7ο Κυνήγι Θησαυρού 2009 – Ο Χουμεριανός Πολιτισμός

Διοργανώτρια ομάδα: Χουμεριανοί Ιχνηλάτες

Νικήτρια ομάδα: Boudalia

Ο Χουμεριανός Πολιτισμός

Στα χνάρια του αρχαιολόγου Αναξίμανδρου ακολούθησαν οι 16 ομάδες, που συμμετείχαν στο 7ο κυνήγι του θησαυρού το τριήμερο 6-8 Φεβρουαρίου 2009. Σύμφωνα με την ιστορία η καταγωγή του ήταν από το Χουμέρι και οι περίπου 2000 κυνηγοί είχαν σαν αποστολή να ακολουθήσουν τα στοιχεία που άφησε λίγο πριν πεθάνει, για να ανακαλύψουν την θέση μιας αρχαίας λάρνακας. Αυτό θα ήταν εφικτό αν οι ομάδες αποκρυπτογραφούσαν το Χουμεριακό κώδικα πράγμα που ο ίδιος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Αξιοσημείωτο του φετινού παιχνιδιού ήταν το άνοιγμα των ορίων του παιχνιδιού, σε τέτοιο βαθμό που κάλυψαν σχεδόν όλο το τότε δήμο Γεροποτάμου. 

Για πρώτη φορά στο παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφία για την ταυτοποίηση των σημείων. Και όπως κάθε νέο, μπέρδεψε αρκετά τους κυνηγούς που ήταν συνηθισμένοι να βρίσκουν κάτι εκεί που πηγαίνουν. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν και τις έξι φωτογραφίες που δίνονταν σε κάθε γρίφο.

Το παιχνίδι ξεκίνησε μέρες πριν από το διαδίκτυο με την ανάρτηση γρίφων που οι ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν

Η συνέχεια δόθηκε στο χορό των ομάδων που έγινε την Παρασκευή 06-08 στο κέντρο Σάλα κοντά στο Πάνορμο. Εκεί οι διοργανωτές παρουσίασαν βίντεο που αποκάλυπτε ότι οι ρίζες του πολιτισμού τους κρατούν από τους Αρχαίους Σουμέριους που μετατράπηκαν σε Χουμέριους μετά από κράση των γραμμάτων ή λανθασμένη χρήση του γράμματος Cumer σε Chumer.

Μετά την προβολή του πρώτου μέρους οι ομάδες παρουσίασαν τα σκετς που είχαν ετοιμάσει. Στα θέματα που είχαν επιλέξει για να παρουσιάσουν κυριάρχησε της Πετρούλας από το δελτίο καιρού του STAR, με τους Αγγελιανά να ξεχωρίζουν με την τρομερή Πετρούλα τους.

Παράλληλα με άλλο βίντεο παρουσίασαν την ζωή του Αναξίμανδρου όπου παρά τις έρευνες του δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του. Το τέλος της διαδρομής αναλάμβαναν να ολοκληρώσουν οι ομάδες αποκαλύπτοντας την λάρνακα. Τέλος με την λύση ενός γρίφου που δόθηκε πήραν την διαπίστευση τους απαραίτητη για το παιχνίδι της Κυριακής.

Το παιχνίδι της Κυριακής:

  • Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 08.30 το πρωί από την συχνότητα του ΤΑΛΩΣ FM με το τραγούδι αρχίζει το ματς. Οι ομάδες κατευθύνθηκαν στο Γήπεδο του Περάματος απ όπου ξεκίνησε ουσιαστικά το παιχνίδι.
  •  Από εκεί οι οργανωτές θέλοντας να τιμήσουν την αρχή του θεσμού πριν από 7 χρόνια επέλεξαν σαν κατάληξη της πρώτης τους αναφοράς το άγαλμα του Σταύρου Καλλέργη στο Μπραχίμο.
  • Η επόμενη αναφορά μιλούσε για … φυσική κόλπωση και ….μακρινό προορισμό έχοντας σαν λύση την Γέφυρα του Πανόρμου.
  • Ένας στίχος από μια μαντινάδα του μεγάλου λυράρη Κώστα Μουντάκη […ποιος έχει τέτοιο θησαυρό και θέλει να τον χάσει..] στέλνοντας τις ομάδες στην γενέτειρα του την Αλφά.
  • Μια νέα αναφορά υποχρέωνε τις ομάδες να ανακαλύψουν την εκκλησία του ….Αγίου Δράκου με κατάληξη τον Άγιο Γεώργιο στο Πέραμα.
  • Με μια νέα αναφορά με κλειδί την λέξη όνειρο και την λέξη σπήλαιο που προέκυπτε από τα πρώτα γράμματα της λατινικής φράσης κατευθυνόμασταν στην ταβέρνα Όνειρο στο Μελιδόνι.
  • Με την περιγραφή σε μια αγνή γυναίκα που μιλούσε για αγάπη, πίστη και ελπίδα μας οδηγούσε στην Βασιλική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Πάνορμο.
  • Ο γρίφος ζητούσε από τους κυνηγούς ότι έπρεπε να έχουν μαζί τους το πορτοφόλι τους και τους έστελνε να αγοράσουν μια τούρτα από το ζαχαροπλαστείο Γλυκιά Απόλαυση που ήταν και ένας από τους χορηγούς του παιχνιδιού. Την τούρτα την πήγαιναν στους διοργανωτές στο Δήμο, συνοδεύοντας την με ευχές γενεθλίων, για να την πάρουν πίσω με την λύση του επόμενου γρίφου.
  • Η επόμενη μας στάση ήταν στο καφέ Αμάντα στο Πέραμα με οδηγό ένα τραγούδι της Αμάντα Ληρ.
  • Μια αναφορά για τους Κουρήτες που με τα όργανα τους βοηθούσαν στην ανατροφή του μικρού Δία μας παρέπεμπε στο Σπίτι των Κουρητών στον οικισμό των Τζανακιανών.
  • Αυτή την φορά ο προορισμός μας ήταν το Ηρώο στο Χουμέρι όπου έπρεπε να διαβάσουμε το πρώτο από την λίστα των ονομάτων που υπήρχαν χαραγμένα πάνω σε αυτό.
  • Με την επόμενη περιγραφή καλούμασταν να κατευθυνθούμε στην περιοχή Ατζιγγάνα. Παρεξηγήσεις για συνωνυμίες και άλλα απρόοπτα δεν αναφέρθηκαν.
  • Με μια περιγραφή που έμοιαζε περισσότερο με βιογραφικό αναφέρονταν στον Χατζηδοβαγγέλη από τα Αγγελιανά ο οποίος ήταν απόστρατος αστυνομικός και κάτοχος του πρώτου ή ενός από τα πρώτα αυτοκίνητα Ι.Χ. του Μυλοποτάμου [FIAT 124].
  • Μια λίστα αριθμών περίμενε τους κυνηγούς, η λύση της οποίας παρέπεμπε στην αριθμητική ακολουθία Φιμπονάτσι, από την οποία προέκυπταν δύο νούμερα το 166 και το 199. Με βάση τα νούμερα αυτά οι κυνηγοί κινήθηκαν προς το Κέντρο Υγείας Περάματος, όπου παλιότερα απέναντι του ήταν Σταθμός Δασοπυρόσβεσης.
  • Με ένα νέο κείμενο με λέξεις κλειδιά <<τα κάλαντα ρε τα κάλαντα>> και <<στο εκκλησάκι της πρώτης Αγίας>> οι ομάδες κατέληγαν στην εκκλησία της Παναγίας στην Καλανδαρέ.
  • Με ένα φύλλο της Κρητικής Επιθεώρησης της 04-01-1914 αναφέρονταν σε ένα γεγονός της τότε εποχής που έστειλε τους κυνηγούς στο 51ο χιλ. της Παλιάς Εθνικής οδού που στις 20 Δεκεμβρίου 1913 [με το νέο ημερολόγιο 04-01-1914] είχε σημειωθεί ένα σοβαρό επεισόδιο, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του Χουμερίου, οι οποίοι σταμάτησαν το έργο του δρόμου, επιμένοντας ο δρόμος να περάσει από το χωριό τους.
  • Γρίφος θησαυρού πρώτη φάση : Εδώ οι ομάδες έπρεπε να μαζέψουν από τους γρίφους που είχαν προηγηθεί τα σημάδια [τα περιττά όπως τα χαρακτήρισαν οι διοργανωτές] και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκρυπτογραφήσουν το Χουμεριακό αλφάβητο. Αυτό και έδινε μια φράση στα Χουμεριακά ή οποία και έπρεπε να αντικατασταθεί με το Ελληνικό αλφάβητο.
  • Γρίφος θησαυρού τελική φάση: Στην συνέχεια έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο εβραϊκός κώδικας Ατμπά και να κάνουν δεύτερη αποκρυπτογράφηση, από την οποία προέκυπτε η φράση<< Eν αρχή ην η λάρναξ>>. Δηλαδή στην Αρχή του τόπου [Δήμος] ήταν η λάρνακα των Χουμερίων. Τα Boudalia πρώτα έσπασαν το κώδικα των Χουμερίων μετά από 10 ώρες εξαντλητικού παιχνιδιού, θριαμβεύοντας στο 7ο κυνήγι , κάνοντας ένα εντυπωσιακό back to back . Από κοντά σε όλο το παιχνίδι ήταν οι Θαλασσοβρεγμένοι από το Πάνορμο και οι Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες από τα Αγγελιανά. Η λάρνακα βρίσκεται πλέον στις Μαργαρίτες και αντιπροσωπεύει το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι νικητές για την διοργάνωση του 8ου παιχνιδιού του χρόνου.

Πηγές πληροφοριών- βιβλιογραφίας:

1.      Εφημερίδα Ρέθεμνος 14-02-2009, Αθηνά Ε. Πετρακάκη

2.      Εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση 10-02-2009, Αγγελική Καλλέργη

3.      Αρχείο ομάδας Χουμεριανοί Ιχνηλάτες

4.      Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια

Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: