρρής ΟΕ που προέκυπτε από ανάλογο αναγραμματισμό. Παράλληλα η λέξη Limestone είναι στα Αγγλικά ο Ασβεστόλιθος το είδος της Αλφαδόπετρας.
 • Στη συνέχεια μας δόθηκαν τρία τραπουλόχαρτα, ένα δυάρι, ένα εφτάρι και μια ντάμα με την επισήμανση <<και ο Άγιος παιχνίδι θέλει >>. Από τα τραπουλόχαρτα προέκυπτε η ημερομηνία 27/12 εορτή του Αγίου Στεφάνου, όπου ο ομώνυμος Σύλλογος της περιοχής διοργανώνει κάθε Αύγουστο τουρνουά πρέφας.
 • Μια σελίδα από το ημερολόγιο του Πολύβιου που όλως συμπτωματικά τα ρίγη που είχε επέμεναν και στις 29 Αυγούστου θυμήθηκε τα λόγια της γιαγιάς του να πιει από το <<ξύσμα>> που ξέρει. Έτσι πολύ απλά σε αναφορά στο έθιμο καταλήγαμε στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο στα Αγγελιανά που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου και λέγεται ότι αν πιεις το ξύσμα της Αγίας Τράπεζας γίνεσαι περδίκι.
 • Με μια Εντολή Υγειονομικής  Περίθαλψης Ασφαλισμένου με τον γιατρό να συνταγογραφεί μάλλον σκεπτόμενος κάτι άλλο …..ξεδιαλύναμε το μυστήριο με την χρήση Τ9 από κινητό Nokia και όχι δοσολογίας φαρμάκων για θυρεοειδή όπως πολλοί αρχικά σκέφτηκαν… Το μήνυμα ξεκάθαρα έλεγε: <<έλα στη σάλα>>  με κατάληξη το κέντρο Σάλα κοντά στο Πάνορμο. Βρε το γιατρό…
 • Με μια νέα αναφορά από το πολύτιμο ημερολόγιο του φίλου μας Πολύβιου γίνονταν αναφορά για ένα Μέγα Στρατηγό και την χρήση μεταξένιου λαδιού για το ιππικό του στρατεύματος του. Αν και ιστορικά δεν προκύπτει να πέρασε ποτέ ο Μέγας Αλέξανδρος από την περιοχή, εντούτοις κληρονόμησε μέρος του ονόματος του σε αυτήν με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στου Αλεξάνδρου το Χάνι στο παρακείμενο βενζινάδικο της Silk oil…
 • Με μια γνωστοποίηση κινδύνου για την παρουσία ενός φιδιού με έδρα τις Μαργαρίτες  που εθεάθη κοντά σε μεγάλο κέντρο κάτω από μικρό στεφάνι… είχε σαν κατάληξη το φαρμακείο Στεφανάκη που έχει σήμα το φίδι, έχει έδρα τις Μαργαρίτες και βρίσκεται δίπλα στο Κέντρο Υγείας Περάματος. Προσοχή στο φίδι.
 • Ακολουθούσε ένα δελτίο καιρού με αναφορά σε δυνατούς τραμουντάνηδες αλλά και άστατο καιρό που φέρνει τα πάνω-κάτω, μας οδηγούσε στο κατάστημα της WIND. Μιλάμε για πολύ άστατο καιρό…
 • Με ένα σακουλάκι που περιείχε δείγματα οικοδομικών υλικών όπως ξύλο, άχυρο και τούβλο δεν καταλήγαμε σε αντίστοιχη μάντρα αλλά από το παραμύθι τα τρία γουρουνάκια καταλήγαμε στο στέκι τους που δεν ήταν άλλο από το γνωστό ομώνυμο οβελιστήριο-πιτσαρία στο Πέραμα.
 • Με ένα σταυρόλεξο με κόκκινο Π το νούμερο που προέκυπτε ήταν 199 με την ένδειξη-επισήμανση ΝΕΑ οδηγούμασταν στην νέα Πυροσβεστική στο Πέραμα.
 • Γρίφος θησαυρού-ημιτελική φάση: Στην πρώτη του φάση στον ημιτελικό γρίφο οι ομάδες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το τετράγωνο του Πολύβιου [μέθοδος αποκρυπτογράφησης] και να βάλουν το αλφάβητο πάνω στον αριθμημένο κάναβο που τους δόθηκε. Παράλληλα οι αριθμοί που μάζευαν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ‘έπρεπε να αντικατασταθούν με γράμματα. Από την διαδικασία αυτή προέκυπτε η λέξη Διδακτήριον, την προσκόμιζαν στο Δημαρχείο για να πάρουν τον τελικό γρίφο. Τον ημιτελικό γρίφο κατάφεραν να τον πάρουν μόλις τρεις ομάδες: οι Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες, οι Τρέχα Γύρευε και οι Θαλασσοβρεγμένοι.

     O τελικός γρίφος ήταν ένας κύλινδρος που περιείχε ένα πάπυρο με ένα κείμενο που περιέγραφε το μέρος που βρισκόταν ο κωδικός. Στο περιτύλιγμα του κυλίνδρου ήταν κρυμμένος ένας χάρτης του Δήμου με όλα τα χωριά. Ο χάρτης σε συνδυασμό με τον κάνεβο και την λέξη Διδακτήριον που ήδη είχαν, οδηγούσαν στο παλιό αλληλοδιδακτικό σχολείο στο Σκορδίλο. Πάνω στην πόρτα του σχολείου έχει την ημερομηνία ίδρυσης του 1884 1 Ιουνίου. [1884 1 6]

Ο εξαψήφιος αυτός αριθμός ήταν ο κωδικός απενεργοποίησης της βόμβας που είχε βάλει σε κίνδυνο και σε περιπέτειες όλο το Δήμο. Τελικά μετά από εννέα ώρες στις 17.25 οι Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες των Αγγελιανών κατάφεραν να βάλουν τον κωδικό και να απενεργοποιήσουν την βόμβα στο Δημαρχείο. Ανοίγοντας το μεταλλικό βαλιτσάκι της βόμβας οι νικητές αντίκρισαν πολλά βιβλία που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου και ένα σημείωμα προς τους νικητές. Έτσι λοιπόν η σκυτάλη ξανά στην ομάδα των Αγγελιανών δίνοντας ραντεβού του χρόνου στο 9ο κυνήγι.

Πηγές πληροφοριών-Βιβλιογραφία

 1. Εφημερίδα Ρέθεμνος 30-01-2010, Αθηνά Ε. Πετρακάκη
 2. Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 28-01-2010
 3. Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 27-01-2010
 4. Αρχείο ομάδας Boudalia
 5. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: