3ο Κυνήγι Θησαυρού 2005 – O Μυλοπόταμος υπό Γερμανική κατοχή

Διοργανώτρια ομάδα: Tο Σόι μας
Νικήτρια ομάδα: Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες


O Μυλοπόταμος υπό Γερμανική κατοχή.
Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής μας μετέφερε το 3ο
κυνήγι θησαυρού στις 18-20 Φεβρουαρίου 2005. Ήρωες
του παιχνιδιού ήταν δύο νέοι ο Τζανής και ο Νικόλας
και η αντιστασιακή τους δράση με στόχο την
πολυπόθητη ελευθερία. Στο δημαρχείο του Περάματος
είχε υψωθεί η Γερμανική σβάστικα και οι κυνηγοί είχαν
σαν στόχο τον αγώνα για απελευθέρωση.
Την οργάνωση του παιχνιδιού είχε αναλάβει όπως και
τα δύο προηγούμενα χρόνια η ομάδα Το Σόι μας σε
συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Δεκαεννέα ομάδες
με 1500 περίπου κυνηγούς συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι
ποιότητας και υψηλών απαιτήσεων.
Οι περιπέτειες των ομάδων ξεκίνησαν από το χορό της
Παρασκευής στο κέντρο Αποσπερίδα στην Σκεπαστή .
Οι ομάδες παρουσίασαν ένα σκετς και ακολούθως
δόθηκε ο πρώτος γρίφος που ήταν κρυμμένος στα
διακοσμητικά κεριά που άναβαν στα τραπέζια,
παραπέμποντας τις ομάδες στην επόμενη μέρα του
Σαββάτου στις 12 το μεσημέρι στο κρησφύγετο του
Νικόλα έξω από το Πέραμα .

Το σημείο συνάντησης τους ήταν μια πηγή νερού όπου
και οι ομάδες έπαιρναν το φάκελο με την ιστορία του
παιχνιδιού αλλά και την ώρα του ραντεβού της
Κυριακής. Eρμηνεύοντας την φράση << μια ώρα αρχύτερα είναι καλύτερα>> , στις 9 το πρωί της
επομένης, μία ώρα νωρίτερα από τα δύο προηγούμενα
χρόνια ξεκινούσε η τελική του φάση.

Το παιχνίδι της Κυριακής:

 1. Το πρωί της Κυριακής ήχησαν οι <<σειρήνες >>μέσα από την συχνότητα του Τάλως FM. Οι ομάδες οδηγήθηκαν στο <<καταφύγιο>>, ένα υπόγειο χώρο κάτω από το ανοικτό θέατρο Περάματος που είχε αυτό το ρόλο. Από εκεί πήραν τον πρώτο γρίφο και το παιχνίδι ξεκίνησε.
 2. Ο επόμενος γρίφος ήταν μια έκκληση των δύο νέων προς τους κυνηγούς να αντισταθούν στα επτά της περιοχής όπως στο Γοργοπόταμο. Οι ομάδες έπρεπε να περάσουν και από τα επτά γεφύρια της περιοχής του Περάματος

2.Η θεώρηση ότι η ιστορία αποτελεί βασικό θεμέλιο της σύστασης και της Ελευθερίας ενός Έθνους οδηγούσε τους κυνηγούς στην βιβλιοθήκη του Περάματος.

 1. Η εξήγηση της λιτής περιγραφής αυτών που έβλεπε ο αντιστασιακός φίλος με την αναγωγή του πρώτου γράμματος ε από τα επίκαιρα και την κυρά Φροσύνη της λίμνης των Ιωαννίνων κατέληγε στον παλιό κινηματοθέατρο Ευφροσύνη [Ε-Φροσύνη, Ευφροσύνη] στο Πέραμα.

4.Με την σωστή αντιστοίχηση των γραμμάτων που προέκυπταν από τους τέσσερεις στοίχους του δεκαπεντασύλλαβου προέκυπτε η λέξη Μπιρπιτσόλης [το παρατσούκλι ενός μυλωνά]. Το σημείο ήταν στον παλιό μύλο

5.Με μια παράφραση του γνωστού σλόγκαν του Υπουργείου Οικονομικών << αγαπάς την πατρίδα; Απόδειξη!!!>> καταλήγαμε που αλλού από το Δημόσιο Ταμείο.

6.Ένα εισιτήριο του ΚΤΕΥΛ Κρήτης της διαδρομής Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο, κόστους 3 δραχμών μας ταξίδευε σε μια παλιά πινακίδα του ΚΤΕΥΛ στο Χάνι του Αλεξάνδρου που παλιότερα εκεί ήταν η στάση του λεωφορείου.

 1. Η περιγραφή μας ζητούσε να εντοπίσουμε κάποιο
  δημόσιο μεταφορικό μέσο που ποτέ δεν λειτούργησε όπως
  αρχικά σχεδιάστηκε. Και μιας και δεν λειτούργησε αυτό
  ποτέ πήγαν οι κυνηγοί να το εντοπίσουν. Αυτό ήταν το
  παλιό κοινοτικό λεωφορείο του Περάματος

8.Μια απεικόνιση ενός σκίτσου μια τάξης με τον δάσκαλο να λέει στο μαθητή ότι εκεί θα στέκεις κάθε μέρα μας οδηγούσε στο θεατράκι του Περάματος που ονομάζεται Στέκι.

Μια αναλυτική περιγραφή για την μεταθανάτια αιώνια ζωή μέσα από θολωτές εισόδους χωρίς έξοδο μας προσδιόριζε το επόμενο σημείο που δεν ήταν άλλο από τον Μινωικό θολωτό τάφο του 14ου αιώνα π.χ κοντά στο Κέντρο Υγείας Περάματος. Μόνο που δεν βρισκόταν το ταφικό μνημείο δεν μας έλεγε.

Ένα σκίτσο θερμόμετρου, που οι ενδείξεις εκείνη την ημέρα σταματούσαν στους 8ο με την ένδειξη 1ο , μας έστελναν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μια κωμική αναφορά στον νέο διοικητή της Kommandantur που λόγω των κιλών τον παρουσίαζαν σαν θρεμμένο ζώο παρέπεμπε τις ομάδες στον βοηθό κτηνιάτρου τον Ζαχαράκη. Εκτός από την επίσκεψη τους στο Κτηνιατρείο μαζί με το σημείο έπρεπε να φέρουν και ένα κουτάκι Pepsi που ήταν και ένας από τους δύο μεγάλους χορηγούς.

12.Μια λιτή και λακωνική περιγραφή που οι λέξεις κλειδιά ήταν η ανιούσα [ανηφόρα] και ευσταθεί έστελνε τις ομάδες στον Άγιο Ευστάθιο.

13.Ένα σκίτσο με ένα αγώνα πάλης από την αρχαιότητα παρέπεμπε στον μεγάλο αγώνα μεταξύ Καρπόζηλου και Μπεφάνη στο χώρο του σημερινού Λυκείου Περάματος το 1963.

14.Βάζοντας όλα τα Λατινικά γράμματα στη σειρά προέκυπτε η λέξη Σαμαράδικο από το όνομα του Αυστραλού Σαμ και το λιτό του γεύμα τα ραδίκια. Οι κυνηγοί πήγαιναν σε σαμαράδικο της περιοχής Περάματος. Βλέπεις το γεύμα για όλους εκείνη την εποχή ήταν λιτό.

15.Ένα λαϊκό άσμα για ένα φτωχικό καλυβάκι δεν οδηγούσε ούτε στο Στέλιο Καζαντζίδη ούτε σε μπουζούκια της περιοχής αλλά στο καλοκαιρινό φτωχοκάλυβο της Πυροσβεστικής απέναντι από το Κέντρο Υγείας Περάματος. Αργότερα μετά από κάτι χρόνια πετραδάκι-πετραδάκι έφτιαξαν καλύτερο….

16.Μια αναφορά για την ζωή περί συμφωνημένου και ασυμφώνητου χρόνου έστελνε τους κυνηγούς στην πηγή Αναβάλουσα στην περιοχή Λούτρα. Τα συμφωνημένα στη ζωή ακόμα και στο πότισμα αναβολή δεν παίρνουν

Γρίφος θησαυρού
Γρίφος θησαυρού: Δίνονταν ένα σκίτσο ρολογιού με την ώρα στις 12 παρά πέντε λεπτά και η φράση: Στη σωστή ώρα και διάσταση το μικρό ρολόι θα σου δείξει. Μα χωρίς το σύνθημα δεν μπαίνεις.
Με τον συνδυασμό τριών στοιχείων: Σωστή ώρα, σωστή διάσταση και σωστό σύνθημα χρησιμοποιώντας παράλληλα χάρακα και μεγεθυντικό φακό που τους είχε ζητηθεί από πριν, βρέθηκε πάνω στην αφίσα το σημείο του θησαυρού που τους παρέπεμπε στην Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Εκεί από τους διοργανωτές η νικήτρια ομάδα των
Τσαχπινομπιρπιλιάρηδων παρέλαβε ένα ρολόι παλιού τύπου που έκρυβε μέσα του την Ελληνική σημαία.
Η διοργανώτρια ομάδα ζήτησε από την ομάδα των νικητών να κάνουν αυτό που πρέπει. Έτσι όταν έφθασαν στην πλατεία του Δημαρχείου ανέβασαν την Ελληνική σημαία ψάλλοντας τον Εθνικό ύμνο, καταστέλλοντας παράλληλα την Σβάστικα που υπήρχε εκεί από την Παρασκευή το βράδυ.
Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο θεσμό για την ομάδα των Αγγελιανών γεγονός που το πανηγύρισαν και το διασκέδασαν με μεγάλο γλέντι στο χωριό τους, παίρνοντας και τα εύσημα από την δημοτική αρχή.
Στο σημείο αυτό το παιχνίδι αλλάζει δομή με την φετινή νικήτρια να αναλαμβάνει την σκυτάλη της ευθύνης και της διοργάνωσης για του χρόνου.

Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: