1ο Κυνήγι Θησαυρού 2003 – Ένας νέος θεσμός γεννιέται με ελπίδα και αισιοδοξία

Διοργανώτρια ομάδα:  Το Σόι μας

Νικήτρια ομάδα : Τρέχα  Γύρευε

Ένας νέος θεσμός γεννιέται με ελπίδα και αισιοδοξία

Απίστευτη ήταν η επιτυχία του 1ου Κυνηγιού Θησαυρού που διοργάνωσε την Κυριακή 16-02-2003 ο τότε Δήμος Γεροποτάμου. Την οργάνωση του παιχνιδιού συνεργαζόμενη με τον Δήμο  είχε αναλάβει η ομάδα << Το Σόι μας>> από το Ρέθυμνο.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.  19 ομάδες με 1000 παίχτες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι διεκδικώντας το θησαυρό. Ένας νέος θεσμός γεννιόταν γεγονός που παρέσυρε με ενθουσιασμό πέρα από τα μέλη των ομάδων και όλους όσους διέμεναν στο Πέραμα και στην γύρω περιοχή, που είχε οριοθετηθεί  για το παιχνίδι.

Η ιστορία βασίστηκε στο μύθο της Πανδώρας και οι διοργανωτές ζητούσαν από τους κυνηγούς να εντοπίσουν το κουτί που της <<χάρισαν οι θεοί>> και να ελευθερώσουν την ελπίδα που είχε μείνει κρυμμένη μέσα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με την υποτιθέμενη εύρεση από αρχαιολόγους ενός κουτιού στο σπήλαιο του Μελιδονίου και την έκθεση του εν συνεχεία στο Δημαρχείο. Ακολούθησε η ….κλοπή του ευρήματος από το ….στοιχειό που << όρισαν οι θεοί να το φυλάει>>.

Την Παρασκευή 14-02-2003 το βράδυ στο <<Στέκι>> του Περάματος μετά από μια δοκιμασία μαντινάδων οι ομάδες πήραν τα πρώτα στοιχεία του μύθου γύρω από τον οποίο οργανώθηκε το παιχνίδι.

Σε αυτά ο μυθικός γίγαντας της Κρήτης Τάλως έκανε γνωστό στους κυνηγούς τι ήταν αυτό που έψαχναν, ποιος το έκλεψε και οριοθετούσε τον χρόνο και τον τρόπο έναρξης, το πρωί της Κυριακής, από το ραδιόφωνο του ΤΑΛΩΣ 88,6 FM που έφερε το όνομα του.

Το παιχνίδι της Κυριακής:

  • Στις 10.00 το πρωί της Κυριακής, από την συχνότητα του ΤΑΛΩΣ FM που ήταν και ο χορηγός επικοινωνίας του παιχνιδιού οι ομάδες άκουσαν μια επιβλητική  φωνή του <<στοιχειού που φυλούσε το κουτί της Πανδώρας>> που τους καλούσε να χαμηλώσουν τα κεφάλια τους και να τα παρατήσουν. Η λύση του μηνύματος έστελνε τις ομάδες στο κεφάλι του Σταύρου Καλλέργη στον οικισμό Μπαχίμο.
  • Ένας αναγραμματισμός της φράσης Η ΣΧΙΣΥ ΝΕ ΗΤ ΝΗΣΕΩ έδινε σαν αποτέλεσμα  << η ισχύς εν τη ενώση>> ζητώντας από τους κυνηγούς να πάνε στις αποθήκες της Ενώσεως.
  • Μια πινακίδα παρκινγκ του ΚΟΚ ελαφρώς παραλλαγμένη σε σχήμα πετάλου σημαίνοντας παρκινγκ αλόγων, έστελνε τους κυνηγούς στο παλιό πεταλάδικο του Φοβάκη.
  • Διαβάζοντας  ένα μικρό κείμενο τα γράμματα που ζητούσε σχημάτιζαν την λέξη ΦΑΡΟΥΚΟΣ, ο οποίος ήταν παιδονόμος στο Πέραμα. Ο γρίφο ς έστελνε τους κυνηγούς στο σπίτι του.
  • Ένα επόμενο κείμενο αναφέρονταν στον Γεροπόταμο και σαν φίλη αρχή τους Ρώσους που μετέφεραν το σίδηρο για να φτιάξουν την μεταλλική γέφυρα του Περάματος. Το σημείο ήταν στην γέφυρα.
  • Όλα ΚΑΛΑ;   O γρίφος αυτός έστελνε τους κυνηγούς στην περιοχή Καλαμάκι Ε! ΜΑΚΗ
  • Μια μικρή αναπαράσταση του μύθου της Αριάδνης με τον Μινώταυρο και με διάφορα υλικά για την Παρασκευή μύθου, έστελνε τις ομάδες στο παλιό καλοκαιρινό κέντρο Αριάδνη.
  • Ένας μύθος του Αισώπου μας θύμιζε τον αγώνα χελώνας – λαγού  στέλνοντας τους κυνηγούς στο σπίτι του χαμένου …. για παρηγοριά. Στην περίπτωση μας στο Χάνι του Λαγού.
  • Μια ασυναρτησία που μετά βίας καταλάβαινες που θα καταλήξουν τα ζάλα σου, αλλά με λέξη κλειδί << Οπέρυσις το δευτερογούλη>>,   οδηγούσε στην Αγία Μαρίνα για την εκπλήρωση ενός τάματος…
  • Μια αναφορά περί θυσιών για την θρησκεία, την δημοκρατία, την  ελευθερία αλλά και της τέρψης και της πέψης παράπεμπε στα παλιά σφαγεία του Περάματος.
  • Μια μαντινάδα- ρίμα περί εθελοντικής κοινωνικής εργασίας με κατάληξη << εις της γνώσης το τεφτέρι>>, αναφέρονταν στα δωρεάν μεροκάματα των Περαματιανών για να κτιστεί το Γυμνάσιο τους.
  • Με μια αναφορά για την ανθρώπινη επικοινωνία οι ομάδες οδηγούνταν στον παλιό ΟΤΕ Περάματος στον οποίο για να πάρει κάποιος τα χρόνια εκείνα τηλέφωνο έπρεπε με τα χέρια του να γυρίζει ένα είδος μανιβέλας.
  • Με την φράση  ΖΩΗ2ΟΑΓΩ οι κυνηγοί κατέληγαν στο Υδραγωγείο Περάματος.
  • Με μια ρίμα γίνονταν αναφορά στον άνθρωπο που φέρει το επώνυμο Κυνηγός, ο οποίος χρόνια πριν είχε την πρώτη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος και έδινε ρεύμα στο Πέραμα δύο ώρες κάθε απόγευμα.
  • Laurus Nobilis… η ευγενική Βαγιά …. η θρησκευτική. Πρόκειται για την Δάφνη. Οι ομάδες έπρεπε να μεταβούν στον οικισμό Μπραχίμο που το νεώτερο όνομα του είναι Δάφνη.
  • Με ένα του κείμενο ο Τάλως ζητά από τις ομάδες να βάλουν στην σειρά τα διακριτικά γράμματα που σε όλη την διαδρομή του παιχνιδιού μάζευαν από όλα τα σημεία που πέρασαν. Τα γράμματα ήταν 15 και αν έμπαιναν στη σωστή σειρά έδιναν την φράση << H ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΚΛΟΣ>>. Οι ομάδες πήγαιναν στο Δημαρχείο και αν έλεγαν σωστά την φράση έπαιρναν το γρίφο του θησαυρού.
  • Γρίφος θησαυρού:

Όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος! Μα όταν τα μάτια δεν μπορούν να δουν κι όταν τα χείλη δεν μπορούν να πουν, τότε οι κύκλοι γίνονται περισσότεροι και φθάνουν τους 180.

Φθάνει μόνο να κοιτάξεις κατάματα…. Το ότι δίνονταν τόσο έντονα στις ομάδες << η ζωή είναι κύκλος>> έπρεπε να τις κάνει να καταλάβουν ότι έπρεπε να πάνε στο σημείο από όπου ξεκίνησαν, δηλαδή στο άγαλμα του Σταύρου Καλλέργη, να στηθούν μπροστά του , να τον κοιτάξουν κατάματα και να μετρήσουν 180ο . Ακριβώς πίσω από το άγαλμα έπρεπε να σκάψουν για να βρουν  τον θησαυρό.

Οι Τρέχα Γύρευε έφθασαν πρώτοι στο σημείο του θησαυρού. Εκεί αφού έσκαψαν ανακάλυψαν ένα μικρό σεντούκι που περιείχε ένα πάπυρο. Η Ελπίδα είχε απελευθερωθεί, το στοιχειό είχε νικηθεί και ο θησαυρός είχε βρεθεί.

Ακολούθησαν από τους νικητές ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Περάματος που αργότερα συνοδεύτηκαν με μουσική και χορό. Ο μεγαλύτερος νικητής όμως ήταν ο ίδιος ο θεσμός, με τους διοργανωτές να δέχονται από όλους συγχαρητήρια και το παιχνίδι να σημειώνει μια επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία. Όλοι ποια περιμένουν με ανυπομονησία και δίνουν ραντεβού για το επόμενο….

Πηγές πληροφοριών-βιβλιογραφίας :

  • 1.Εφημερίδα Ρέθεμνος  23-02-2003, Αθηνά Ε. Πετρακάκη
  • 2.Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα 19-02-2003, Στέλλα Μπιτσάκου
  • 3.Αρχείο ομάδας Το Σόι μας
  • 4. Αρχείο ομάδας Στραβά Κουλούκια
Κοινοποιήστε και δείξτε μας την αγάπη σας: